Hoe kun je beter omgaan met stress?
Onze maatschappij kan behoorlijk stressvol zijn. Daarom is omgaan met stress zo belangrijk. Aan de ene kant is stress best goed voor je. Het vormt namelijk een belangrijk onderdeel van je overlevingsmechanismen. Maar bij langdurige stress kun je vele problemen en klachten ervaren. En dat wil je niet. Vandaar deze blog ‘Hoe kun je beter omgaan met stress’. Je kunt stress (bijna) niet uitbannen, dus is het van belang om een manier te vinden waarmee je het effectief kan laten afvloeien.
Omgaan met stress
Stress kan best nuttig zijn. Doordat je stress ervaart voor een belangrijk moment, kan je prestatie beter uitpakken (1). Stress kan ook bijzonder handig zijn in situaties die snelle en adequate handeling behoeven. Hierbij kun je denken aan gevaarlijke verkeerssituaties of aan ongelukjes (thuis) die je maar net kon voorkomen.
Veel mensen kampen echter doorlopend met stress en spanningen. Ze kunnen maar moeilijk omgaan met stress. Hierbij kun je denken aan de druk op je werk, een slechte werksfeer en het gebrek aan waardering (2). Dergelijke werkgerelateerde klachten kunnen tot een burn out leiden. Dit wil je voorkomen.
Of wat dacht je van de druk die een hypotheek met zich meegeeft, of een gezin en dat je baan op het spel staat? Dergelijke situaties kunnen behoorlijk veel stress opleveren en je kunt er behoorlijk depressief van raken. Wist je dat 1 miljoen Nederlanders een antidepressivum slikt (3)? De vraag is dus; ‘Hoe kun je omgaan met stress’? Maar eerst even kijken naar de klachten die je zou kunnen ervaren.
Welke klachten kun je ervaren?
Wanneer je langdurig stress ervaart dan kun je legio klachten ervaren. Omdat iedereen anders is, zal iedereen anders reageren op stress. Maar goed, als je langdurig last hebt van stress, dan zou je de onderstaande klachten kunnen ervaren (4):
- Slaapproblemen
- Hoofdpijn
- Maagpijn
- Nek – en/of rugklachten
- Somberheid
- Vergeetachtigheid
- Vermoeidheid
- Geïrriteerdheid
- Snel emotioneel
- Verkoudheid, grieperig, een niet fit gevoel (door verminderde afweer)
Indien je dergelijke symptomen gedurende een lange tijd ervaart, dan zou je zelfs verhoogde risico’s lopen op hart- en vaatziekten.
Hoe kun je omgaan met stress?
Factoren die stress opleveren zijn een constant gegeven in onze maatschappij. Denk hierbij aan werkdruk, deadlines, baanonzekerheid, spanningen in relaties, bepaalde verwachtingen, financiële vraagstukken, teleurstellingen en heftige gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare.
De vraag is dus hoe je kunt omgaan met stress. Ik heb een 6-tal punten voor je opgesteld.
1. Praten
Door over je probleem (of je vraagstuk) te praten kun je al beter omgaan met stress. Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat je, door erover te praten, je vraagstuk al een beetje kleiner wordt. Een andere manier is om je probleem op te schrijven.
Schrijf punt voor punt op wat je probleem is, wat je onzeker maakt, of waar jij mee zit. Het maakt niet uit wat je opschrijft, zolang het maar iets wat jou wakker houdt ’s nachts, of wat jou bezig houdt in het algemeen. Door je problemen, angsten en onzekerheden toe te vertrouwen aan een stuk papier, geef je ze een plek. Hierdoor blijven ze niet in je hoofd zitten.
Zelf schrijf ik ook regelmatig dingen op die mij opvallen, zakelijke ideeën, openbaringen en allerlei andere issues. Meestal, als ik dat gedaan heb, lees ik het nooit meer terug. Alleen al het opschrijven doet mij al goed. Door het op te schrijven structureer ik de aard van het probleem, uit ik ze en onderken ik het.
Door het op te schrijven hoef ik het ook niet meer te onthouden, want het staat immers op papier. Dit creëert rust in mijn hoofd. Mocht ik het een keer willen teruglezen, dan pak ik mijn notitieboek er dus bij.
2. Eten
Gezond eten en drinken is heel belangrijk als je goed wilt omgaan met stress. Als een gevolg van stress vervallen mensen geregeld in ‘oude’ en ongezonde gewoontes. Zo beginnen ze weer te roken, kiezen ze vaker voor minder gezond eten, schenken ze iets te vaak hun glas (alcohol) bij en gaan ze minder sporten.
3. Bewegen
Door lichaamsbeweging vloeit de stress letterlijk je lichaam uit. Juist door lichaamsbeweging kun je goed omgaan met stress (5). Matig intensieve bewegingen zoals fietsen en wandelen kunnen je al goed doen, maar ook de wat intensievere vormen van lichaamsbeweging zoals joggen, fitnessen en wielrennen.
4. Slapen
Een goede nachtrust draagt ook bij aan effectief omgaan met stress. Veel mensen liggen echter te piekeren in hun bed en zien de uurtjes voorbij kruipen. Wil je meer tips over goed slapen?
5. Ademen
Ademen is iets heel natuurlijks en je denkt er bijna niet bij na. Het klinkt wellicht ook een beetje zweverig. Maar wist je dat er super veel boeken zijn geschreven over en onderzoeken zijn gedaan naar de effecten van ademen? Er bestaan zelf adem-coaches. Via een TED talk heb ik eens vernomen (ik weet de presentatie niet meer) dat grote Hollywood acteurs, politici en zakenlui speciale cursussen hebben gedaan om hun ademtechniek te verbeteren.
In het kort: hoe adem je goed? Een goede ademhaling verloopt voornamelijk via je buik in een tempo van tussen de 6 en 12 ademhalingen per minuut (6). Het kost je geen moeite en je spant geen spieren aan in je nek en in je schouders.
6. Ontspanning
Lekker ontspannen helpt bij het omgaan met stress. Luister naar muziek, kijk naar een film of maak een wandeling. Het gaat erom dat jij dingen doet die je leuk vindt om te doen in je vrije tijd. Word je gelukkig van een boek lezen, of van seks? Nou, zet hem op. Probeer 1 ding in acht te nemen; neem de tijd.
Wat kun jij hiermee?
Stress komt in onze maatschappij veel voor, je ontkomt er (bijna) niet aan. Derhalve is het belangrijk hoe je kunt omgaan met stress. Dagelijks bouw je enige vormen van spanningen op en het is belangrijk die spanningen dezelfde dag nog af te laten vloeien. Je hebt een aantal tips kunnen lezen, die bijdragen aan omgaan met stress.
Natuurlijk zijn er veel meer manieren, probeer eens om voor jezelf uit te zoeken wat bij jou stress oplevert en hoe je dat kan laten afvloeien. Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Download dan gratis het 7-Stappen Model.
Hallo wereld, hier ben ik
Wat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…? Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.
Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.
Bronnen:
(1) http://link.springer.com/article/10.1007/BF03072389
(2) http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/burn-out/item33279
(3) http://www.depressie.org/docs/antidepressiva.pdf
(4) https://www.thuisarts.nl/stress/ik-wil-beter-omgaan-met-stress
(5) http://www.hartenvaatgroep.nl/dagelijks-leven/stress-en-hart-en-vaatziekten/omgaan-met-stress.html
(6) http://www.nlbewustgezond.nl/slapen-voor-een-betere-gezondheid/