Hoe blijf je fit na je dertigste? 16 Manieren die je helpen.

Je hebt en druk leven en je wilt graag fit blijven, maar je komt tijd tekort. Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft en dat je toch je kinderen naar school en allerlei clubjes en verjaardagen kan brengen, je werk goed kan doen, het huishouden runt, de sociale agenda niet verwaarloost, je familie blijft zien en het leuk hebt met je partner? De wil om fit te blijven is er vaak wel, maar de tijd, de fut en de zin ontbreekt nog wel eens. In deze blog zet ik 16 manieren voor je uiteen die je helpen om fit te blijven. 

Wat is fit zijn?

Waarschijnlijk herken jij je ook wel hierin. Rond je twintigste had je het gevoel de hele wereld aan te kunnen. Je voelde je fit, levendig en zorgeloos. Een gezellige avond wisselde je gemakkelijk af met een dagje college of wat geld bijverdienen met je bijbaan. Als je diezelfde avond ook nog een feestje ergens had, dan was dat geen probleem.Fit na je dertigste, NLbewustgezond.nl

Je kon ook eten en drinken wat je wilde maar je kwam amper aan. En als je aankwam, dan ging je sporten en dan voelde je je weer fit en gezond. Hoe anders is dat nu, nadat je de dertig gepasseerd bent? Omdat ik inmiddels de veertig gepasseerd ben, en mij nog steeds fit voel (en ben) deel ik met je hoe ik fit blijf, zodat jij er ook je voordeel van kan hebben.

Wat is fit zijn eigenlijk? Fit zijn is een breed begrip. Fit zijn houdt in dat je:

1. Conditie in orde is

Je conditie, ofwel je uithoudingsvermogen, zegt iets over de capaciteit van je hart en je longen. Ben je bijvoorbeeld in staat om een flink stuk hard te lopen?

2. Lenig en mobiel bent

Je lenigheid en mobiliteit zegt iets over hoe je je spieren en je gewrichten kan gebruiken bij lichaamsbeweging.

3. Redelijk sterk bent

Je spierkracht zegt iets over hoe snel je verzuurt bij bepaalde inspanningen, zoals een rondje rennen, een muur schilderen, een zware kast verplaatsen of een paar trappen oplopen.

4. Lichaamssamenstelling in orde is

Je lichaamssamenstelling zegt iets over je vetpercentage en je lichaamsgewicht.

5. Mentaal en emotioneel lekker in je vel zit

Fit zijn houdt ook in dat je je goed voelt en positief in het leven staat. Ben jij bijvoorbeeld blij met jezelf en hoe ga je met tegenslag om?

Ok, nu we weten wat fit zijn inhoud, gaan we nu naar de tips die je fit maken.

Fit na je dertigste

Nu je een druk gezin hebt, een drukke baan, een partner, een huis om je druk over te maken raakt het gevoel van fit zijn in de knel. De tijd die je vroeger in overvloed had, is nu een schaars goed geworden. De onderstaande 16 tips helpen je om fit te worden en fit te blijven. Ik hoop dat je er je voordeel mee kan doen.

Voeding om fit te blijven

Eten bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt. Kies daarom voor volwaardige voeding die voedt en niet alleen maar vult. Gezond eten draagt beter bij aan een fit gevoel dan snacks, koek, chips en teveel alcohol.

1. Volle producten

Kies juist voor volle producten. Aan light producten is vaak gesleuteld en ze bevatten doorgaans vrij veel suikers. Drink bijvoorbeeld volle melk als je melk wilt drinken. Ik ben de laatste tijd rauwe melk gaan drinken en ben daar erg enthousiast over. Kies ook voor roomboter boven margarine.

2. Groente en fruit

Vezels van groente en fruit werken verzadigend zodat je bloedsuikerspiegel constant blijft. Hoge pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen namelijk eerder voor hongergevoelens, zodat je weer wilt eten en daardoor kom je aan. Dat wil je niet, je wilt fit zijn.

Groente en fruit bevat ook vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, die je nodig hebt voor talloze lichaamsprocessen.

3. Vis

Volgens het Voedingscentrum hoef je maar één keer in de week vis te eten omdat de gezonde effecten van meerder keren vis eten per week, onvoldoende zouden zijn aangetoond. Zonder hier verder op in te gaan, zou ik zeggen kijk eens naar groepen mensen waar de meeste 100-plussers voorkomen. Japanners uit Okinawa en de inwoners van Sardinië bijvoorbeeld, zij eten veel vis.

Daarnaast bevat vis bijzonder veel gezonde omega 3 vetten en daarvan is bewezen dat ze bijdragen aan het voorkomen van depressies en zelfs je vetverbranding stimuleren. Wat nou één keer per week vis!

4. Volle granen

Volle granen zijn erg gezond. Je vindt ze onder andere in volkoren brood, havermout, quinoa en bruine rijst. Ze bevatten veel vezels en antioxidanten. Van vezels is bekend dat ze je darmen goed doen en van antioxidanten is bekend dat ze vrije radicalen te lijf gaan, waardoor je een verstoorde celdeling (wat bij ziektes als kanker het geval kan zijn) kan voorkomen.

Volle granen geven je eveneens een langdurig vol gevoel. Wetenschappers van de Universiteit van Harvard hebben uitgezocht dat volle granen een langer leven bevorderen.

5. Vetten

Eet juist vetten om fit te zijn. Vet bevat de vitaminen A, D, E en K. Weston Price ontdekte zo’n 80 jaar geleden al dat vetten juist bijdragen aan een gezond lichaam in het algemeen. De verschuiving van vet naar koolhydraatrijke voeding – het dogma van de jaren ’80 en ’90 – staat juist in relatie tot overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes 2.

Het eten van vetten helpt ook bij afvallen (en op gewicht te blijven). De Engelse bestselling auteur Barry Groves schreef hier een heel mooi boek over. Het heet Eet Vet Word Slank. In dit boek lees je onder andere welke vetten je kan eten en drinken om gezonder en slanker te worden. Een aanrader.

6. Matig met drankjes

Niet teveel alcohol. Las per week een paar alcoholloze dagen in, zodat je lichaam kan herstellen en zodat je fit blijft. Ook voorzichtig met frisdrank en vruchtensappen uit een pakje. Ze bevatten doorgaans veel suiker en lege calorieën.

Fit na je dertigste, NLbewustgezond.nl

Wil je meer weten over gezond eten? Lees dan dit e-boek.

Beweging

Lichaamsbeweging heeft meerdere functies, hierbij kun je denken aan ontspannen, fit worden, afvallen, stress ontladen en gezond blijven. Vroeger kregen onze ouders en grootouders automatisch meer beweging. Maar tegenwoordig zit zelfs die oude generatie op een fiets die bijna vanzelf fietst.

Maar hoe kom je aan voldoende beweging als je niet veel tijd hebt. Zo chauffeur je je kinderen regelmatig naar allerlei clubjes, heb je een huishouden te doen etc.

7. Interval training

Interval trainingen zijn zeer efficiënt en effectief. Je raakt snel in conditie en je wordt snel fit, sterk en slank. Bijzonder effectief vind ik CrossFit. Zelf doe ik dat twee keer per week. Je verbrandt er een hoop calorieën mee tijdens een work out, maar de bonus krijg je daarna. Gedurende 48 uur na de training verbrand je nog steeds extra calorieën, omdat je lichaam aan het herstellen is.

Dergelijke trainingen boosten je metabolisme, op een manier die je met het traditionele hardlopen en wielrennen niet voor elkaar krijgt.

8. Gewoon bewegen

Veel wandelen, fietsen en actief spelen met je kinderen helpt je ook aan een fit gevoel. Juist die matig intensieve lichaamsbeweging (in de buitenlucht) doet een mens goed.Fit na je dertigste, NLbewustgezond.nl

9. Teamsport

Lekker ontspannen met vrienden en een potje tennissen, voetballen of hockeyen. Drink na afloop geen sportdranken want dan drink je de calorieën die je net hebt verbrand er direct weer aan.

10. Klussen

Van klussen kan je ook behoorlijk fit worden, omdat je er de nodig calorieën mee verbrandt en spieren gebruikt die je normaal gesproken niet gebruikt.

Zo verhuizen je kinderen waarschijnlijk van de ene naar de nadere kamer, bij jou thuis. Dat zorgt voor een boel sjouw-, schuur-, schilder-, sloop- en bouwwerk. Maar goed, er is een voordeel; je verbrandt de nodige calorieën.

Wil je meer weten over hoe je je snel fit wordt, door je metabolisme te versnellen? Lees dan dit super effectieve e-boek eens.

Genieten

Natuurlijk is genieten belangrijk ook heel belangrijk. Leef in het nu en geniet met volle teugen. Maar sla niet door! Vaak staat genieten synoniem voor veel eten en drinken, daar wordt je niet bepaalt fit van.

11. Gezonde tussendoortjes

Iedereen heeft tussendoor wel eens honger. Neem dan gezonde alternatieven zoals rauwe noten, cherry tomaatjes, een ei of maak zelf hummus. Laat de chips en goedkope worsten staan.

12. Naast wijn zet je water

Gezellig een wijntje drinken, wie doet het niet? Zet een glas water naast je wijn en drink per glas wijn een glas water. Op die manier drink je automatisch een beetje minder wijn en dat scheelt calorieën, die je er niet af hoeft te sporten en het geeft de volgende morgen een fit gevoel.

13. Taart

Natuurlijk, neem gerust een stuk taart. Als het goed is eet je het niet dagelijks. Meestal schuilt er in taart en ander traktaties geen gevaar. Iedereen weet wel dat taart, koek en snoep traktaties zijn en derhalve niet als ontbijt, lunch of als diner gegeten wordt.

Het gevaar komt juist van gesuikerde toetjes, vruchtendrankjes, fruitsapjes uit een pak of een flesje, light producten en er zit zelfs suiker in chips

14. Stress

Bij genieten hoort geen stress. Laat de stress dus afvloeien. Geniet van toneel, films, een boek, sport kijken. De komende zomer is er weer een boel sport op TV zoals de Giro, de Tour de France, de Olympische Spelen. sport kijken kan zeer ontspannend zijn.

15. Slapen

Een goede nachtrust draagt enorm bij aan een fit gevoel. Probeer tussen de 6 en de 8 uur te slapen en er een ritme op na te houden. Ga dus niet in het weekend extreem laat naar bed om vervolgens een gat in je vrije zaterdag en zondag te slapen. Dat levert je maandag namelijk geen fit gevoel op.

16. Koude douche

Genieten van een koude douche? Toegegeven, het is in het begin wel een beetje doorbijten, maar je voelt je lekker fit en fris.

Wil jij ook meer genieten en je beter voelen? Ontdek hoe je lekkerder in je vel zit in dit e-boek.

Meer tips en inzichten

Waarschijnlijk ken jij zelf ook nog wel een paar manieren om je fit te voelen, maar wellicht is wil je jezelf ook krachtiger en zelfverzekerder voelen. Lees dan dit e-boek over jezelf heruitvinden eens. Het helpt je om positiever te denken en te handelen.

Kun je wel wat extra voedingsadvies gebruiken? Lees dan het e-boek over gezond eten. Je ontvangt er ook een gratis e-boek bij met lekkere recepten.

Ben je benieuwd naar hoe je sneller en meer calorieën kan verbranden om snel fit te worden? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten. Je ontdekt een flink aantal manieren om je spijsvertering te versnellen, zodat je meer calorieën verbrandt en snel fit wordt.

Omdat veel mensen niet alleen gezonder willen eten, maar ook willen afvallen heb ik een leuke aanbieding gemaakt. Een leuk voordeelt dus.

Leuke post?

Wil je in de toekomst ook meer van ons horen? Schrijf je dan op de homepage in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief, want dan ontvang je allerlei gezonde tips en inzichten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!