Een gelukkig leven is niet te koop

Wie wil er nou niet gelukkig zijn? Iedereen streeft naar een gelukkig leven. Vaak denken mensen dat een boel geld hen gelukkig maakt, of een groot huis. Maar mensen die veel geld hebben, hoeven zich niet per se ook gelukkig te voelen. Geld hebben is natuurlijk bijzonder handig. Het geeft je bepaalde mogelijkheden en vrijheden. Maar in hoeverre bepalen materiële zaken je gevoel van gelukkig zijn? Deze 15 inzichten, kun je vrij gemakkelijk toepassen en ze helpen je om gelukkig te zijn.

Gelukkig leven is keuze

Gelukkig zijn is aan de ene kant heel gemakkelijk te ontwikkelen, maar aan de andere kant ook heel moeilijk. De focus ligt vaak op materiële zaken, terwijl het juist de immateriële zaken zijn die je het meest gelukkig maken. Zeg eens eerlijk, wat maakte jou meer gelukkig; je nieuwe iPad, of smartphone, of die ene kus van je geliefde?Gelukkig leven, NLbewustgezond.nl

Wat maakt je echt gelukkig? Een duur diner in een mooi restaurant, of het gezellige samenzijn met je gezin na een boswandeling?

Tips die je gelukkig maken

De onderstaande 15 inzichten helpen je om je dag, je week (en hopelijk je leven) gelukkig te maken.

1. Tegenslag is groei

Iedereen heeft gelukkig te maken met tegenslag in zijn of haar leven. Je bent dus niet alleen. Maar lang niet iedereen praat daarover. Doe dat wel, je zult merken dat je lang niet de enige bent die af en toe in de put zit. Ook merk je dat, door met mensen te praten, dat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden.

Zie tegenslag daarom als een mogelijkheid om mentaal te groeien. Pak het dankbaar aan en weet dat je sterker uit deze lastige periode komt.

2. Geluk zit hem in kleine dingen

Geluk hoeft helemaal geen geld te kosten. Wat dacht je van een mooie strandwandeling met je geliefde, een mooie zonsondergang, of gewoon een gezellig diner met je familie? Dingen die je het meest gelukkig maken, kosten bijna nooit geld. Denk aan de eerste stapjes van je kind, de eerste woordjes, of het halen van een diploma.

Neem voor jezelf een moment en bedenk je eens wat jou de afgelopen jaren nou echt gelukkig maakte.

3. Je hebt heel veel niet zelf in de hand

De mensen die Steven R. Covey hebben gelezen, kennen deze als de cirkel van invloed. Er zijn meer dingen in je leven waarop je geen invloed hebt dan wel. Het weer bijvoorbeeld, heb je niet in de hand. Of het nou regent of dat de zon schijnt, je hebt er geen invloed op.

Je hebt ook geen invloed op de Nederlandse economie, de trekking van de Staatsloterij en de kleur van de auto van je buurman. Waarom zou je je er dan druk over maken? Het kost je teveel negatieve energie. Je kan het gedrag van anderen en een hele hoop andere dingen niet veranderen. Het enige dat je gelukkig wel kan veranderen, is de manier waarop jij daarmee omgaat.

4. Oordeel niet altijd

Mensen hebben vaak de neiging om ergens over te oordelen. Vooral in het verkeer kom je het tegen. Probeer eens om er niets van te vinden. Beoordeel zaken als (onhandige) verkeerssituaties, reacties van collega’s, het ‘fout’ parkeren van een automobilist of het mislukken van een klusje eens neutraal. Laat het gewoon ‘zijn’.

5. Lekker eten

Een lekkere maaltijd kan je ook bijzonder gelukkig maken.

6. Hobby en sport

Zelf houd ik erg van krachttraining en van wielrennen. Krachttraining maakt mij blij omdat het mij erg fit maakt en een tochtje wielrennen door de duinen doet mij ook heel veel goed. Besteed dus voldoende tijd aan je hobby of je sport.

7. Ontwikkel jezelf

Als je veel weet van een onderwerp dat je interesseert, dan kan je jezelf daar zeker over en comfortabel door voelen. Kijk eens of je jezelf ook op andere vlakken kan ontwikkelen. Lees een paar boeken over iets dat jou interesseert. Door jezelf te ontwikkelen zal je jezelf een stuk gelukkiger voelen.

Vooral persoonlijke groei draagt bij aan een gelukkig gevoel. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan een coach in de arm. Dat helpt je enorm.

Wil je meer weten over persoonlijke groei? Download dit e-boek om meer succes te ervaren.

Gelukkig leven, NLbewustgezond.nl

8. Wees attent

Houd de deur eens voor een ander open, treed mensen glimlachend tegemoet en maak complimenten. Niet allen krijgt de ander daar een gelukkig gevoel van, dat gevoel straalt ook af op anderen en op jou.

9. Nu is het moment

Veel mensen hebben nog wel eens de neiging om plannen te maken voor later. ‘Over en paar jaar dan…’, maar ze vergeten nu te leven en nu te genieten. Nu is het moment om je gelukkig te voelen. Gister is voorbij en de toekomst ligt nog voor je. Maar het moment dat je je nu goed kan voelen leef je nu.

Natuurlijk is het goed om plannen te maken voor de toekomst en te denken aan gelukkige momenten uit het verleden. Maar probeer er nu ook wat van te maken. Gister was nu de toekomst en morgen is nu verleden tijd. Die tijd kan je maar één keer besteden.

10. Leg dingen vast

Maak foto’s en filmpjes van dingen die je doet. Maak foto’s van vakanties, blije momenten, een gezellig diner, een feestje. Mijn vriendin en ik maken bijvoorbeeld filmpje (van ongeveer 1 minuut) als wij op reis zijn, ergens wandelen, of gewoon omdat het moment zich ervoor leent.

Die filmpjes laten we (bijna) nooit aan andere zien. Ze zijn voor ons zelf, om af en toe eens terug te zien. Het geeft ons een gelukkig gevoel.

11. Heb vertrouwen in mensen

Vertrouw erop dat mensen goed willen doen. Natuurlijk is dat niet altijd zo, maar gelukkig hebben verreweg het merendeel van de mensen om je heen, goede intenties. Het punt is echter dat negatieve ervaringen vaak langer blijven hangen.

12. Rond taken af

Zelf maak ik altijd een To Do lijstje en vink ik af wat afgerond is. Op die manier zie ik welke taken zijn weggewerkt. Het geeft een voldaan en opgeruimd gevoel.

13. Niet zo serieus

Lachen en een gelukkig gevoel liggen dicht tegen elkaar aan. Lach daarom wat vaker. Zie de humor in van bepaalde situaties. Probeer sommige ongemakkelijke voorvallen met een grap of een kwinkslag te ontdoen van de negatieve lading. Natuurlijk wel met respect naar anderen!

14. Elk nadeel heb zijn eigen voordeel

Tsja, nummer 14. In ieder nadeel schuilt ook een voordeel. Mooi gezegd en heel erg waar. Wist je bijvoorbeeld dat het Chinese teken voor gevaar, opgebouwd is uit dezelfde karakters als het teken voor kans?

Je kan bijvoorbeeld eens een nadeel ondervonden hebben bij een transactie. Door dat nadeel te ervaren let je de volgende keer beter op, zodat je niet hetzelfde overkomt. Wellicht ben jij dan in het voordeel.

15. Het leven is leuk

Ik heb grenzeloos respect voor mensen met een handicap, die kijken naar de mogelijkheden die zij nog wel hebben. Vaak kijken zij niet naar hetgeen ze niet kunnen, maar naar wat zij wel kunnen doen.

Natuurlijk kent het leven tegenslag en verplichtingen. Je krijgt te maken met het verlies van dierbaren, ziekten, hypotheekverplichtingen, baanonzekerheid en noem het maar op. Probeer je dan eens te verplaatsen in een ongelofelijk voorbeeld voor de mensheid, Nelson Mandela.

Na 27 jaar gevangenschap (zo’n beetje één derde deel van zijn leven destijds), bracht hij door in gevangenschap. Hij heeft zijn kinderen niet zien opgroeien en kon bijvoorbeeld na vele jaren zijn dochter voor de eerste maal in zijn armen sluiten. Dat deze man – die alle reden tot haat had – zei, toen hij eenmaal president was: ‘Wat is gebeurt, is gebeurt’. Hij vergaf.

En, wat kan jij hiermee doen?

Naar mijn idee zit het gevoel van gelukkig zijn vooral in immateriële zaken, zoals mooie momenten en (persoonlijke) groei in je leven. Vind je dat jij daar goede stappen in maakt en wil je meer tips? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf om je leven nog gelukkiger en succesvoller te maken.

Gelukkig is er een nieuwsbrief

Wil jij in de toekomst ook meer van mij horen? Meld je dan voor de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt één keer per maand een mailtje, met een boel nuttige tips en inzichten over gezond eten, gezond leven en je gezond voelen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!