Afvallen door je lichaam in ketose te brengen

Je lichaam in ketose brengen om af te vallen…. hoe zit dat? Ketose is een natuurlijke metabole toestand, waarbij je lichaam lichaamsvet gebruikt in plaats van koolhydraten voor de productie van energie. Je lichaam in ketose brengen zorgt ervoor dat je juist je lichaamsvet verbrandt, waardoor je slanker wordt en afvalt. Dit doe je door minder koolhydraten te eten en juist veel vetten. Zodoende schakelt je lichaam over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Een van de gevolgen van ketose is dat je afvalt en ketose kent meer voordelen voor je gezondheid. Je lichaam in ketose is een vrij complex proces. In dit artikel vertel ik je hoe ketose werkt en hoe je het kan gebruiken.

Je lichaam in ketose brengen?

Bij ketose gebruikt je lichaam vetten in plaats van koolhydraten als brandstof voor je lichaam. Je lichaam verbrandt dus lichaamsvet en vetten in je bloedbaan om te voorzien in de energiebehoefte.

Ketose vindt plaats wanneer je heel erg weinig koolhydraten en suikers binnen krijgt en deze vervangt voor (gezonde) vetten en eiwitten.Je lichaam in ketose brengen. Meer weten. Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Brandstof

Je lichaam zet koolhydraten en suikers om in glucose en glucose is eveneens een brandstof. Maar omdat je dus bijna geen koolhydraten eet (en al helemaal geen suikers) kan je lichaam dus geen glucose verbranden omdat het er niet is.

Bloedsuikerspiegel daalt bij ketose

Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau in je bloed. En dat is prima omdat een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel (door suikers en geraffineerde koolhydraten gebeurt dit heel vaak) vergroot het risico op vetopslag en overgewicht.

Om toch in de energie te voorzien – je lichaamscellen en je hersenen vragen 24/7 om energie – spreekt je lichaam haar vetreserves aan en gebruikt het de vetzuren uit je eten, om te kunnen voorzien in de energiebehoefte.

Hoeveel koolhydraten “mag” je eten?

Je lever zet die vetzuren en vetten om in ketonen en deze ketonen leveren de energie voor je lichaam.

Om je lichaam in ketose te bereiken is het belangrijk dat je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet. Dat betekent dus flink minder granen, suikerhoudende snoepjes, frisdranken en koeken en ook wat minder aardappelen, fruit (fruitsuiker) en peulvruchten.

Je hersenen hebben toch glucose nodig?

Je hersenen geven er de voorkeur aan om glucose gebruiken als energiebron. Vrijwel continu hebben je hersenen behoefte aan glucose. Als je over te weinig glucose beschikt, dan merk je dit vrij snel aan je gemoedstoestand. Je wordt geprikkeld, geagiteerd en je hebt moeite met concentratie.

Gelukkig kunnen onze hersenen ook gebruik maken van ketonen, om te voorzien in de energiebehoefte. Het duurt een paar dagen voordat je hersenen overschakelen van glucose naar ketose verbranding.

Gluconeogenese

Daarnaast is je lichaam in staat om eiwitten om te zetten in glucose, zodat je hersenen glucose kunnen gebruiken. Dit proces heet gluconeogenese. Door het proces van zowel gluconeogenese en ketose krijgen je hersenen genoeg energie.

De voordelen van je lichaam in ketose brengen

Ketose kent een aantal voordelen, omdat je lichaam overschakelt van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. De manier waarom je lichaam voeding omzet in energie (metabolisme) verandert dus, doordat je de bron van energie (voedingsvet voor koolhydraten) verandert.

De voordelen van je lichaam in ketose brengen lees je hieronder.

1. Afvallen

Ketose wordt regelmatig ingezet om af te vallen. Veel studies laten zien dat een ketogeen dieet leidt tot een groter gewichtsverlies dan een vetarm dieet. Daarnaast voel je je langer verzadigd, zodat je minder snel hongerig bent en derhalve weer wat zou willen eten.

2. Effect op epilepsie

Epilepsie komt vaker voor dan je denkt. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd ketose geïntroduceerd voor de behandeling van epilepsie wanneer de patiënt niet reageerde op geneesmiddelen. Door een ketogeen dieet bleken kinderen veel minder aanvallen van epilepsie te hebben.

3. Vermindering van hartziekten

Een hoge consumptie van vooral geraffineerde koolhydraten (veel glucose) wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Hierbij kan je denken aan verstoorde cholesterolwaarden en te veel triglyceriden (bloedvet).

Doordat je die koolhydraten niet meer in grote hoeveelheden binnen krijgt verminder je de kans op hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de VS en de EU.

4. Verbetering metabool syndroom

Mensen die leiden aan het metabool syndroom kampen met minimaal 3 van de volgende 5 aandoeningen;

  1. een hoge bloeddruk
  2. hoog gehalte triglyceriden
  3. opeenhoping van buikvet en overgewicht
  4. hoge bloedsuikerspiegel en insuline niveau
  5. te hoge LDL cholesterolwaarden.

Ketose kan al deze aandoeningen verbeteren, omdat de koolhydraat reactie uitblijft.

Met koolhydraat reactie bedoel ik de pieken bloedsuikerspiegel die ontstaan door de glucose, wat zorgt voor een hoog insuline niveau, wat weer zorgt voor extra vetopslag en dat leidt vervolgens tot hongergevoelens en een gevoel van lusteloosheid en daardoor je weer wat wilt gaan eten.

5. Verbeteren van de insulinegevoeligheid

Ketose kan de insulinegevoeligheid van je lichaam verbeteren. Er zit immers minder glucose in je bloed, waardoor je cellen weer wennen aan een normaal insulineniveau.

6. Kanker

Ketose kan helpen om kankercellen minder snel te laten groeien. Kankercellen voeden zich namelijk heel erg graag met suiker (glucose). Daarom groeien zij zo snel.

Ketose zou ook een gunstige werking hebben op het voorkomen van de ziekte van Alzheimer en Parkinson en ketose zou zelfs acne kunnen verhelpen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Mogelijke bijwerkingen van ketose

Als jij denkt dat ketose ook wat voor jou is, omdat je bijvoorbeeld wilt afvallen of je wilt je energieker voelen, dan kun je een aantal bijwerkingen ervaren. Deze bijwerkingen zijn meestal van tijdelijke aard.

Het zou kunnen zijn dat je in het begin last krijgt van een slechte adem. Dat komt doordat je lichaam ketosen verbrandt en dit gaat in het begin gepaard met wat afvalstoffen. Deze afvalstoffen veroorzaken de slechte geur in je mond.

Ook zou je je in de eerste dagen wat minder energiek kunnen voelen, of lusteloos en een beetje hoofdpijn.

De meeste symptomen verdwijnen vanzelf na een paar dagen of enkele weken. Over het algemeen is ketose veilig voor gezonde mensen. Maar als je twijfelt, consulteer dan een specialist.

En, wat kan jij hiermee?

Je lichaam in ketose brengen is dus een situatie waarbij je meer lichaamsvet verbrandt. Hierdoor val je af, voel je je fitter en de symptomen van het metabool syndroom worden minder. Hierbij kun je denken aan het verbeteren van je cholesterolwaarden, het dalen van je bloeddruk en het verliezen van je opgehoopte buikvet.

Dit is dus super gezond!

Het proces van ketose is redelijk veilig. Je eet meer voedingsvetten en juist veel minder koolhydraten. De koolhydraten die je wel een kan je het beste uit groenten halen. Je zou een ketogeen dieet ook kunnen zien als een oer-dieet, dat bestaat uit een voedingspatroon met weinig (bewerkte) koolhydraten.

Wat je eet is bepalend voor hoe je je voelt en hoeveel je weegt. Natuurlijk zijn er altijd genetische factoren die een rol spelen in je gewicht en hoe je je voelt, maar voor 80% heb je dit zelf in de hand. 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

NLbewustvoedingsadvies

Je lichaam in ketose brengen in dus een manier om af te vallen. Helaas is een ketogeen dieet wel moeilijk vol te houden. Wil jij ook flink afvallen, wil je je fitter voelen of ben je bang om later chronisch ziek te worden? Als voedingsadviseur kan ik je prima helpen.

Boek daarom ook een consult voor persoonlijk voedingsadvies. Tijdens een gesprek gaan we volledig in op wat op jouw van toepassing is. Daarom zullen de tips en inzichten die je krijgt gaan werken.

Het consult vindt online plaats en dat heeft als voordeel dat je niet helemaal naar mij toe hoeft te komen. Scheelt je een boel tijd. Nadat je de bestelling rond hebt gemaakt, neem ik binnen 24 uur contact met je op.

Ontvang ook de maandelijkse update, vol gezonde en leuke info waarmee je je fitter en gezonder gaat voelen. Wil je niet missen, toch?

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/what-is-ketosis/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17332207
3. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/12/16/dr-david-ludwig-clears-up-carbohydrate-confusion/
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19227486/
5. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gluconeogenese
6. https://authoritynutrition.com/23-studies-on-low-carb-and-low-fat-diets/
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23801097/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!