Glutenvrij eten, een opmerkelijke ervaring

Wat doe je indien je monsterlijk goed kunt tennissen, maar dat je gezondheid en je energie je regelmatig in de steek laten? Antwoord; je gaat nog meer trainen, want je wilt prof worden. Maar dat extra trainen helpt niet. Dus ga je naar een dokter en die je test op gluten. Die dokter vertelt je vervolgens dat je er goed aan doet om glutenvrij te eten en voordat je het weet win je het ene toernooi na het andere. Dit is wat de toptennisser Novak Djokovic overkwam. Mede doordat hij zijn dieet aanpaste – glutenvrij eten – verbeterde zijn gezondheid, zijn energie en viel hij 5 kilo af en won hij onlangs zijn tiende Grand Slam titel; de US Open. 

Wanneer glutenvrij eten?

Stel je eens voor dat je vaak last hebt van je darmen als je zojuist gegeten hebt. Mensen die leiden aan coeliakie weten precies hoe dat voelt. Er zijn echter ook heel veel mensen die eveneens moeite hebben met het verteren van gluten en derhalve baat kunnen hebben bij glutenvrij eten.

Glutenvrij eten. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Als je gluten moeilijk kan verteren, dan kun je last hebben van spijsverteringsklachten zoals een opgezette buik, vermoeidheid na het eten en obstipatie. Je kunt ook allergieën ontwikkelen zoals eczeem of psoriasis en zelfs last hebben van depressies. Ook zou je last kunnen hebben van je luchtwegen waardoor je bijvoorbeeld last hebt van astma.

Wat is coeliakie?

Coeliakie houdt in dat je darmen niet tegen het eiwit gluten kunnen. Dit eiwit zit in graanproducten en graan is in heel veel voedingsmiddelen verwerkt. Glutenvrij eten is derhalve best een opgave. Je snapt dat brood, pizza en koeken gluten bevatten. Dat zijn de usual suspects. Maar in heel veel voedingsmiddelen is graan verwerkt. Dat maakt glutenvrij eten best moeilijk en soms ook wel duur.

Zo zijn gluten bijvoorbeeld verwerkt in veel kant-en-klare soepen, snoep, vruchtensappen, sauzen, ijssoorten, bouillonblokjes, sommige vleeswaren, sterke drank (whiskey) en bier. Check dus de etiketten van de voedingsmiddelen. Producenten zijn namelijk verplicht om te vermelden wat zij in hun producten stoppen.

Novac

Even terug naar Novac Djocovic. Hij komt uit Servië en daar wordt veel brood en veel pasta gegeten. Zijn ouders waren ook nog eens de uitbaters van een Italiaans restaurant, dus hij ontkwam eigenlijk niet aan het eten van granen. Maar goed, toen de dokter hem adviseerde om glutenvrij te eten – en hij dit in de praktijk bracht – mochten de effecten er zijn.

Hij voelde zich binnen 2 weken al beter, binnen een paar maanden was hij van al zijn klachten verlost en binnen een jaar dat hij startte met glutenvrij eten, won hij zijn grootste toernooien. Niet gek toch? Ohja, hij viel ook nog 5 kilo af.

Glutenvrij eten is steeds meer verkrijgbaar

In supermarkt kun je redelijk gemakkelijk glutenvrij eten kopen. Maar soms is het wel wat duurder en kan het wat minder voedingswaarde bevatten. Ook kunnen er wat extra e-nummers aan toegevoegd zijn, of ze bevatten amper vezels waardoor ze je bloedsuikerspiegel snel laten stijgen en ze je geen verzadigd gevoel geven.

Dat laatst kan weer nadelige gevolgen op je gewicht. Wanneer je geen verzadigd gevoel hebt, dan is de kans vrij groot dat je weer iets wilt eten. Als dit vaak gebeurt dan kan overgewicht ontstaan. Dus, welk eten is echt glutenvrij en kun je ook in de supermarkt kopen?

Glutenvrij vanuit de oorsprong:

  • Aardappelen
  • Zilvervliesrijst
  • Quinoa, amarant
  • Groente en fruit
  • Eieren
  • Noten en zaden
  • Vis, en schaaldieren
  • Vlees en gevogelte
  • Peulvruchten
  • Mais
  • Kaas, boter en zuivel (tenzij je een lactose intolerantie hebt)
  • Olie en kokosvet/olie

Ook zijn er allerlei glutenvrije bakmixen en glutenvrije producten op de markt zodat je zelf glutenvrij brood, muffins, cake en andere lekkernijen kunt maken.

Wat kun jij hiermee?

Ik heb deze blog voornamelijk geschreven voor mensen die niet goed tegen gluten kunnen, maar die zich daar nog niet bewust van zijn. Na het eten voelen zij zich opgeblazen, vermoeid en ze hebben last van allerlei (kleine, vage en vervelende) klachten en allergieën of ze voelen zich wat depressief.

Het is niet gemakkelijk om gluten te linken aan dergelijke klachten. Je hebt het immers ook druk op je werk (stress), je gezin vraagt de nodige aandacht (minder tijd voor jezelf en minder slaap) en je wilt ook wel een leuk sociaal leven hebben. Je voelt je dus wel eens vermoeid en je hebt dus wel eens last van je darmen.

Het punt is echter, dat heel veel mensen zich chronisch niet fit voelen. Die status kan een gevolg zijn van je voeding. Ik hoop dus dat je wat bewuster wordt over je voeding en de effecten die het heeft op je lichaam. Het is namelijk bijzonder prettig wanneer je kan genieten van lekker eten en daar tevens een lekker gevoel bij blijft houden.

Sinds kort het ik ook een receptenpagina, met allerlei gezonde, lekkere en gemakkelijk recepten. De meesten zijn (vooralsnog) glutenvrij. Wellicht haal je daar wat inspiratie vandaan.

Gezonder, lekkerder en glutenvrij eten

Wil je meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Meer weten over gezond leven, maar wil je ook blijven genieten? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Bronnen:
http://www.metronieuws.nl/extra/2015/06/glutenvrij-eten-is-deel-van-novak-djokovic-leven
http://www.naturalnews.com/032237_gluten_side_effects.html
http://www.glutenvrij.nl/page/Glutenvrij-leven/Het-glutenvrije-dieet
https://www.thuisarts.nl/coeliakie/ik-moet-glutenvrij-eten

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!