Beter in je vel door je stofwisseling te versnellen

Gewicht verliezen door je stofwisseling te versnellen. Dat klinkt mooi, toch? Je stofwisseling zet eten om in energie en bouwstoffen voor je lichaam. Hoe sneller dit proces verloopt, hoe meer calorieën er nodig zijn, waardoor je meer zou kunnen eten, of, aan de andere kant, je zou kunnen afvallen. In dit artikel zet ik 15 manieren voor je uiteen waarmee je je stofwisseling versnelt. Zelf pas ik ze vrijwel allemaal consequent toe. 

Je stofwisseling versnellen

Je stofwisseling is eigenlijk hetzelfde als je metabolisme. Het is alleen een ander woord. Door je stofwisseling te versnellen, verbrand je dagelijks meer calorieën zodat je minder snel (of niet) aankomt. Als je zelfs meer calorieën verbrandt dan dat je er binnen krijgt, dan val je zelfs af.Je stofwisseling versnellen. Meer weten. Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Je stofwisseling wordt automatisch trager naar mate je ouder wordt. Je kan niet stoppen met ouder worden, maar je kan het proces, van het vertragen van je stofwisseling, wel beperken. De onderstaande 15 tips helpen je daar bij.

Wil jij ook je stofwisseling versnellen? Lees dan ook het populaire e-boek Je Metabolisme Boosten.

15 Tips om je stofwisseling te versnellen

Hieronder heb ik een lijst van 15 tips voor je uiteen gezet, die je helpen om je stofwisseling te versnellen. Hopelijk kan jij ze ook toepassen, zodat je goede resultaten krijgt.

1. Zet je spieren in om je stofwisseling te versnellen

Spieren verbranden veel calorieën en daarom zal je stofwisseling versnellen als je spieren kweekt. Aan de andere kant kan je lichaam je spieren ‘opeten’. Dit gebeurt wanneer je veel te weinig calorieën binnen krijgt. Goed blijven eten dus.

2. Drink water

Water bevat 0 calorieën, maar je stofwisseling versnelt wel met zo’n 3%. Drink water uit de kraan. De kwaliteit van het Nederlandse drinkwater behoort tot de hoogste van de wereld. Er is eigenlijk geen reden om bronwater uit flesjes te kopen.

3. Drink groene thee

Groene thee bevat een stofje (catechine) dat je stofwisseling helpt te versnellen. Verwacht er niet teveel van, maar alle kleine beetjes helpen.

4. Eet heet, is goed voor je metabolisme

Rode peper en chilipeper bevatten het stofje capsaïcine welke je stofwisseling met zo’n 20% versnelt, voor de periode van een half uur.

Je stofwisseling versnellen. Meer weten. Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

5. Eiwitten versnellen je stofwisseling

Je lichaam heeft er meer moeite mee om eiwitten af te breken dan de andere voedingsstoffen vetten en koolhydraten. Vandaar dat je lichaam er meer calorieën voor nodig heeft. Niet alleen vlees en vis bevatten eiwitten. Ook bonen, peulvruchten, kikkererwten en linzen bevatten eiwitten.

6. Zwarte koffie

Drink je koffie zonder suiker en melk, want dat doet het effect teniet. Jammer voor die Latte, zwarte koffie heeft een licht stimulerend effect op je stofwisseling. Verwacht er (net als bij water, groene thee en gekruid eten) niet teveel van, maar alles bij elkaar opgeteld heeft is het effectief.

7. Gezonde vetten

Ongeveer 30% van de energie die vetten zouden genereren voor je lichaam, heeft je stofwisseling nodig om ze te verteren. Daarnaast gebruikt je lichaam vetten ook nog als bouwstoffen voor al je lichaamscellen. Een vrij klein deel van voedingsvetten gebruik je voor energie. Vetten verzadigen ook nog eens erg goed, zodat je minder eet.

Gezonde vetten zoals de omega 3 vetten stimuleren zelfs het verlies van je lichaamsvet. Omega 3 vetten activeren namelijk de zogenaamde vetverbrandingsgenen. Ook voorkomen deze gezonde vetten dat je teveel vet opslaat en versnellen ze je stofwisseling.

Meer weten over het eten van de juiste voeding? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens. 

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

8. Eet niet te weinig

Vermijd te aller tijden een crash dieet! Ze werken op lange termijn niet. Je lichaam went namelijk aan het weinig aantal calorieën, waardoor je stofwisseling minder snel gaat werken. In het Minnesota Starvation Experiment is dit in het jaar 1944 al aangetoond.

Minder calorieën eten is het meest kwalijke wat je jezelf kan aandoen als je wilt afvallen. Daarnaast zal je lichaam je spieren ‘opeten’, doordat je te weinig voeding binnen krijgt.

9. Slaap

Door te weinig slaap kan je stofwisseling flink verstoord raken. Door de vermoeidheid bestaat niet alleen de kans dat je meer gaat eten (snacken), je metabolisme kan ook vertragen en je koolhydraat verwerking verstoren, wat kan leiden tot glucose intolerantie en meer honger. Op tijd naar bed dus.

10. Koude douche

‘s Ochtends koud afdouchen is wel even doorbijten, in het begin, maar is lekker fris. Het koude water geeft je stofwisseling een boost. Het stimuleert verbranding van je zogenoemde bruine vetcellen. Zelf doe ik het ook en mijn ervaringen zijn erg positief. Probeer het eens een week.

11. Koude omgeving

Zet de kachel wat lager, waardoor je lichaam meer moeite doet om warm te blijven. Dit kost je lichaam energie, dus calorieën. Minder stoken draagt niet allen bij aan het versnellen van je stofwisseling, ook je energierekening daalt.

12. Beweging

Alle beweging is goed, wandelen, interval trainingen, krachttraining en noem het maar op. Door lichaamsbeweging schakelt je lichaam een tandje hoger in de versnelling, waardoor het meer energie nodig heeft.

Bij wandelen gebruik je natuurlijk minder calorieën dan bij hardlopen, maar de calorieën die je bij wandelen gebruikt komen wel direct uit je vetreserves.

Bij intensieve interval trainingen verbrand je een boel calorieën tijdens de training en ook gedurende de 48 uur na de training. Tijdens die 48 uur is je stofwisseling ook wat hoger en verbrand je veel lichaamsvet. Je wordt dus slanker.

Je stofwisseling versnellen. Meer weten. Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten.

13. Voeding met hoge thermische waarde

De thermische waarde van voeding zegt hoeveel moeite je lichaam heeft met het verteren ervan. Voeding met hoge thermische waarde kost veel moeite. Denk hierbij aan voeding die veel vezels en eiwitten bevatten. Producten die juist veel suikers bevatten kennen een lage thermische waarde. Ze zijn dus makkelijker te verteren.

Deze voedingsmiddelen laten je stofwisseling versnellen: Rode peper, groene thee, zwarte koffie, water, eieren, vette vis, olijfolie, bonen, bladgroenten (boerenkool, spinazie, sla, andijvie, kool), havermout, wortels, rauwe en ongezouten noten en zaden, komkommer, selderij, citrusvruchten, appels, peren, bessen, vlees, kip en azijn.

Meer weten over gezond eten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

14. Ontbijt altijd

Je stofwisseling kan je zien als een motor die nooit uitgaat. ‘s Nachts als je slaapt loopt hij stationair en overdag past de motor de snelheid aan, aan de mate van lichaamsbeweging. De motor heeft brandstof nodig en het ontbijt (vooral met havermout) is goede brandstof.

Ontbijt je niet, dan zoekt je lichaam andere bronnen om te verbranden zoals je spiermassa.

15. Zuinig met suiker en bewerkte koolhydraten

Producten met suiker en bewerkte koolhydraten zijn vaak gemakkelijk verteerbaar. Ze leveren vaak veel calorieën, weinig voedingswaarde en je hebt snel weer trek.

En, wat kan jij hiermee?

Ik hoop dat je deze 15 tips kan toepassen om je stofwisseling te stimuleren. Het is eigenlijk een kwestie van ‘doen’. Eet minder suiker, meer groente, minder witte pasta, meer quinoa en vis.

Natuurlijk bestaan er meer manieren om je stofwisseling te versnellen. Wil je meer weten over het versnellen van je stofwisseling? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Wil je meer weten over hoe je gezond eten, leven en voelen en wil je ook genieten van het leven? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Wil je in de toekomst ook meer van ons horen?

Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Stofwisseling
2. http://www.bbc.com/news/magazine-25782294

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!