9 Manieren om je testosteron te boosten

Testosteron is een belangrijk hormoon voor zowel mannen als vrouwen. Onderzoek toont het verband aan tussen een laag testosteron en overgewicht, botontkalking, verminderde werking van je geheugen, hart- en vaatziektes en zelfs een vroegtijdige dood. Dat is dus niet zo mooi. En het is al helemaal niet zo mooi dat het niveau van testosteron vanaf je 25ste levensjaar juist daalt. Loop je tegen de 50 jaar, dan gaat het nog wat harder. Gelukkig bestaan er relatief simpele manieren om je testosteron te boosten. Je leest het in dit artikel. 

Testosteron boosten en metabolisme versnellen. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Wat is testosteron en wat doet het?

Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon en ook vrouwen beschikken over kleine hoeveelheden testosteron. De productie vindt voor een deel plaats in de bijnieren. Mannen produceren testosteron vooral in de ballen, bij de vrouwen gebeurt dit in de eierstokken.

Mannen herkennen de fysieke verandering nog wel tijdens de pubertijd, toen hun testosteron zijn werk begon te doen. Je kreeg een diepere stem, baardgroei en je spiermassa nam toe. Ook begonnen de meisjes je belangstelling te wekken en dit kregen de meisjes ook door.

Testosteron is vooral een geslachtshormoon. Testosteron maakt je een stuk alerter en een beetje agressiever. Na je 25ste neemt de productie ervan af, waardoor je lichaamssamenstelling verandert. Dit brengt een aantal negatieve consequenties met zich mee zoals een verhoogt risico op allerlei ziektes, overgewicht, een te dikke buik (die maar niet weg wil) en vroegtijdig overlijden.

Hoog tijd om dus te kijken naar manieren die het niveau van testosteron weer omhoog stuwen.

9 Manieren die je testosteron boosten

De onderstaande manieren kan je gebruiken om je testosteron flink te verhogen. Het werkt zowel bij mannen als bij vrouwen.

1. Meer seks

Testosteron is het sekshormoon bij uitstek. Zet je zaakje aan het werk door vaker te seksen. Voor testosteron geldt, net zoals dit geldt voor vele andere dingen in het leven: als je het niet gebruikt vermindert het vermogen. Als je vaker traint, om in een metafoor te spreken, dan blijft het systeem beter in tact. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Fijne tip toch?

2. Krachttraining

Je weet inmiddels dat ik een groot voorstander ben van krachttraining. Vooral HIIT vormen zoals bootcamp (doet mijn vriendin) en CrossFit (ben ik een groot voorstander van) zijn effectief om je testosteron te boosten.

Lichaamsbeweging in het algemeen is een van de meest effectieve manieren om allerlei leefstijlgerelateerde ziekten te voorkomen en om je testosteron te stimuleren. Het blijkt dat regelmatig bewegen leidt tot een hogere testosteronspiegel.

Testosteron boosten en metabolisme versnellen. Meer weten? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

3. Gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten

Wat je in je mond stopt is van grote invloed op de hoogte van je testosteron. Het eten van volwaardige voeding valt dus sterk aan te bevelen. Volwaardige voeding is voeding in zijn meest onbewerkte vorm. Nu is volledig onbewerkte voeding amper te verkrijgen in Nederland en er zijn niet veel mensen die zelf hun groente verbouwen of er een kleine veestapel op na houden.

Echter, bij de visboer, de poelier, de ambachtelijke slager en de groenteboer kan je voedingsmiddelen verkrijgen die dicht bij de natuur staan.

Door vaak te diëten, of door dieetperiodes af te wisselen met periodes van over-eten, verstoor je de testosteronspiegel. Volwaardige voeding bevat die gezonde eiwitten, vetten en koolhydraten uit bijvoorbeeld groenten in de juiste hoeveelheden.

Vooral kruisbloemige groenten zoals broccoli, spuiten, bloemkool, boerenkool, Chinese kool, radijs en witte kool doen je veel goed.

Vind je dat jij ook al goed bezig bent met gezond eten en drinken? Lees dan Gezond In 10 Stappen eens.

 

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

4. Goed slapen

Eerder heb ik al twee blogs gepost over het belang van een goede nachtrust. Ik vond het opvallend hoeveel mensen de twee blogs hebben gelezen. Blijkbaar bestaat hierin een grote behoefte. In de blogs vind je tips voor een goede nachtrust, zodat je lekkerder en beter slaapt.

5. Minder stress om je testosteron te boosten

Langdurige stress is ongezond voor je en kan op termijn je testosterongehalte doen dalen. Dit komt vooral door het stresshormoon cortisol. Veel cortisol betekent automatisch minder testosteron. Cortisol zorgt overigens ook voor extra vetopslag. Als dit met name rond je organen plaats vindt, ontstaan behoorlijke gezondheidsrisico’s.

Een goede manier om van je stress af te komen is om veel te lachen en een goede nachtrust. Als er bij jou meer voor nodig is om minder stress te ervaren, neem dan eens een coach in de hand.

6. Minder drop eten

Drop is erg lekker – vind ik ook – maar het drukt je testosteron. Daarnaast verhoogt het eten van een paar dropjes per dag ook je bloeddruk en dat is ook niet erg gezond. Hoe zorg je ervoor dat je minder drop eet? Heel simpel, haal het gewoon niet in huis. Doe ik ook niet. Omdat het er niet is, kan je het ook niet eten.

7. Ga lekker de zon in

Onderzoek toont aan dat vitamine D heel veel voordelen heeft voor een goede gezondheid. Je huid zet de zonnestralen om in vitamine D en daar helpt het ook je testosteron op pijl te houden. Nu het weer zomer wordt, krijg je automatisch meer zonlicht, maar als de zon weg ik kan je vitamine D ook halen uit vis, eidooiers en paddenstoelen.

In dit artikel lees je meer over de positieve effecten van zonnen.

8. Niet teveel alcohol

Lekker de zon in (punt 7) met een koud glaasje rosé. Klinkt goed toch? Ja, maar niet teveel. Alcohol is en blijft een gif. Alcohol bevat tevens een stofje waarmee je de productie van testosteron significant vermindert. Dit gebeurt wanneer je drie of meer glazen per dag drinkt.

9. Gezond leven en oestrogeen-achtige verbindingen vermijden

Gezond leven bestaat onder andere uit gezond eten, veel lachten, niet teveel stress, succeservaringen, geluk, regelmatig seks en andere vormen van lichaamsbeweging en voldoende slaap. Al deze factoren zijn van invloed op je testosteron en op je hormoonspiegel in het algemeen.

Blootstelling aan parabenen en andere chemische stoffen die in verpakkingsmateriaal zitten beïnvloeden je hormonen negatief. Helaas is bijna alles wat je koopt, verpakt. Denk maar aan een flesje water, een ons vleeswaren en verpakte voedingsmiddelen.

En, wat kan jij hiermee?

Testosteron is dus een belangrijk hormoon dat invloed heeft op je gewicht, geheugen, alertheid, hart- en vaatziekten, de sterkte van je botten en zelfs op de lengte van je leven. Het is dus belangrijk dat je, na je 25ste en vooral na je 50ste, ervoor zorgt dat je voldoende testosteron blijft aanmaken. Gebruik bovenstaande tips dus ook om jouw testosteron te verhogen.

Meer weten?

Ik hoop dat je de bovenstaande inzichten in je voordeel kan gebruiken. Gezonde voeding is natuurlijk altijd een basisvoorwaarde voor een goede gezondheid. Gezond eten draagt dan ook goed bij aan je testosteron. Wil je meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen hierover.

 

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Als je meer wilt weten over de effecten van fitness, krachttraining, bootcamp, CrossFit op je gewicht en je welzijn, download dan het e-boek over het stimuleren van je metabolisme. Je leert hoe je automatisch meer calorieën verbrandt, zodat je afvalt of juist op een gezond gewicht blijft.

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/8-ways-to-boost-testosterone/
2. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/02/12/5-quick-tips-choosing-healthy-protein-foods/
3. http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/seksualiteit-en-relatie/tips-om-je-testosteron-te-verhogen/
4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Testosteron

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!