Hoe en waarom beweging helpt bij afvallen

Beweging is erg gezond, daar is iedereen het wel over eens. Maar helpt beweging ook als je gewicht wilt verliezen? Daar is niet iedereen het over eens. Doordat je meer sport, zou je ook meer gaan eten. Dus de calorieën die je hebt verbrandt, eet je er ook weer bij. Beweging zou dus niet helpen. Wat dan wel? Diëten dan, die werken op de korte termijn meestal wel. Maar op de lange termijn, zitten de meeste mensen weer op hun oorspronkelijke gewicht. In deze blog zet ik voor je uiteen waarom en hoe beweging je juist helpt als je wilt afvallen.

Beweging helpt niet alleen bij afvallen

Als je gewicht wilt verliezen, dan is het belangrijk om meer calorieën te verbranden dan je er binnen krijgt. Het is dus de bedoeling dat je energiebalans negatief wordt, zodat het ‘tekort’ aan calorieën uit je voeding aangevuld wordt door het overschot aan calorieën in je vetreserves.Beweging om af te vallen, NLbewustgezond.nl

Waarom een dieet meestal niet werkt

Je simpelweg focussen op een dieet, waarbij je minder mag eten of waarbij bepaalde combinaties niet mogen, geeft op de lange termijn weinig bevredigende resultaten. Onderzoek laat zien dat ongeveer 90% van de mensen die zijn afgevallen door een dieet, binnen 2 jaar weer op hun oorspronkelijke gewicht zijn.

Beweging helpt om een boel calorieën te verbranden. Maar aan de andere kant zou je door die extra beweging ook meer gaan eten. Daarover straks meer, nu eerst eens kijken naar de voordelen van beweging.

Voordelen van beweging

Lichaamsbeweging is sowieso goed voor je algehele gezondheid. Beweging helpt je om het risico op heel veel ziekten te verlagen. Hierbij kan je denken aan hart- en vaatziekten, diabetes 2, osteoporose, bepaalde soorten kanker en ook overgewicht en obesitas. Daarnaast helpt beweging je om stress te laten afvloeien.

Door beweging activeert je lichaam ook de neurotransmitters endorfine en dopamine. Je kan deze stofjes zien als feel good drugs, ze geven je een goed gevoel. Daarnaast helpt beweging je natuurlijk om de nodige calorieën te verbranden, zodat het bijdraagt aan een gezond gewicht.

Lichaamsbeweging is dus meer dan alleen een manier om af te vallen.

Hoe beweging bijdraagt aan een gezond gewicht

Afvallen en een slank lichaam worden nog wel eens in één adem met elkaar genoemd. Natuurlijk hebben ze wel wat met elkaar te maken, maar er is een behoorlijk verschil. Door meer aan beweging te doen, neemt je spiermassa toe en spieren wegen meer dan lichaamsvet. Je zou dus zwaarder worden omdat je lichaam vet verliest en spieren wint.

Aan de andere kant nemen spieren tot wel vier keer minder plaats in als dezelfde hoeveelheid lichaamsvet. Dus voor het zelfde gewicht (spier) is minder ruimte nodig. Je wordt dus slanker. De cijfers van je weegschaal kunnen dus voor een behoorlijk vertekend beeld zorgen, als je alleen maar kijk naar het gewicht dat je kwijt zou willen raken.

Samenstelling van je lichaam

Doordat je meer aan beweging doet verandert dus de samenstelling van je lichaam. Je zal gespierder worden en je vetreserves verminderen. Hierdoor zie je er slanker uit, terwijl je nog (bij wijze van spreken) nog geen gram bent afgevallen.

Hieronder heb ik 5 manieren voor je op een rijtje gezet die je allemaal kan inzetten om af te vallen en vooral om slanker te worden.

1. Niet naar de weegschaal kijken

Let dus niet meer op de cijfers van de weegschaal, maar let op het slanker worden van je lichaam. Als je daar cijfers aan wilt koppelen, gebruik dan je kledingmaat en merk op dat – door de beweging – je kleding na een tijdje ruimer gaat zitten.

Beweging om af te vallen, NLbewustgezond.nl

Als je echte cijfers wilt zien, neem dan een meetlint en meet de omvang van je buik, je benen en je armen. Schrijf de gegevens op en meet na een paar dagen/weken weer. Als het goed is – een beetje discipline kan geen kwaad – is je buikomvang wat afgenomen, evenals de andere opgemeten ledematen.

2. Niet minder eten

Een dieet is een veel beproefd middel om snel af te vallen. De uiteindelijke uitkomst staat echter (meestal) al vast. Eerst verlies je wat gewicht en dan kom je weer aan. Ongeveer 25% van het gewicht dat je zou zijn afgevallen bestaat uit spiermassa en juist spiermassa is een calorieverbrander bij uitstek.

Juist je (zware) spieren helpen je om de energiebalans negatief te maken en je metabolisme te versnellen zodat je extra calorieën verbrandt. Door bepaalde vormen van beweging neemt je spiermassa vrij snel toe.

Als je ervoor kiest om minder te eten – om op die manier je energiebalans negatief te maken – dan verbrandt je lichaam de eiwitten van je spiermassa en niet de overschotten uit je vetmassa. Jammer dus. Je vetmassa blijft in tact, terwijl je spiermassa krimpt.

3. Cardio work out

Cardio oefeningen zijn vormen van aërobe beweging. Ze helpen je om veel calorieën te verbranden en daarmee draagt het ook bij aan het verlies aan lichaamsvet. Je spiermassa zal echter niet snel toenemen. Voorbeelden van cardio beweging zijn wielrennen, zwemmen, hardlopen en wandelen.

Een voordeel van cardio training is dat je vrij veel calorieën verbrandt tijdens de training. Het is echter wel belangrijk dat je na de training geen sportdrankjes gaat drinken of dat je jezelf beloont met iets lekkers.

4. Krachttraining

Door krachttraining verbrand je niet alleen tijdens de work out calorieën, hoewel dat er niet zoveel zijn als bij cardio trainingen. Ook na de work out blijf je meer verbranden. Het voordeel van krachttraining is dat het je spiermassa stimuleert, waardoor je 24/7 meer calorieën verbrandt.

Je metabolisme neemt dus toe en hierdoor verbrand je, ook als je ‘s nachts ligt te slapen, extra calorieën. De calorieën die je dan verbrandt, komen veelal uit je vetreserves. Je wordt dus slanker.

Na je 25ste daalt je metabolisme met zo’n 5% per 10 jaar. Hierdoor creëer je dus automatisch meer lichaamsvet en minder spiermassa. Door krachttraining kan je dit effect tegengaan.

Calorieën verbranden NLbewustgezond.nl

5. Metabolisme boosten

Je doet er dus goed aan om je metabolisme te boosten, zodat je dagelijks extra calorieën verbrandt. Door beweging stimuleer je dit proces, maar er zijn ook bepaalde voedingsmiddelen die je hiervoor kan gebruiken. Denkt hierbij aan het eten van boerenkool of het drinken van groene thee.

Als je meer wilt weten over hoe je je metabolisme kan versnellen, lees dan dit super effectieve e-boek.

En, wat kan jij hiermee?

De effecten van beweging op gewichtsverlies  en het al dan niet slanker worden verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Het simpelweg minderen van het aantal calorieën, dat je dagelijks nodig hebt, blijkt in de meeste gevallen te leiden tot kortstondig gewichtsverlies, gevold door een gewichtstoename.

Meer weten?

Beweging helpt heel goed bij het slanker worden. Maar als je alleen maar aan beweging zou doen en je voedingspatroon niet aanpast, dan is de kans dat je afvalt niet groot. Wil jij ook succesvol afvallen? Download dan ons e-boek over afvallen.

Wil je meer weten over hoe je je metabolisme kan inzetten om (duurzaam) af te vallen? Lees dan het e-boek over het stimuleren van je metabolisme.

Ik hoop dat je de inzichten in je voordeel kan gebruiken en dat je de resultaten echt gaat ervaren. Er is natuurlijk wel wat discipline voor nodig, want je lichaam wil eigenlijk helemaal niet afvallen. Het verzet zich ertegen. Daarom is afvallen zo moeilijk en lukt het vaak niet.

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/does-exercise-cause-weight-loss/
2. http://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/physical-activity-and-obesity/
3. http://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/moderate-and-vigorous-physical-activity/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!