Gezond leven zou 40.000 kankerdiagnoses schelen.

Op 11 december, 2014 las ik in de Volkskrant een artikel dat de strekking had, dat een gezond leven ongeveer 40.000 diagnoses van kanker zou kunnen schelen. Dat is ruim 30% van het totaal aantal diagnoses! Met gezond leven werd bedoeld; niet roken, niet teveel drinken, meer lichaamsbeweging, je gewicht onder controle houden en gezond eten. 

Is dat onderzocht?

Ja, dat is onderzocht. Anders had het waarschijnlijk niet in de Volkskrant (en ook de Telegraaf overigens). Maar goed, TNO heeft het onderzocht, in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Waarom is dit zo opmerkelijk? Dit is opmerkelijk omdat er voor het eerst een onderzoek is gedaan naar de gevolgen van een levensstijl en het al dan niet krijgen van die vreselijke ziekte.Gezond leven gezonde levensstijl

Als je vaker op deze site komt dan weet je dat een gezond leven bestaat uit gezonde voeding en voldoende beweging. Roken behoort absoluut niet tot een onderdeel van een gezond leven. Roken blijkt verantwoordelijk te zijn voor 19.000 kankerdiagnoses op jaarbasis. Als je dus nog steeds rookt, stop er gewoon mee. Het kost je 3 dagen om van je fysieke verslaving af te komen. Met ongeveer 3 dagen is de nicotine namelijk uit je lichaam en vervolgens kost het je ongeveer 3 weken om af te kicken van de gewoonte van het opsteken van een sigaret.

Opmerkelijk

Ongezonde voedingsgewoontes veroorzaken zo’n 9.500 kankerdiagnoses per jaar en overgewicht ongeveer 3.600. Een gebrek aan beweging zou leiden tot 2.100 diagnoses. Deze cijfers vind ik opmerkelijk aan het onderzoek. Althans het opmerkelijke hiervan vind ik dat de gevolgen van ongezonde voedingsgewoontes, te weinig beweging en overgewicht nu in cijfers uitgedrukt zijn.

Ongezond eten, te weinig beweging en overgewicht gaan vaak hand in hand en als je deze cijfers bij elkaar optelt, dan kom je uit op het getal 15.200 kankerdiagnoses per jaar. Dat is fors meer dan de 2.900 diagnoses op jaarbasis wegens overmatig alcoholgebruikt. Als je dan bedenkt dat de overheid erg veel geld uitgeeft aan bewustwording rond alcoholgebruik en eigenlijk geen budget reserveert om een gezond leven te promoten, vind ik deze cijfers dus opmerkelijk.

Vaker voorkomen dan we denken

Ik lees wel vaker dat wetenschappers en artsen stellen dat kanker voor ongeveer 30% erfelijk en voor ongeveer 70% als gevolg van levensstijl, veroorzaakt zouden worden. Nu zijn die percentages moeilijk te staven. Maar goed, de boodschap hierachter is dus dat een gezond leven sterk valt te prefereren boven een ongezonde levensstijl. En om dat in cijfers uit te drukken is dus best ingewikkeld. Als je vandaag een sigaret rookt of een borrel drinkt, dan kun je niet stellen dat je binnenkort kanker krijgt.

De hoogleraar kankerepidemologie, Bart Kiemeny stelt dat kanker veel vaker voorkomen kan worden dan dat wij denken. Alleen beseffen de meest mensen dat niet. Je merkt immers niet snel dat er beschadigingen optreden in je lichaam, als gevolg van ongezonde keuzes. Die beschadigingen merk je pas na een aantal jaren op, als het te laat is.

Conclusie: hoe doe je het? Gezond leven

Nou, de conclusie zou dus zijn, dat je in de eerste plaats een gezond leven leidt. Dit doe je door:

 1. Te stoppen met roken
  Het is echt nergens goed voor en je wordt tegenwoordig eerder de tent uitgekeken dan dat men vindt dat je een gezelligheidsdier bent.
 2. Matig met alcohol
  Een glaasje rode wijn per dag kan gezonde effecten hebben, maar plan vooral ook een aantal alcoholvrije avonden in per week. Alcohol is en blijft een gif, waar je lichaam veel moeite mee heeft om het af te breken.
 3. Gezonde voeding
  Kies voor onbewerkte voeding, zoals verse groente, fruit, noten, kwalitatief goed vlees (geen goedkope meuk), vis en wees behoorlijk matig met suiker en zout. Lees meer over gezond leven en gezond eten in het e-boek Gezonde Voeding.
 4. Meer beweging
  Beweeg dagelijks ongeveer 1 uur. Je hoeft niet naar een sportschool of eindeloos hard te lopen. Simpele dagelijkse bezigheden, zoals fietsen naar je werk, huishoudelijke klusjes en een potje seks volstaan ook.
 5. Metaal welzijn
  Als je je goed voelt, dan hoef je ook geen troost te zoeken in een extra borrel of in een sigaret. Je zoekt ook geen comfort in “een traktatie voor jezelf”, zoals de slimme marketeers van voedingsmiddelenbedrijven hebben ontwikkeld. Die “traktatie voor jezelf”, of “even een moment voor jezelf”, zijn er alleen maar voor bedoeld om keiharde omzetdoelstellingen te realiseren.
 6. Een gezond gewicht
  Als je te zwaar bent (en dat is ongeveer de helft van Nederland) zorg er dan voor dat je een paar kilo afvalt. Een paar kilo lichaamsgewicht reduceert de risico’s op vervelende aandoeningen, waarvan kanker er een is, enorm. Heb je hulp nodig bij afvallen? Download dan het e-boek Afvallen Veranderen.

Een gezond leven is een optelsom van vele kleine en gezonde gewoonten. Het vergt wel wat van je, maar het is het waard. Het alternatief is namelijk iets om minder gelukkig mee te zijn.

Wat Je Denkt Ben Jezelf

Wat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…?  Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken. 

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Bron: De Volkskrant

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!