Wat houdt TTIP tegen? 10 Redenen waarom TTIP er komt

TTIP is een van die onderwerpen waar iedereen wel een mening over heeft. Doorgaans komt het TTIP niet erg positief in het nieuws, althans als je politici  en grote bedrijven buiten beschouwing laat. Zij zien voordelen van TTIP in de trend van economische groei, werkgelegenheid en het wegnemen van handelsbelemmeringen. De tegenstanders zoals Greenpeace en tal van andere partijen vrezen vooral het ISDS, dat de democratische principes zou ondermijnen en de voedselveiligheid ondergraaft, waarvan de chloorkip het symbool is geworden. Of je nou voor of tegen het TTIP bent, het komt er toch wel. In deze blog zet ik 10 redenen voor je uiteen waarom TTIP er komt.

Even kort, wat is TTIP en waarom willen veel mensen het niet?

TTIP staat voor Transatlantic Trade and Investment Partnership en gaat over het wegnemen van handelsbelemmeringen tussen de USA en de EU. Hierdoor zouden wederzijdse investeringen toenemen, wat zou leiden tot banengroei en daar zou ook economische groei mee gemoeid zijn.TTIP. Meer succes in je leven? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf.

Grote belangen

De belangen zijn groot, omdat er zo’n 800 miljoen mensen wonen in de USA en in de EU. De onderlinge handel bedraagt thans zo’n € 800 miljard per jaar. Gekeken naar economische macht de USA heeft een BNP van rond de € 15.600 miljard per jaar en de EU heeft een BNP van € 14.600,-. Wereldwijd is het BNP € 65.200 miljard per jaar.

Een kleine rekensom leert dat de EU en de USA samen ongeveer 46% van het wereldwijde BNP vormen. De economische belangen zijn dus monsterlijk groot.

De TTIP onderhandelingen tussen Washington en Brussel gaan voornamelijk over het afschaffen van douanetarieven, verschillende regelingen, standaarden en bepaalde procedures waardoor wederzijdse handel gemakkelijker wordt. De meeste Europeanen zullen daar geen probleem mee hebben.

Wat is het probleem?

Waar veel Europeanen wel een probleem mee hebben is de voedselveiligheid, het omstreden arbitragesysteem ISDS en de ondemocratische manier waarop de TTIP onderhandelingen plaats vinden. Wij houden er niet zo van wanneer politici, afgevaardigden van grote bedrijven en andere belanghebbenden achter gesloten deuren deals sluiten die gevolgen hebben voor ons.

En economische groei dan?

Natuurlijk zal TTIP economische groei bevorderen. Juist door samenwerking zijn we in Europa rijk geworden. De vrees bestaat echter dat TTIP een feestje is voor Big Business en dat het MKB het nakijken heeft. Ook vreest men dat consumenten de rekening betalen in termen van consumentenveiligheid, milieu en consumentengezondheid.

De kritiek en de achterdocht rond TTIP zijn dus groot. Toch zal het TTIP er komen. In de onderstaande 10 punten motiveer ik dit standpunt.

De 10 redenen waarom TTIP er wel komt

Het TTIP is niet het eerste omstreden verdrag of project waarover veel weerstand bestaat. Maar op een bepaalt moment in 2016 zetten de hoogste politici hun handtekeningen en wordt het TTIP van kracht. Hieronder het ik 10 voorbeelden en motivaties voor je uiteen gezet, waaruit je zelf je conclusies kan trekken.

In de onderstaande 10 punten kom je te weten wie het in de wereld voor het zeggen heeft, waarom er binnenkort een handtekening onder TTIP komt, wat het broertje van TTIP (TPP) voor invloed heeft en hoe bepaalde stoffen en ontwikkelingen (ongevraagd) op ons bordje zijn gekomen.

1. Aspartaam

Ken je Dick Cheynee nog? Cheynee was ten tijden van de tweede Bush regering minister van defensie van de USA. Ook had hij nauwe banden met het defensiebedrijf Halliburton, waar hij CEO is geweest. Op de een of andere manier kreeg dat bedrijf, tijdens de tweede Golfoorlog (hoe zijn we daar ook al weer in terecht gekomen?) wel heel veel orders toegeschoven. Toeval?

Dick Cheynee is ook de man geweest, samen met Donald Rumsfeld (ken je die nog?) die de kunstmatige zoetstof aspartaam in de jaren ’70 door het Amerikaanse congres en allerlei andere commissies heen loodsten zodat voedingsbedrijven het konden gaan gebruiken. Ze werden er rijk van, ten koste van de gezondheid van burgers.

Hoewel het bewijs wordt tegengesproken, wordt aspartaam in relatie gebracht met kanker. Volgens mij is dat iets wat je niet wilt.

2. Cholesterol

Jarenlang is je verteld dat cholesterol slecht voor je wat. Een hoog cholesterol zou leiden tot hart- en vaatziekten en een verhoogde kans op een fatale hartaanval of hersenbloeding. Derhalve slikken nu ongeveer 1 miljoen Nederlanders cholesterolverlagende medicatie. Wereldwijd behoren cholesterolremmers tot de best verkochte medicijnen.

Inmiddels blijkt dat cholesterol helemaal niet slecht voor je is, sterker nog juist mensen met een laag cholesterolgehalte zouden eerder sterven aan een hartaanval of eerder aan hart- en vaatziekten leiden. De hypothese dat cholesterol slecht voor je zou zijn, komt van de Amerikaanse invloedrijke onderzoeker Ancel Keys.

Hij manipuleerde, goochelde met onderzoeken en liet onderzoeksresultaten zelfs achterwege, om zijn hypothese te kunnen bewijzen. Hierop riep hij in de jaren ’70 tegen de wereld dat cholesterol ongezond was. Een van de merkbare gevolgen voor consumenten, in de jaren ’80 en ’90, was de massale intrede van cholesterol verlagende voedingsmiddelen en producten die minder vet waren.

Inmiddels is duidelijk dat cholesterol een lichaamseigen stof is, die je met voeding nauwelijks kan beïnvloeden. Je lichaam gebruikt cholesterol onder andere voor het oplossen van ontstekingen in je bloedvaten. Hoe die ontstekingen er komen? Door teveel suikerrijke voedingsmiddelen. Je zou cholesterol dus kunnen zien als de brandweer die de brand blust.

De treurige ironie is overigens dat de bijwerkingen van menig cholesterolverlagend medicijn behoorlijke bijwerkingen kennen, waaronder het verzwakken van je spieren. Je hart is een spier!

3. Vet is ongezond

Doordat cholesterol ongezond zou zijn, werd ook vet in de ban gedaan. Volgens Ancel Keys zou vet eten leiden tot een hoog cholesterol en dat zou hart- en vaatziekten veroorzaken. Onzin, zo blijkt nu. Niet vetten, maar (geraffineerde) koolhydraten en suikers zouden aan de basis staan van de huidige overgewicht en obesitas epidemie.

Overgewicht en obesitas kunnen een opmaat vormen voor ziekten zoals diabetes 2, diverse soorten kanker, osteoporose en ook van depressies.

Weston Price onderzocht in de jaren ’30 van de vorige eeuw talloze oervolken en hun voedingspatroon. Zijn conclusie was dat juist (dierlijke) vetten gezond zijn en allerlei nare aandoeningen zoals cariës, ziekten en zelfs misvormingen te voorkomen waren, door juist vetten te eten.

De adviezen van Weston Price zijn gebaseerd op de eeuwenoude wijsheid van diverse natuurvolken uit Noord Amerika, Groenland, Zwitserland, Groot Brittannië, Afrika en Oceanië. Hun eeuwenoude kennis over gezond eten werd overgedragen van generatie op generatie. Derhalve bleven zij gezond.

Helaas stopte dat, op het moment dat deze oermensen ook westers gingen eten. Ze werden ziek, kregen steeds vaker last van cariës en leidden aan tal van westerse ziekten.

Als je meer wilt weten over gezond eten en je doet er al veel aan, lees dan ons e-boek over gezonde voeding eens.

4. Diesel gate

Om verkoopcijfers te boosten is soms een leugentje nodig. Zo zal de verkoopdirecteur van een groot autobedrijf hebben gedacht. Helaas liep het bedrijf tegen de lamp en daarmee waren we er nog niet. Er bleken meer autobedrijven te sjoemelen met de cijfers.

Ik ga niet verder in op dit punt, ik merk alleen op dat de cijfers die uit ‘onafhankelijke’ en uit ‘betrouwbare’ bronnen kwamen, van instituten met een ‘transparante’ manier van werken, uiteindelijk niet veel meer waren dan gebakken lucht. Waar hebben we dat meer gehoord? De tweede Golfoorlog, de kredietcrisis?

5. Sub prime markt

Deze volksverlakkerij ligt als het goed is nog vers in het geheugen. Ik weet niet of jij het je nog kan herinneren, maar eind 2007 en in 2008 las ik vrij weinig over een eventuele crisis. Sterker nog, het werd zelfs ontkend.

Echter in 2009, toen ik ook getroffen werd door de gevolgen van de kredietcrisis, las ik opeens in krantenartikelen stukjes in de trend van; ‘De kredietcrisis, die eind 2007 in zijn volledigheid losbarstte…’. In een notendop, wat gebeurde er?

Ten eerste werden bepaalde financiële producten ontwikkeld, die voor een kleine groep bankiers enorm profijtelijk waren, maar waarvan de verliezen te lasten kwamen bij de belastingbetaler.

In de tweede plaats vertrouwden banken elkaar niet meer, waardoor iedereen de geldkraan dichtdraaide zodat veel gezinnen en ondernemers zonder liquiditeit kwamen te zitten.

Vervolgens redde de Nederlandse belastingbetaler meerdere grootbanken.

In de vierde plaats is mede daardoor de rente zo laag, dat je (bijna) geen rente meer ontvangt voor je spaargeld en als je vermogend bent, dan betaal je zelfs geld om je vermogen te stallen bij een bank. Hoezo onrechtvaardig?

6. Privatisering energie

In het begin van deze eeuw werd de energiemarkt geprivatiseerd. Dit zou ons lagere energieprijzen prijzen opleveren omdat er meer concurrentie zou zijn. Ook in dit verhaal zijn we een beetje voor de gek gehouden.

Er is inderdaad meer concurrentie. Echter de energieprijs ligt voor 2/3 vast (productie en transport van energie) en voor 1/3 betreft het omzet voor de verkoper van die energie. Je energierekening kan echter niet met 1/3 omlaag, omdat de verkoper van energie ook nog een organisatie dient te onderhouden.

Energie kan dus nooit ‘veel goedkoper worden’ door de ‘toegenomen concurrentie’, omdat de prijs tot zo’n 66% vast ligt. De overige 34% gebruikt de verkoper van je energie om een organisatie te onderhouden en om bijvoorbeeld reclame te maken voor goedkope energie.

7. Wie heeft het voor het zeggen?

Wie hebben het eigenlijk voor het zeggen in de wereld? In mijn vorige blog over TTIPheb je al gelezen over een club superrijke mensen die achter de schermen aan de touwtjes trekken. Deze mensen zijn zo rijk, dat ze niet eens in de Quote of in de Fortune 500 staan.

Zo financierde het Europese bankengeslacht, de familie Rothschild onder andere de oliebedrijven van de Rockefellers, de bank van J.P. Morgan, het staal van Carnegie en de spoorwegondernemingen van de VanderBilts. De lijst is veel langer dan alleen deze iconische namen.

Via de link Rothschild (Europa) – J.P. Morgan (USA) werden bedrijven gefinancierd zoals die van de familie Guggenheim, DuPont, Rockefeller en Astor en tal van andere families. Derhalve bezit deze elite heden ten dage grote belangen in bedrijven zoals Royal Dutch/Shell, AT&T, General Motors, US Steel, General Electric en tal van bankenondernemingen.

De Rothschilds lijken ook eigenaar te zijn van de persbureau’s Reuters en Associated Press, waardoor ze veel invloed hebben op de berichtgeving in de media. Daarnaast zijn de Rothschilds en de Rockefellers met tal van foundations, commissies en organisaties betrokken bij de meest uiteenlopende activiteiten.

Zo zouden zij (mede) oprichters en (mede) aandeelhouders zijn en/of banden hebben met de WHO, UN, BIS, Federal Reserve en Centrale banken in Europa en noem het maar op. Deze mensen hebben baat bij TTIP.

Mijn punt is niet om een oordeel te vellen over deze groep mensen, maar om je aan te geven dat deze mensen (mijns inziens) zijn gebaat bij stabiliteit. Zij willen in principe geen oorlog, want oorlog remt de opbrengsten van de economie.

Zo zou Gertrude Rothschild (1753 – 1849), de moeder van Amschel Mayer (Frankfurt bank), Salomon Mayer (Wenen bank), Nathan Mayer (Londen bank), Carl Mayer (Napels bank) en Jacob Mayer (Parijs bank) ooit hebben gezegd dat er geen oorlog in Europa zou uitbreken ‘want mijn zonen lenen daar geen geld voor uit’.

8. USA zoekt handelspartners

In de afgelopen 30 jaar zijn er tal van handelsverdragen gesloten. TTIP is dus niet uniek. Denk alleen maar aan de NAFTA (USA, Canada en Mexico), Mercosur (Zuid Amerikaanse landen), ASEAN (Aziatische landen) en de EU zelf.

Recentelijk is het Trans-Pacific Partnership (TPP) gesloten. Het betreft een verdrag tussen 11 landen rond de Pacific Ocean waaronder Canada, Vietnam, Japan, Maleisië, Australië en de USA zelf. Het TPP, wat sterk lijkt op het TTIP, verbindt zo’n 40% van de wereldeconomie aan elkaar en vormt een blok tegen China.

9. Concurrerend blok tegen China

Met het TPP hoopt Obama de invloedssfeer van China te beperken en die van Amerika te vergroten. Wanneer TTIP eenmaal geratificeerd is, staat Amerika (en Europa) dus nog sterker tegen de groeiende macht van China. De economie van China is thans zo’n € 9.800 miljard op jaarbasis en is daarmee, qua individuele landen, de tweede economie ter wereld.

Dat China zoveel geld verdient is op zich niet erg, maar het lijkt erop dat China alleen aan zichzelf denkt. Er komen meer producten uit China vandaan, waar Chinese ondernemingen veel geld mee verdienen, dan dat er producten en diensten China ingaan.

Bedrijven zoals Facebook, Amazon en Google bestaan in China niet. Ze zijn simpelweg verboden. Handige Chinese ondernemers hebben echter wel klonen van dergelijke succesvolle westerse bedrijven gemaakt zoals Xiaonei (social media), Baidu (zoekmachine) en Alibaba (Amazon, maar dan veel groter).

10. President VS

Omdat Obama aan zijn laatste maanden bezig is, willen diverse Europese politici, waaronder Angela Merkel, de onderhandelingen over het TTIP snel afronden. In juli 2016 begint de veertiende onderhandelingsronde. Met het oog op de bizarre Amerikaanse verkiezingen – Hilary Clinton v.s. Donald Trump – is het ja-kamp er veel aan gelegen om voor het einde van de regeerperiode van de huidige Amerikaanse president een deal te sluiten.

En, wat kan jij hiermee

Over TTIP is al veel geschreven. Tegenstanders waaronder Greenpeace noemen de negatieve aspecten en lekken zelfs geheime documenten. Voorstanders van TTIP stellen dat het verdrag de EU en de USA veel voordelen op zal leveren in termen van import, export (wederzijdse handel) en investeringen.

Ik ben van mening dat het TTIP er toch wel komt, of je het er nu mee eens bent of niet. Misschien noemen ze het geen TTIP en krijgt het een andere naam. Maar een samenwerking komt er toch wel, sterker nog, die is er al. Samenwerking is een mondiale trend en het lijkt er nu zelfs op dat de USA met het sluiten van het TPP, zelfs sterker de veertiende onderhandelingsronde ingaan.

Mijns inziens doe je er dus goed aan om je voor te bereiden op de komst van TTIP. Lees er veel over, kijk naar zowel de voordelen alsmede de nadelen van TTIP.

Als je vreest voor de voedselveiligheid, omdat de chloor kip en het hormoonvlees symbolen van TTIP onderhandelingen zijn geworden, lees dan ons e-boek over gezond eten. Gezond eten is een keuze en die valt momenteel buiten de TTIP onderhandelingen.

Bronnen:
1. http://www.globalresearch.ca/the-federal-reserve-cartel-the-eight-families/25080
2. http://www.ninefornews.nl/geheimen-van-de-elite-waarom-staan-de-rijkste-families-ter-wereld-niet-op-de-rijkenlijst-van-forbes/
3. http://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/ttip-nederland-wil-omstreden-arbitragesysteem-hele-eu
4. http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/05/vs-en-elf-pacifische-landen-sluiten-historische-handelsovereenkomst-tpp
5. https://www.europa-nu.nl/id/vjqlqfk8uvi0/trans_atlantisch_vrijhandels_en
6. http://www.nu.nl/dvn/3971887/moet-u-weten-ttip.html
7. http://www.z24.nl/economie/merkel-wil-onderhandelingen-ttip-snel-afronden-voordat-obama-geen-president-meer-is-634993
8. http://www.ldsfreedomforum.com/viewtopic.php?t=14481
9. http://www.nlbewustgezond.nl/waarom-het-ttip-er-toch-wel-komt/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!