Laat de sportschool voor je werken

Maandelijks brengen miljoenen Nederlanders een of meerdere bezoeken aan de sportschool. Fitness is al een aantal jaren de grootste en snelst groeiende sport van Nederland. Wellicht is er in jouw buurt ook wel een sportschool te vinden, er zijn er inmiddels meer dan 1.600 in ons land. Waardoor gaan al die mensen eigenlijk naar de sportschool? En hoe zorg je ervoor dat jij niet al het werk hoeft te doen, maar laat je de sportschool in je voordeel werken?

De sportschool van nu

Een gemiddelde sportschool is al lang niet meer zoals vroeger, een hok vol met gewichten en enorm gespierde mannen. Op de sportschool van tegenwoordig – de afgelopen 20 jaar eigenlijk – is de plek waar meer dan 2 miljoen Nederlanders wekelijks hun lichaam trainen. Waarom eigenlijk? Wat is nou het nut om een gebouw in te gaan en daar met wat gewichten in de weer te gaan?sportschool. E-boek Gezond in 10 stappen.

Eerst even een beeld rechtzetten. De mensen die de sportschool bezoeken zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden. Op de meeste sport scholen worden groepslessen aangeboden. Deze variëren van body pump, buikspieren klasjes, spinning en tal van andere intensieve en calorie-verbrandende work outs. De motivatie van veel mensen die een sportschool bezoeken is dat ze zich fitter willen voelen, gezonder willen zijn, wat aan hun gewicht willen doen en flexibel willen zijn. Een bezoek aan een sportschool kun je inplannen wanneer je maar wilt.

Redenen om naar een sportschool te gaan en je flink uit te leven

 1. Fitness en krachttraining ontwikkelt je spiermassa 
  In een sportschool staan voldoende apparaten, waarmee je je spiermassa kunt ontwikkelen. Daarnaast biedt een grotere sport school ook vaak allerlei groepslessen aan, die eveneens je spiermassa ontwikkelen, alsmede je conditie en je fitheid. In de eerste plaats verbrand je natuurlijk de benodigde calorieën, tijdens een workout en dat is hard nodig als je wilt afvallen. Door een grotere spiermassa te ontwikkelen verbrand je, zowel tijdens, alsmede na de training de nodige calorieën. Maar voor het in stand houden van je spieren heeft je lichaam ook nog eens extra calorieën nodig.
 2. Boosten van je metabolisme
  Door wekelijks in de sportschool aan krachttraining te doen, neemt je spiermassa toe en daarmee boost je je metabolisme. Je metabolisme bepaalt hoe snel je lichaam in staat is om voeding om te zetten in energie. Je snapt wanneer dit proces snel en goed verloopt, dat er weinig energie overblijft om in je vetreserves op te slaan. Nog een reden dus waarom je voor gewichtsreductie bij een sportschool terecht kunt.
 3. Extra vetverbranding
  Na een bezoek aan de sportschool, hebben je spieren tot wel 48 uur nodig om te herstellen. Zeker wanneer je je spieren intensief hebt getraind. Gedurende die 48 uren, verbrandt je lichaam extra calorieën. Een deel van die calorieën komt uit je vetreserves. Ook hierdoor kun je de resultaten op de weegschaal terug zien.
 4. Voorkomen depressies
  Tijdens een bezoek aan de sportschool – en door een intensieve workout – maakt je lichaam neurotransmitters aan. Neurotransmitters bepalen voor een belangrijk deel, hoe je je voelt. Voorbeelden van neurotransmitters zijn dopamine, endorfine en serotonine. Een tekort van deze stofjes kan leiden tot depressies, geïrriteerdheid en stemmingswisselingen. Maar goed, door een workout – of het beoefenen van een andere sport – activeer je ze dus.
 5. Slank lichaam
  Door regelmatig de sportschool te bezoeken en aan krachttraining te doen, zou het kunnen zijn dat je niet afvalt. Spieren wegen immers zwaarder dan lichaamsvet. Je zou derhalve teleurgesteld kunnen raken, wanneer je wilt afvallen. Maar er is positief nieuws, spieren nemen tot wel 4x minder ruimte in als je vetmassa. Een kilo spier, is dus 4x kleiner in omvang als vetmassa. Derhalve zou het goed kunnen zijn dat je in eerste instantie alleen maar slanker wordt van je bezoeken aan de sportschool.
 6. Stress afvloeien
  Stress is ronduit slecht voor je. Stress wakkert het hormoon (of de neurotransmitter) cortisol aan. Cortisol stimuleert de opslag van lichaamsvet en dat is nou precies datgene wat je niet wilt. Veel mensen in Nederland worden echter overmatig blootgesteld aan stress. Niet voor niets behoren antidepressiva tot de meest verkochte medicijnen. Het is dus noodzakelijk dat je de stress, die je dagelijks ervaart, in de sportschool laat afvloeien.
 7. Voorkomen van overgewicht
  Het frequenteren van de sportschool is natuurlijk ook een prima manier om overgewicht te voorkomen. Omdat het proces van afvallen erg moeilijk is – meestal lukt het niet – is voorkomen wellicht beter dan oplossen.

Een bezoek aan de sportschool is sowieso goed voor je hele lichaam. Onderzoeken tonen de gunstige effecten van lichaamsbeweging aan op je algehele gezondheid. Hierbij kun je denken aan de preventieve en soms zelfs de herstellende werking die lichaamsbeweging heeft op je cholesterol niveau, hart-en vaatziekten, je bloeddruk en sporten zou zelf helpen tegen veroudering.

Hoe laat je de sportschool in je voordeel werken?

Je laat de sportschool dus in je voordeel werken, door flink je spieren te trainen. Door een paar keer per week je spieren te trainen verbrand je veel calorieën. Tijdens een workout kun je wel 400 – tot 500 calorieën verbranden, maar na de workout gaat het verbranden van calorieën gewoon door. Dit effect noem je het after burn effect. Gedurende 48 uur verbrand je extra calorieën, omdat je spieren herstellen. Daarnaast verbrandt 1 kilo spier tot wel 100 calorieën per dag extra.

Je inschrijven bij een sportschool past dus prima bij je intenties om af te vallen, slanker en fitter te worden of om een gezondere levensstijl te ontwikkelen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!