Citroensap, goed voor je gezondheid en je gewicht

Het is een goede gewoonte van veel mensen om ‘s ochtends, na het opstaan een glaasje citroensap te drinken. Citroensap is rijk aan vitamine C, vezels, mineralen en antioxidanten. De reden dat veel mensen ‘s ochtends een glaasje citroensap drinken, op hun nuchter maag is dat het ze helpt om slanker te worden. Dit komt omdat het metabolisme op gang brengt en daarmee vetverbranding kan stimuleren. Het kent meer gezonde voordelen zoals het bevorderen van je immuunsysteem en het is goed voor de gezondheid van je hart. In deze blog zet ik de voordelen voor je uiteen, zodat je zelf kan bepalen of jij het ook een goed idee vindt om ‘s ochtends een glaasje citroensap voor jezelf te maken. 

Citroensap is rijk aan vitamine C

Citroensap is een goede bron van vitamine C. Een citroen bevat ongeveer 51% van de ADH vitamine C. Dat is best veel en het mooie is, dat vitamine C behoorlijk gezond is. Onderzoek toont aan dat het eten van fruit en groenten die rijk aan vitamine C zijn, het risico verminderen op hart- en vaatziekten.Citroensap, afvallen NLbewustgezond.nl

Citroensap

Niet alleen citroensap doet je goed, want citroen is een citrusvrucht. Andere citrusvruchten zoals sinaasappels, limoenen en grapefruits kennen die gezonde voordelen ook. Maar goed, we gaan nu kijken naar de voordelen van citroensap.

1. Gewichtsverlies

De vitaminen en de enzymen helpen je bloedsuikerspiegel reguleren, waardoor je eetlust bedwingt wordt. Ook helpt citroensap je spijsvertering (metabolisme) op gang te komen. Hierdoor verbrand je meer calorieën.

Hoewel er nog geen studies bekend zijn naar de effecten van citroensap op gewichtsverlies, is het wel goed mogelijk dat het werkt. Wil jij ook van die extra kilo’s af en heb je al van alles geprobeerd? Gebruik dan ons e-boek voor verantwoord afvallen en werk stap voor stap naar je streefgewicht toe.

2. Nierstenen

Wanneer afvalproducten die zich in je nieren ophopen. Citroensap kan deze nierstenen helpen te voorkomen, omdat het citroenzuur een ongunstig klimaat schept voor de nierstenen om zich op te bouwen.

3. Preventie van kanker

Een voedingspatroon dat rijk is aan groenten en fruit draagt sowieso bij aan het voorkomen van kanker. Er zijn studies gedaan die aantonen dat mensen die regelmatig citrusvruchten eten een lager risico op kanker lopen. Ook in reageerbuisjes blijkt citroensap kankercellen te kunnen doden.

Dit zegt echter nog niet veel over de uiteindelijke preventieve werking bij mensen. Daar is dus meer onderzoek voor nodig.

4. Nieren spoelen

Citroensap bevat het mineraal kalium en dat helpt bij het voorkomen van nierstenen. Kalium is ook belangrijk bij de opname van calcium in je botten.

5. Verhoogt je immuunsysteem

Citroen is rijk aan vitamine C en deze vitamine is een krachtig antioxidant die je immuunsysteem en je lymfestelsel kan versterken. Hierdoor krijgen bacteriën en virussen minder kans om je ziek te maken.

6. Goed voor je spijsvertering

Citroensap kan je spijsvertering (metabolisme) een boost geven, mits je de pulp ook deels opdrinkt. De pulp bestaat uit de vezels, ofwel het vruchtvlees. Juist die vezels kunnen je helpen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, waardoor suikers en zetmeel trager opgenomen worden.

7. Goed tegen acne

Citroensap kan helpen bij acne, omdat het de zuurgraad van je lichaam helpt te reguleren. En dat helpt je huid bij acne. Bietensap werkt overigens ook heel goed.

8. Vermindering hunkering naar alcohol

Hou jij van een borrel en heb je er wel eens moeite mee om alcoholvrije dagen in te lassen? Knijp dat gerust een citroentje uit. Citroensap helpt je om het verlangen naar een borrel te verminderen.

En, wat kan jij hiermee?

Citroensap bevat veel vitamine C en als je de pulp ook toevoegt aan je sapje, dan bevat het ook de nodige vezels die bijdragen aan je gezondheid. Hierdoor kan citroensap je helpen met afvallen en je beschermen tegen nierstenen, hartziekten, kanker en helpt het je spijsvertering en je immuunsysteem.

Als je wilt afvallen, kan citroensap je helpen. Net als zwarte koffie en groene thee. Wil je ook afvallen en op je gedroomde streefgewicht blijven? Doe dan geen tijdelijke kuur en laat je ook niet verleiden voor het zoveelste dieet. Hiervoor hebben we een e-boek geschreven dat je enorm helpt. Afvallen en op je streefgewicht blijven is een proces en geen tijdelijk trucje.

Als je je metabolisme wilt versnellen, om bijvoorbeeld af te vallen of om niet aan te komen, dan helpt citroensap daarbij. Dat kon je zojuist lezen. Juist omdat je metabolisme zo belangrijk voor je is, hebben we er een speciaal e-boek over geschreven. Je ontdekt hoe je je metabolisme kan versnellen en wat de voordelen daarvan zijn.

De meeste mensen kopen het e-boek over afvallen en het e-boek over gezond eten. Om met je mee te denken in termen van kosten, heb ik deze twee e-boeken samengevoegd. Het levert je een leuk voordeel op.

Leuke post?

Schrijf je, net als vele anderen, ook in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief, vol met leuke, nuttige en gezonde tips en inzichten. We spammen niet, dus daar hoef je echt niet bang voor te zijn.

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/6-lemon-health-benefits/
2. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11022052

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

 1. Peter Slagter schreef:

  Citroensap in combinatie met natrium bicarbonaat.

  Mooi artikel dank je wel.
  Ik wil je een aanvuling meegeven… misschien weet je het al misschien niet…

  Citroensap kun je uitstekend gebruiken als detox in combinatie met natrium bicarbonaat ook wel baking soda.

  Pers een citroen uit, voeg daar een theelepel natrium bicarbonaat aan toe en zie wat er gebeurt…
  Het gaat bruisen…laat het even inzakken, voeg er water aan toe en drink het op..

  Je darmen gaan hierdoor enorm aan de slag… wat er in het glas gebeurt gebeurt ook in je darmen.

  Ik gebruik het zelf om de dag.

  Ik hoop dat je er iets aan hebt…

  Warme groet,