Menu

Blog

Cart

2018-11-17

Ketose is een natuurlijke metabole toestand, waarbij je lichaam vet gebruikt in plaats van koolhydraten voor de productie van energie. Je lichaam in ketose brengen  zorgt voor een verbranding van meer lichaamsvet, waardoor je slanker wordt en afvalt. Door minder koolhydraten te eten en juist veel vetten, schakelt je lichaam namelijk over van koolhydraat verbranding naar vetverbranding. Een van de gevolgen van ketose is dat je afvalt, maar ketose kent meer voordelen voor je gezondheid. Het is een vrij complex proces, maar in deze blog vertel ik je hoe ketose werkt en hoe je het kan gebruiken.

Je lichaam in ketose brengen?

Bij ketose gebruikt je lichaam vetten in de plaats van koolhydraten als brandstof voor je lichaam. Ketose vindt plaats wanneer je heel erg weinig koolhydraten en suikers binnen krijgt en deze vervangt voor (gezonde) vetten.Je lichaam in ketose brengen. Meer weten. Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Je lichaam zet koolhydraten en suiker namelijk om in glucose en glucose is eveneens een brandstof. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau in je bloed. Om toch in de energie te voorzien – je lichaamscellen en je hersenen vragen 24/7 om energie – spreekt je lichaam haar vetreserves aan en gebruikt het de vetzuren uit je eten.

Je lever zet die vetzuren en vetten om in ketonen en die leveren de energie voor je lichaam. Om de staat van ketose te bereiken is het belangrijk dat je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet. Dat betekent dus flink minder granen, suikerhoudende snoepjes, frisdranken en koeken, maar ook wat minder aardappelen, fruit (fruitsuiker) en peulvruchten.

Je hersenen hebben toch glucose nodig?

Je hersenen geven er de voorkeur aan om glucose gebruiken als energiebron, maar ze kunnen ook gebruik maken van ketonen. Het duurt een paar dagen voordat je hersenen overschakelen van glucose naar ketose verbranding.

Daarnaast is je lichaam in staat om eiwitten om te zetten in glucose, zodat je hersenen toch nog een beetje glucose kunnen gebruiken. Dit proces heet gluconeogenese. Door het proces van zowel gluconeogenese en ketose krijgen je hersenen genoeg energie.

De voordelen van je lichaam in ketose brengen

Ketose kent een aantal voordelen, omdat je lichaam overschakelt van koolhydraat verbranding naar vetverbranding. De manier waarom je lichaam voeding omzet in energie (metabolisme) verandert dus, doordat je de bron van energie (vet voor koolhydraten) verandert. De voordelen van ketose lees je hieronder.

1. Afvallen

Ketose wordt regelmatig ingezet om af te vallen. Veel studies laten zien dat een ketogeen dieet leidt tot een groter gewichtsverlies dan een vetarm dieet. Daarnaast voel je je langer verzadigd, zodat je minder snel hongerig bent en derhalve weer wat zou willen eten.

2. Effect op epilepsie

Epilepsie komt vaker voor dan je denkt. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd ketose geïntroduceerd voor de behandeling van epilepsie wanneer de patiënt niet reageerde op geneesmiddelen. Door een ketogeen dieet bleken kinderen veel minder aanvallen van epilepsie te hebben.

3. Vermindering van hartziekten

Een hoge consumptie van vooral geraffineerde koolhydraten (veel glucose) wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Hierbij kan je denken aan verstoorde cholesterolwaarden en te veel triglyceriden (bloedvet). Doordat je die koolhydraten niet meer in grote hoeveelheden binnen krijgt verminder je de kans op hart- en vaatziekten.

4. Verbetering metabool syndroom

Mensen die leiden aan het metabool syndroom kampen met minimaal 3 van de volgende 5 aandoeningen; een hoge bloeddruk, hoge triglyceriden, opeenhoping van buikvet en overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel en insuline niveau en te hoge LDL cholesterolwaarden.

Ketose kan al die aandoeningen verbeteren, omdat simpelweg de koolhydraat reactie uitblijft. Met koolhydraat reactie bedoel ik de pieken bloedsuikerspiegel door de glucose, wat zorgt voor een hoog insuline niveau, wat zorgt voor extra vetopslag, wat vervolgens leidt tot hongergevoelens en een gevoel van lusteloosheid, waardoor je weer wat wilt gaan eten.

5. Verbeteren van de insulinegevoeligheid

Ketose kan de insulinegevoeligheid van je lichaam verbeteren. Er zit immers minder glucose in je bloed, waardoor je cellen weer wennen aan een normaal insulineniveau.

6. Kanker

Ketose kan helpen om kankercellen minder snel te laten groeien. Kankercellen voeding zich namelijk met suiker (glucose).

Ketose zou ook een gunstige werking hebben op het voorkomen van de ziekte van Alzheimer en Parkinson en ketose zou zelfs acne kunnen verhelpen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Mogelijke bijwerkingen

Als jij denkt dat ketose ook wat voor jou is, omdat je bijvoorbeeld wilt afvallen of je wilt je energieker voelen, dan kun je een aantal bijwerkingen ervaren. Die bijwerkingen zijn meestal van tijdelijke aard.

Het zou kunnen zijn dat je in het begin last krijgt van een slechte adem. Dat komt doordat je lichaam ketosen verbrandt en dat gaat in het begin gepaard met wat afvalstoffen. Die veroorzaken de slechte geur. Ook zou je je in de eerste dagen wat minder energiek kunnen voelen, of lusteloos en een beetje hoofdpijn.

De meeste symptomen verdwijnen vanzelf na een paar dagen of enkele weken. Over het algemeen is ketose veilig voor gezonde mensen. Maar als je twijfelt, consulteer dan een specialist.

En, wat kan jij hiermee?

Je lichaam in ketose brengen is dus een situatie waarbij je meer lichaamsvet verbrandt. Hierdoor val je af, voel je je fitter en de symptomen van het metabool syndroom worden minder. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van je cholesterolwaarden, het dalen van je bloeddruk en het verliezen van je opgehoopte buikvet.

Het proces van ketose is redelijk veilig. Je eet meer vetten en veel minder koolhydraten. De koolhydraten die je wel een kan je het beste uit groenten halen. Je zou een ketogeen dieet ook kunnen zien als een oer-dieet, dat bestaat uit een voedingspatroon met weinig (bewerkte) koolhydraten.

Wat je eet is bepalend voor hoe je je voelt en hoeveel je weegt. Natuurlijk zijn er altijd genetische factoren die een rol spelen in je gewicht en hoe je je voelt, maar voor 80% heb je dit zelf in de hand. 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Afvallen en het verbranden van extra calorieën zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gelukkig kan je op veel manieren dagelijks meer calorieën verbranden, zodat je niet aankomt of waardoor je afvalt. Het versnellen van je stofwisseling (je metabolisme) is hierbij cruciaal.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.

NLbewustgezond nieuwsbrief

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/what-is-ketosis/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17332207
3. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/12/16/dr-david-ludwig-clears-up-carbohydrate-confusion/
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19227486/
5. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenese
6. https://authoritynutrition.com/23-studies-on-low-carb-and-low-fat-diets/
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23801097/

Dit ben ik en ik wil graag dat het goed met je gaat. Dit houdt wat mij betreft het volgende in; een gezond gewicht, gezond eten en een goed gevoel. Gezond, slank en fit dus. Helaas wordt het ons niet gemakkelijk gemaakt. Er is ongelooflijk veel ongezonde voeding te koop. Ook ervaren te veel mensen te veel stress, we slapen niet genoeg en we bewegen tekort. En zo lijkt ook de omzet van voedingsbedrijven belangrijker te zijn dan onze gezondheid. Daarom schrijf ik al jaren over gezond eten en gezond leven. Dit doe ik omdat ik enorm geloof in de kracht van gezonde voeding in een gezond leven. Ik leef het zelf en het werkt echt! Alles wat ik weet deel ik met je in blogs, artikelen en in de e-boeken die ik schrijf. Ook kun je bij mij terecht voor persoonlijk voedingsadvies. Dit doe ik via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies.

Andere bekeken ook:

Afvallen

8 Manieren om je bloedsuikerspiegel constant te houden

Lees meer
Gezonde levensstijl

Hoe blijf je op de been in november?

Lees meer
Blog

Op je bek gaan hoort er gewoon bij.

Lees meer

Mis geen gezonde tips meer