10 Leugens van de voedingsindustrie

De voedingsindustrie is bijzonder machtig. Het lijkt erop of ze overal mee weg kunnen komen. Het lijkt erop of niemand de voedingsindustrie in de weg staat. Bij de officieuze voedingswaakhonden, die de voedingsindustrie zouden controleren, blijken juist opvallend vaak mensen uit diezelfde voedingsindustrie te werken en de voedingslobby in Brussel is ook bijzonder machtig. In deze blog zet ik 10 leugens van de voedingsindustrie voor je op een rij.

Waarom is de voedingsindustrie zo machtig?

Net na de Tweede Wereldoorlog heerste armoede en honger in Europa. Een van de belangrijkste aandachtspunten van de toenmalige politieke leiders was om een constante toevoer van voeding te creëren, zodat de verschillende bevolkingen van Europa geen honger meer zouden leiden.Voedingsindustrie leugens. Wel gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Commodity’s zoals graan, maïs en zuivel leenden zich hier uitstekend voor. Door deze producten te bewerken bleven ze vrij lang houdbaar en voorzagen ze in de broodnodige caloriebehoefte. Het succes van de landbouwers en de voedingsindustrie was enorm.

Wellicht was het een beetje te succesvol. Er werd bijvoorbeeld heel erg vele maïs geproduceerd, waardoor overschotten ontstonden. Voor deze overschotten werden nieuwe toepassingen bedacht. Zo werd maïs bijvoorbeeld verwerkt tot High Fructose Corn Syrup (HFCS), een mierzoete zoetstof die in frisdrank werd toegevoegd.

Wat is HFCS?

HFCS is wel 100 keer zoeter dan gewone suiker, dus heeft een frisdrankfabrikant er veel minder van nodig. Het was dus goed voor de portemonnee van de voedingsindustrie, maar niet zo goed voor de gezondheid van de burgers. Zo is graan en zuivel ook verwerkt tot tal van eindproducten, die lang niet allemaal bijdragen aan je gezondheid.

De 10 leugens van de voedingsindustrie

Voordat je de onderstaande 10 items gaat lezen, wil ik je wel meegeven dat de voedingsindustrie heel veel onderzoek heeft gedaan naar voeding. Dikwijls gebruiken bedrijven uit de voedingsindustrie onderzoeksresultaten die in hun voordeel gebruikt kunnen worden.

De voedingsindustrie heeft dus altijd wel een positief onderzoek, over een stofje of een voedingsmiddel als back up. Daar tegenover bestaat natuurlijk geregeld ook onderzoek, dat niet zo positief is over het betreffende stofje.

1. Vet is slecht en vetvrij is goed

Vet hoeft helemaal niet ongezond te zijn, zoals de voedingsindustrie jarenlang propageerde. Vetten dragen juist bij aan je gezondheid. Weston Price ontdekte dit al in de jaren ’30 van de vorige eeuw al, toen hij meerdere oervolken onderzocht. Zeker onverzadigd vet, dat je vindt in vis, avocado’s, olijfolie, noten zaden en pitten is erg gezond.

Ook verzadigde vetten die je vind in kokosvet, roomboter en kwalitatief goed vlees is geen ongezonde keuze. Toch werd jarenlang gesteld dat vet slecht voor je was en dat je er goed aan deed om vetten te vermijden. Recent onderzoek laat echter zien dat verzadigde vetten helemaal geen relatie hebben met hart- en vaatziekten.

Sterker nog, vetten zorgen juist voor de opname van mineralen en van vitamines. Diverse oervolken die Weston Price in de jaren ’30 bezocht consumeerden bijvoorbeeld liters rauwe melk per dag en een behoorlijke hoeveelheid (orgaan) vlees. Ze kregen tot wel 10 keer de ADH van bepaalde vitaminen en mineralen binnen en ze bleken kerngezond te zijn.

Transvetten daarentegen zijn wel bijzonder slecht voor je. Vandaar dat ik het bijzonder vreemd vind dat de voedingsindustrie margarine maakt. Margarine bevat juist transvetten. Let ook op de termen geharde plantaardige vetten en gehydrogeneerde vetten.

2. Cholesterol is slecht

Jarenlang heeft de voedingsindustrie (en Big Farma) je bang gemaakt voor cholesterol. Door minder vetten te eten, zou je je cholesterol naar beneden brengen en dat zou gezond zijn. Als je cholesterolwaarden te hoog waren, dan kreeg je medicijnen voorgeschreven, waarvan de bijwerkingen niet mals blijken te zijn.

Maar cholesterol is een lichaamseigen stof die je door middel van voeding amper kan beïnvloeden. Door een hoger cholesterol zouden mensen zelfs langer leven!

Wil je meer weten over cholesterol en over gezond leven in het algemeen? Lees dan het uitgebreide e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Voedingsindustrie leugens. Wel gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

3. Eet meer granen

Granen staan aan de basis menig officieus voedingsadviesorgaan dat gerelateerd is aan een overheid. Echter granen en vooral tarwe, bevat eigenlijk niet zoveel voedingsstoffen als bijvoorbeeld groenten. Wel zijn granen overal in verwerkt zoals brood, pasta, ontbijtgranen, ‘handige’ tussendoortjes en noem het maar op.

Als je allergisch voor granen of gluten bent, dan weet je wel hoeveel producten granen bevatten. Ook is het best vreemd dat granen zo’n goed imago hebben bij de officiële voedingsinstanties en dat ze de basis vormen van veel regulier voedingsadvies, want we eten ze pas een jaar of 20.000.

Het heeft honderdduizenden jaren geduurd om ons lichaam te laten wennen aan vlees, vis, groenten, noten, zaden, knollen en dergelijken. Ons lichaam is er nog amper aan gewend.

Zelf eet ik ook wel granen. Vooral zuurdesem en spelt brood, meer niet eigenlijk.

4. Melk is goed voor elk

De meeste melk die in de westerse wereld geconsumeerd wordt is bewerkte melk. De voedingsindustrie verhit de melk tot 72 graden, zodat bacteriën dood gaan. Maar wat dan over blijft is eigenlijk een onsamenhangend wit goedje, dan amper bijdraagt aan je gezondheid.

Zo zou de calcium amper opgenomen kunnen worden, doordat kalium ontbreekt. Veel mensen zijn ook, zonder het te weten, allergisch voor melk. Ze kampen met allerlei kwaaltjes. De laatste tijd drink ik ook rauwe melk en ik ben er razend enthousiast over.

Als je meer wilt weten over rauw melk en over gezond eten in het algemeen, dan raad ik het super informatieve en goed geschreven boek van de onderzoeksjournalist Daan de Wit aan. Een absolute aanrader!

5. Eieren zijn niet erg gezond

Eieren bevatten cholesterol en zouden mede daarom ongezond voor je zijn. Ei zou hartklachten en een verhoogd cholesterol kunnen veroorzaken. Inmiddels is gebleken dat cholesterol in je lichaam amper beïnvloed wordt door je voeding.

Een ei is niet ongezond, maar juist heel erg voedzaam en het kan je zelfs helpen bij gewichtsverlies. Waarom de voedingsindustrie zoiets gezonds als een ei, jarenlang letterlijk kapot heeft getikt, is mij een raadsel.

6. Suiker kan best

Een beetje suiker kan geen kwaad, wordt vaak gezegd. Nou, suiker maakt een hoop schade aan je lichaam. Niet alleen onttrekt het mineralen uit je tanden en je botten, waardoor je gaatjes krijgt en je botten broos worden. Het schakelt je natuurlijke ‘stopknop’ om te stoppen met eten uit.

Hierdoor eten mensen regelmatig meer, doordat ze suiker binnen krijgen en daardoor komen ze aan. De voedingsindustrie voegt maar al te vaak extra suiker toe aan producten, zodat mensen er meer van eten. Suiker wordt in verband gebracht met overgewicht, obesitas, het metabool syndroom en allerlei ziektes die je liever niet hebt.

7. Het grootste deel van je voeding zou koolhydraten bevatten

Weston Price toonde aan dat juist vetten heel erg gezond zijn. Het huidige advies luidt echter dat koolhydraten de hoofdmoot van je voeding zou uitmaken. Op de een of andere manier heeft de voedingsindustrie destijds, bij het uitkomen van de Schijf van Vijf, koolhydraten behoorlijk succesvol gepromoot.

Je lichaam verteert koolhydraten echter in glucose en glucose is suiker. Koolhydraten, vooral de bewerkte, veroorzaken pieken in je bloedsuikerspiegel waardoor je vrij snel na je maaltijd weer trek krijgt.

Doordat je vervolgens weer wilt gaan eten, krijg je (ongemerkt) teveel calorieën binnen, met alle gevolgen van dien. Koolhydraten uit groente, fruit, peulvruchten, noten, bonen en erwten kun je overigens prima eten.

Vind je die verschillende koolhydraten ook een beetje ingewikkeld? Lees dan mijn e-boek Gezonde Voeding eens.

8. Teveel eiwit is ongezond

Eiwitten vind je onder andere in vlees, vis, quinoa, bonen, linzen, paddenstoelen en eieren. Er wordt gesteld dat een voedingspatroon dat veel eiwitten bevat, niet goed is voor je nieren en je botten. Je nieren zouden als het ware slijten van al die eiwitten.

In de plaats van eiwitten zou je er beter aan doen om juist koolhydraten te eten. Maar er blijkt een relatie te zijn tussen het eten van eiwitten en sterke botten, het verkleinen van het risico op nierfalen, hoge bloeddruk en diabetes 2.

Ook dragen eiwitten bij aan een langdurig verzadigd gevoel (net als gezonde vetten) waardoor het helpt bij gewichtsreductie.

Voedingsindustrie leugens. Wel gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

9. Omega 6 is gezond

Omega 6 is een linolzuur zou erg gezond zijn. Derhalve maakt de voedingsindustrie margarines die verrijkt zijn met extra linolzuur. Nou, omega 6 vetten zouden ontstekingen in je lichaam bevorderen, waardoor je allerlei klachten kan ervaren variërend van allergieën tot diverse vormen van kanker. Niet zo mooi dus.

In principe is omega 6 niet ongezond, maar de hoeveelheid ervan wel. Zo’n 50 jaar geleden kregen onze opa’s en oma’s omega 3 en 6 in de verhouding 2 : 1 binnen. Omega 6 veroorzaakt ontstekingen en die zijn nodig bij het genezingsproces. De omega 3 vetten lossen de ontsteking weer op.

Tegenwoordig ligt de verhouding omega 3 en 6 in de buurt van 2 : 50. Het bizarre hiervan is dat voedingsbedrijven weten wat omega 6 doet en dat ze het toch in enorme hoeveelheden op de markt kieperen, onder het mom van gezond.

10. Vet eten maakt je dik

Het klonk zo aannemelijk; als je vloeibare (gesmolten) boter in het afvoerputje van je gootsteen giet, dan stolt het in de zwanenhals. Deze uitwerking zou vet ook hebben in je aderen. Helaas bleek deze redenering niet echt te kloppen. Al was het alleen maar omdat je lichaam 37 graden is en derhalve een stuk warmer is dan een afvoerputje.

Natuurlijk bevatten vetten meer calorieën dan koolhydraten en eiwitten, maar niet al die calorieën worden gebruikt voor energie. Je lichaam verbruikt ongeveer 30% van die calorieën om het vet te verteren en veel vetten worden in je lichaam ingezet om bijvoorbeeld celwanden te maken.

Je hersenen zijn trouwens ook een grote klomp vet. Neem geregeld een visje. De omega 3 vetten doen je hersenen veel goed. Vetten blijken je dus niet dik te maken. Wellicht is dit een beetje vreemd om te lezen, omdat je jarenlang het omgekeerde verteld is.

Wil je meer weten over gezond eten en leven? Download dan het informatieve e-boek Gezond in 10 stappen.

En, wat kan jij hiermee?

De voedingsindustrie is bijzonder machtig omdat er veel geld in omgaat. Reken maar uit; als elke wereldburger voor € 1,- zou eten en drinken per dag, dan gaat er jaarlijks (€ 1,- x 6 miljard x 365 dagen) = € 2.190.000.000.000,- in om.

Je hebt dan wel geen invloed op de producten die de voedingsindustrie voortbrengt, je hebt wel degelijk invloed op de producten die je koopt. Ik eet bijvoorbeeld al jaren roomboter en we eten regelmatig vis, kip en vlees met veel groenten. Wij halen al die verpakte producten niet in huis, zodat er voornamelijk onbewerkt, vers en volwaardig eten is.

Meer weten?

Wil je ook gezonder eten en kan je wel een beetje hulp gebruiken? Lees ons basis e-boek over gezond eten dan eens.

Wil je meer te weten komen over gezond leven, gezond voelen en een gezond gewicht? Download dan het super informatieve e-boek Gezond in 10 stappen.

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/11-biggest-lies-of-mainstream-nutrition/
2. http://www.elsevier.nl/economie/blog/2013/07/we-worden-voortdurend-bedonderd-door-de-voedingsindustrie-1307608W/
3. http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/ajcn.2009.27725.abstract
4. http://www.fonteine.com/omega6_vetzuren.html
5. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x/abstract

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!