Biologisch eten heeft zijn voordelen. Maar welke zijn dat?

Je hebt vast wel eens gelezen dat biologisch eten gezond is en je hebt ook vast wel eens gelezen dat biologisch eten helemaal niet gezonder voor je is. Hoe zit dat nou? Waarom zou je dan (duurder) biologisch eten kopen als dat wellicht niet eens gezonder zou zijn. Veel onderzoek, over het nut van biologisch eten gaat over vitaminen en mineralen. Weinig onderzoek gaat echter over de pesticiden die je niet of amper in biologisch voedsel vindt. En daar gaat deze blog over. De reden dat je biologisch zou eten is dat je minder landbouwgiffen en bestrijdingsmiddelen in je lichaam stopt.  

Waarom biologisch eten?

Biologisch eten heeft als voordeel dat het niet (of minder) is blootgesteld aan giftige bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen zijn in de landbouw heel erg gebruikelijk en geef de producenten van landbouwgoederen en veeteelt boerderijen eens ongelijk. Een verkeerd vliegje op je gewas, of een nare bacterie en je oogst is mislukt. Met alle gevolgen van dien.Biologisch eten. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Een beetje geschiedenis

Wellicht heb je in de geschiedenisboeken (of documentaires) wel eens geleerd dat complete volken en hele rijken zijn weggevaagd doordat de oogsten een aantal jaren op rij mislukten. Hetzij door een sprinkhanenplaag, hetzij door een bacterie die de gewassen aantast. De Maya’s zijn hier een voorbeeld van.

De reden bijvoorbeeld dat er heel veel Ieren naar de VS emigreerden, in de periode na het jaar 1845, heeft ermee te maken dat een bacterie, de aardappeloogst een aantal jaren op rij verwoestte (1). Heel veel mensen (1 miljoen) kwamen om. Op dat moment was de aardappel namelijk een heel belangrijk voedingsmiddel. Vandaar dat ongeveer 5 miljoen Ieren hun heil zochten in het land van de onbegrensde mogelijkheden.

1-0

Geen wonder dus dat landbouwers en veeboeren de natuur een handje willen helpen om hun oogsten te laten slagen. Die gedachtegang levert een stuk meer oogst op, dus minder honger en meer financiële revenuen. De stand is dus 1-0 voor bestrijdingsmiddelen.

Waarom dan toch biologisch?

Inmiddels zijn de technieken voor de biologische landbouw verbeterd en blijken de oogsten ook te lukken zonder chemische bestrijdingsmiddelen, vanwege de inzet van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zo wordt in verschillende delen van Azië op een ecologisch en biologisch verantwoorde manier rijst verbouwd.

De rijstterrassen worden niet met chemische pesticiden bespoten, om zo de muggen en ander ongedierte te bestrijden. Men laat bijvoorbeeld bepaalde vissen in het water van de terrassen zwemmen, die de muggeneitjes en larven opeten. De opbrengsten van de oogsten schijnen hoger te zijn, terwijl de kosten van de bestrijding bedragen bijzonder laag zijn.

Een Zweeds gezin

Er was eens een Zweeds gezin, bestaande uit een vader, een moeder en 3 opgroeiende kinderen. Het gezin at nooit biologisch, omdat dit te duur was. Een Zweeds instituut voor milieuonderzoek liet het gezin 2 weken lang biologisch eten. Niet alleen werd het eten vervangen, ook de cosmetica en andere huishoudelijke middelen werden biologisch (2).

Gedurende de gehele periode werden urinemonsters van allen gezinsleden genomen en geanalyseerd. Het resultaat was verbluffend. Binnen 2 weken daalden de gehaltes van pesticiden en andere bestrijdingsmiddelen naar 0, of bijna naar 0 (3).

Een ander onderzoek

Nou goed, n=1 kan je nu denken, wat zegt dat onderzoek naar de effecten van 2 weken biologisch eten? In de VS is een ander onderzoek gedaan onder 4.466 Amerikanen. Hen werd gevraagd of ze biologisch groente en fruit aten en ook hun urine werd onderzocht. Ook hier bleek een significant verschil tussen de bio- en de gewone eters. De mensen die biologisch aten, hadden tot wel 65% minder pesticiden in hun urine (4).

Maar wat maakt dat nou uit?

Wat maakt het nou eigenlijk uit dat er pesticiden in je lijf zitten? Nou, dat is dus de hamvraag. Want dat is niet goed bekend. Er is nog heel weinig onderzoek gedaan naar de individuele effecten van landbouwgif in je lijf, laat staan naar een cocktail van deze giffen.

Het is moeilijk om consequenties te verbinden aan al die bestrijdingsmiddelen, omdat het amper is onderzocht. Maar het is op zijn minst wel vreemd dat steeds meer mensen last hebben van allergieën, huidaandoeningen, stemmingswisselingen en andere ‘vage’ klachten.

Als je de keuze hebt, wat kies je dan?

Maar goed, laten we niet speculeren. Uit dat Amerikaanse onderzoek kwamen ook 2 lijstjes van ieder 12 voedingsmiddelen. De ene lijst bevat producten die veel worden behandeld met bestrijdingsmiddelen, de andere lijst betreft voedingsmiddelen die het minst worden behandeld met chemische middelen (5).

De onderstaande zet dat vrij makkelijk voor je uiteen.

De 12 die je beter kan vermijden De 12 die wel ok zijn
1 Perziken Uien
2 Appels Avocado
3 Zoete paprika Bevroren mais
4 Selderij Ananas
5 Nectarines Mango
6 Aardbeien Asperges
7 Kersen Ingevroren erwten
8 Peren Kiwi
9 Grapefruit Bananen
10 Spinazie Kool
11 Sla Broccoli
12 Aardappelen Papaya

Wat kun jij ermee?

Of jij biologische wilt eten of niet, dat kan je best zelf beslissen. Maar goed, er is dus nog heel weinig bekend over de effecten op lange termijn met betrekking tot bestrijdingsmiddelen – en een mix van verschillende bestrijdingsmiddelen.

Als nou denkt ‘Ik zou ook wel wat minder pesticiden in mijn lijf hebben’, dan zou je eens kunnen denken aan de volgende – ontgiftende en relatief goedkope – voedingsmiddelen: tarwegras, verse gember, bieten, knoflook, uien en bleekselderij. Ik hoop dat je weer wat kunt met deze info en dat het bijdraagt in je zoektocht naar een gezonde(re) levensstijl. Succes weer!

Wil je ook (vaker) biologisch eten?

Voeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Wil je meer weten over gezond (biologisch) eten? Lees dan het e-boek Gezonde Voeding eens.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Meer weten over gezond leven? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Bronnen:
(1) http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/27224/in-beeld-iers-emigratie.html
(2) https://www.youtube.com/watch?v=oB6fUqmyKC8
(3) https://www.coop.se/PageFiles/430210/Coop%20Ekoeffekten_Rapport_eng.pdf
(4) http://ehp.niehs.nih.gov/1408197/
(5) http://www.organic.org/articles/showarticle/article-214
https://nl.wikipedia.org/wiki/Biologische_landbouw

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!