Afvallen door je vetverbranding te stimuleren. 14 Tips

Het stimuleren van je vetverbranding is een effectieve manier om af te vallen. Veel mensen richten zich echter vooral op het beperken van het aantal calorieën. Ze gaan dus minder eten, of ze nemen van bepaalde voedingsstoffen minder. Hoewel deze strategie vaak wordt toegepast, werkt het vaak maar tijdelijk. Juist het stimuleren van je vetverbranding helpt je aan blijvende resultaten. In deze blog heb ik 14 manieren voor je uiteen gezet die je kan inzetten om je vetverbranding op te voeren, zodat je afvalt. 

Waarom is vetverbranding effectief?

Het stimuleren van je vetverbranding is een effectieve manier om af te vallen en om slanker te worden. Gelukkig is dat niet erg moeilijk. Sterker nog, je doet je lichaam er zelfs een groot plezier mee. Je lichaam is namelijk gebouwd voor vetverbranding.vetverbranding

Verre voorouders

Onze verre voorouders aten vooral groente, fruit, vlees, vis en al het andere dat voorhanden was. Granen en suikers stonden destijds nog niet op het menu. Juist die granen en suiker kunnen je vetreserves behoorlijk laten toenemen.

Door insuline geen vetverbranding

Je lichaam zet granen en suikers namelijk om in glucose en dat wordt met tussenkomst van insuline, opgenomen in je lichaamscellen. Als die lichaamscellen vol zitten, dan slaat je lichaam die overschotten op als lichaamsvet. Dat is onhandig, want insuline zorgt er ook voor dat er geen vetverbranding plaats vindt.

Vetverbranding, 14 effectieve tips

Het is dus belangrijk om het hormoon insuline zo min mogelijk te gebruiken, om vetverbranding mogelijk te maken. Dit kun je doen door het eten van eiwitten, gezonde vetten en vezels. Dat deden onze voorouders ook. De onderstaande 14 tips helpen je om vetverbranding te stimuleren.

1. Eet vezels, eiwitten en vetten

Je lichaam heeft behoorlijk wat moeite met het verteren van vezels, eiwitten en gezonde vetten. Je verbrandt daardoor automatisch meer calorieën en daarom spreekt je lichaam je vetreserves aan, om voldoende energie te genereren.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die vezels, eiwitten en/of gezonde vetten bevatten zijn onder andere havermout, muesli, volle zuivelproducten, eieren, groenten (avocado’s bijvoorbeeld), fruit, noten, paddenstoelen, quinoa, vis, kip en biologisch rood vlees.

Dergelijke voedingsmiddelen stimuleren je metabolisme zodanig dat je lichaam zal veranderen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding.

2. Altijd ontbijten

Neem ‘s ochtends altijd een ontbijt. Een ontbijt start je metabolische motor op. Na de nachtrust is je metabolisme verlaagd, je gebruikt immers weinig energie. Door een ontbijt zet je het hele verteerproces weer aan, waardoor je meer calorieën gaat verbranden.

Eet vooral iets van eiwitten, gezonde vetten en vezels zoals volle kwark met muesli, havermout, avocado of roggebrood.

3. Drink water

Water bevat 0 calorieën, maar je metabolisme gaat ongeveer 3% harder werken. Hierdoor stimuleer je de vetverbranding.

4. Geen suiker

Suiker laat je bloedsuikerspiegel sterk stijgen en daarmee ook het insulinepeil. Insuline stimuleert juist vetopslag en dat is nou net niet de bedoeling. Het zal je waarschijnlijk niet meevallen om geen suiker binnen te krijgen. Het is namelijk aan heel erg veel voedingsmiddelen toegevoegd.

Bestudeer daarom de etiketten goed. Wil je ook geen hongerpieken, duf en futloos gevoel meer? In dit e-boek over gezond eten ontdek je hoe je dat doet.

5. Minder alcohol

Alcohol onderdrukt juist het vermogen tot vetverbranding. Ook stopt je lichaam met de vertering van normaal eten, om eerst de alcohol uit je lichaam te werken. De voeding die je op dat moment binnen krijgt, wordt juist voor een groot deel toegevoegd aan je vetreserves.

6. Word sterker

Ga naar de sportschool en train je spieren. Spieren verbranden veel meer calorieën dan lichaamsvet. Derhalve zal die extra spiermassa je vetverbranding stimuleren.

7. Interval trainingen

Je hoeft geen uren te rennen of te fietsen voor een effectieve workout. Voer de intensiteit op. Door interval trainingen stimuleer je namelijk de vetverbranding. Voorbeelden hiervan zijn CrossFit en Bootcamp.

Ook heeft je lichaam lange tijd nodig om te herstellen, na een dergelijke workout. Al die tijd verbrand je extra calorieën. En waar komen die vandaan? Juist, uit je vetreserves.

8. Pittig eten

Chilipeper en pittig gekruid eten stimuleert je metabolisme behoorlijk, waardoor je de vetverbranding stimuleert.

9. Regelmatig eten

Een routine van ontbijt, lunch, avondeten en één of twee (gezonde) tussendoortjes zorgt ervoor dat je lichaam een bepaalde gewenning krijgt. Eet vooral vezels, gezonde vetten en eiwitten en laat de koolhydraten (en vooral de suikers) staan. Dan schakelt je lichaam namelijk over op vetverbranding.

10. Verstandig snoepen

Iedereen heeft wel eens trek in wat lekkers. Kies voor gezonde ‘snoepjes’ zoals komkommer, cherry tomaatjes, gedroogde vijgen, dadels, noten of maak je eigen gezonde repen met pure chocola.

11. Lekker slapen

Als je moe bent, ben je eerder geneigd om vettige, suikerachtige en calorierijke voedingsmiddelen te eten en heb je vaak minder zin om te sporten. Ga dus op tijd naar bed.

12. Kou

Een koude douche, een raampje open zetten op kantoor of in je auto of buiten sporten leiden ertoe dat je lichaam meer moeite doet om zichzelf warm te houden. Derhalve verbrand je meer calorieën en stimuleer je de vetverbranding.

13. Roggebrood

Roggebrood zou, volgens een onderzoek, de vetverbranding stimuleren.

14. Vitamine C

Citrusvruchten bevatten vitamine C en dat laat je insulinepeil dalen. Als je een sinaasappel in zijn geheel eet, dan verzadigen de vezels je ook behoorlijk.

En, wat kan jij hiermee?

Met de bovenstaande 14 tips stimuleer je de vetverbranding en verlies je gewicht. Als jij je ook fitter en gezonder wilt voelen en wat gewicht kwijt wilt, zonder dat je hongergevoelens ervaart, lees dan dit basis e-boek over gezond (en lekker) eten.

Ben jij het jojo-effect ook zat en wil je op een verantwoorde manier afvallen en op gewicht blijven? Zorg er dan voor dat je de vetverbranding stimuleert. Door de juiste vormen van lichaamsbeweging en de juiste voeding, verbrand je lichaamsvet. Wil je meer weten over effectief afvallen? Lees dan dit e-boek over afvallen.

Als je allebei de e-boeken wilt lezen, profiteer dan van deze leuke deal.

Interessant?

Wil je in de toekomst meer van ons horen? Schrijf je dan ook in op de maandelijkse nieuwsbrief. Het is gratis

Bronnen:
1. http://www.menshealth.nl/Fitness/20-tips-om-je-vetverbranding-te-verhogen
2. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. jw tromp/A. tromp- bouchier schreef:

    Goed gedaan Matthijn.
    Makkelijk leesbaar en vol nuttige tips!
    Gusta