Waarom komt ADHD in Frankrijk amper voor en in Nederland wel?

ADHDIn Nederland heeft 3 tot 5% van de kinderen ADHD, in Amerika ligt dat percentage op 9% en in Frankrijk op 0,5%. ADHD kan jongeren erg belemmeren in hun ontwikkeling. Het is dus interessant om te zien dat er in Frankrijk significant minder ADHD voorkomt. Hoe komt dat en wat kunnen wij daarvan leren? Bestaan er manieren om de symptomen van ADHD te verminderen en zo ja, wat zijn die manieren dan? 

Waarom hebben Franse kinderen amper last van ADHD?

ADHD komt in Frankrijk bij 0,5% van de jongeren voor (1). Ook in Frankrijk zijn het vooral de jongens die kampen met ADHD. In de VS en in Nederland liggen die percentages een stuk hoger. In ons land komt ADHD bij 3 tot 5% van de jongeren (2) voor en in de VS bij 9% van de jongeren (3). Deze verschillen zijn enorm te noemen. Waarom zijn die verschillen zo groot?

Psychosociale context

Een van de reden dat er in Frankrijk minder ADHD voorkomt is niet omdat jongeren daar een stuk rustiger zijn, maar omdat artsen in Frankrijk ADHD niet zien als een medisch probleem maar als een psychosociaal probleem. In Frankrijk kijken artsen naar de sociale, psychische en de situationele context (4). Franse artsen onderzoeken de oorzaken achter het drukke, ongecontroleerde en ongeconcentreerde gedag van jongeren en schrijven hiervoor behandelmethoden voor zoals gezinscounseling en voedingsadvies.

Voeding en leefstijl

In de VS en in Nederland wordt ADHD meer gezien als een biologisch-neurologische aandoening, die je het beste kunt behandelen met medicatie. Terwijl in Frankrijk dus veel meer wordt gekeken naar de effecten van voeding en leefstijl. In toenemende mate blijken toevoegingen zoals aspartaam, bepaalde E-nummers, conserveringsmiddelen en bestrijdingsmiddelen (5) een rol te spelen in ADHD.

ADHD niet medisch oplossen

De Fransen zoeken de oplossing dus niet in medicatie maar in voeding en in de psychosociale context. Hoe kun je je dat voorstellen? Nou, stel je eens voor dat jij een gemiddelde jongen bent van tussen de 8 en de 12 jaar. Je houdt erg van gamen, je zit niet op een sport en je ouders nemen je niet vaak mee om te wandelen of te zwemmen. ‘s Avonds kijk je graag TV en je eet wat je moeder je voorschotelt.

Je bent best tevreden, alleen vind je het niet zo leuk dat de juf steeds zegt dat je je niet goed concentreert, waardoor je het op school niet echt goed doet (6) en dat je amper stil kan blijven zitten. Maar ja, dat is toch ook logisch – denk je bij jezelf – ik ben een kind en mijn energie wil ik kwijt. Dit voorbeeld is super simpel bedacht maar het geldt voor heel veel kinderen in Nederland.

Het punt echter, met ADHD is dat er nog heel veel niet bekend is (7). Er bestaan wel aanwijzingen dat het slikken van paracetamol, het gebruik van glutamaat en traumatische ervaringen zoals een echtscheiding kan leiden tot ADHD, maar de wetenschap wil dat heel precies bewezen zien. Het leggen van de relatie tussen bepaalde stoffen, voedingsmiddelen of bepaalde ervaringen met ADHD is dus erg moeilijk.

INCA

Maar goed, laten we eens inzoemen op de rol die voeding speelt, want daar is inmiddels wel het een en ander over bekend. In 2011 namelijk publiceerde Lidy Pelsser een studie over de rol die voeding speelt bij kinderen met ADHD. Die studie heet INCA (Impact of Nutrition on Childeren with ADHD) en werd in het gezaghebbende magazine de Lancet gepubliceerd (9).

In deze studie werden 100 kinderen gevolgd die ADHD hadden. Gedurende een aantal weken werden voedingsmiddelen vermeden waar de kinderen overgevoelig voor waren, of waar ze allergische reacties op hadden.

RED

Het vermijden van dergelijke voedingsmiddelen bleek effecten bekeken. Het bleek namelijk dat een groot deel van de kinderen (60%) goed reageerden op het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen. Hun ADHD klachten verminderden. Dit dieet, het RED dieet, bleek wel moeilijk vol te houden, want een aantal ouders lukten het niet om de eindstreep te halen. Als deze buiten beschouwing zouden blijven, dan was de successcore 80% (9).

Er werden steeds nieuwe voedingsmiddelen opgenomen in het voedingspatroon, maar indien de klachten weer verergerden dan werden de voedingsmiddelen weer geschrapt.

In totaal deden 100 kinderen mee aan het Restricted Elimination Diet (RED) (Eliminatie dieet). Tijdens dit proces – van het toevoegen van voedingsmiddelen en het verwijderen indien de ADHD klachten weer verergerden – ging door totdat er een goed overzicht ontstond, van wat het kind wel en wat het kind beter niet kon eten.

Aan het einde van de rit bleek dus welke voedingsmiddelen de ADHD klachten verergerden en welke voedingsmiddelen derhalve vermeden dienden te worden. Het kan dan gaan om voedingsmiddelen zoals kaas, noten, koemelk maar ook om bepaalde typen tandpasta en citrusvruchten.

Wat kan jij hiermee?

In Nederland wordt veelal medicatie voorgeschreven aan kinderen die leiden aan ADHD. Het kind mag dan wel rustiger worden door de medicatie, maar de bijwerkingen van die medicijnen zijn niet mals. Zo kan een kind lusteloosheid ervaren, sloomheid en zelfs depressief worden. Ook kan het zijn persoonlijkheid verliezen en een ander nadeel is dat je lichaam gaat wennen aan de doses, dus is gaandeweg het aantal jaren een steeds sterkere dosering nodig.

Ik hoop dat je wat kunt met de Franse inzichten en met het RED dieet. De Franse artsen kijken sterk naar de psychosociale aspecten en onderzoeken de aard van de ADHD. Vervolgens adviseren zij gedragstherapieën en voedingsadvies. Bij het RED dieet wordt bepaald welke voedingsmiddelen of voedingsstoffen de ADHD klachten verergeren (of veroorzaken), om deze vervolgens te vermijden en te vervangen voor voeding die niet leiden tot een toename aan ADHD symptomen.

Als behoefte hebt aan een aantal bijzonder praktische tips, lees dan deze 20 handige tips om je gezonde keuze wat gemakkelijker te maken.

Wil je gezonder eten?

Gezonde VoedingVoeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Bronnen:
(1) https://www.psychologytoday.com/blog/suffer-the-children/201203/why-french-kids-dont-have-adhd
(2) http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/psychische-stoornissen/adhd/hoe-vaak-komt-adhd-voor/
(3) http://www.trouw.nl/tr/nl/4620/ADHD/article/detail/3534075/2013/10/27/Waarom-Amerikaanse-kinderen-vaker-ADHD-krijgen-dan-Franse.dhtml
(4) http://www.ninefornews.nl/adhd-bestaat-niet-waarom-franse-kinderen-geen-adhd-hebben/
(5) http://www.hsph.harvard.edu/news/multimedia-article/adhdpesticide/
(6) http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adhd/basics/definition/con-20023647
(7) http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adhd/expert-answers/adhd/faq-20058203
(8) http://www.adhdenvoeding.nl/publicatie-inca-studie-in-the-lancet/
(9) http://www.eenvandaag.nl/blog/43615/voeding_veroorzaakt_heel_erg_vaak_adhd_

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

  1. Albertus schreef:

    Ik vind het buitengewoon interessant om het zoveelste artikel te lezen dat, erg lijkt op het vorige en het vorige en het vorige…….. maar dat niemand de werkelijke reden aansnijdt van het hele ADHD gebeuren, namelijk de farmaceutische industrie. O, zeker er zijn mensen met ADHD, daar twijfel ik geen moment aan! Maar ik heb genoeg meegemaakt in gesprekken met schoolartsen en psychiaters die ONMIDDELLIJK verwezen naar het RITALIN oplossinkje. Ongeveer 3 miljard aan euro’s wordt er verbruikt. En inderdaad, het lijkt het erop dat er een storing in het geheel ontstaat door allerlei voedingsmiddelen. Allemaal bekend. Dus geen cola, geen energiedrankjes meer etc. ADHD is dus geen ziekte maar een “aangekweekte” afwijking, veroorzaakt door overmatig gebruik van prikkelende stoffen. Maar niemand doet er iets aan. Overal wordt het roken verboden en terecht, maar het gebruik van verkeerde voedingsstoffen, blijft gewoon doorgaan. Mede dankzij de medicijnenindustrie, de politiek en zo vele anderen. Jammer.

  2. Matthijn schreef:

    Dank voor je geweldige reactie Albertus. Ik snap je punt helemaal, het is echter best moeilijk om de link aan te tonen tussen de rol die een industrie speelt in het ontstaan van ADHD. Natuurlijk hebben mensen hun vermoedens en natuurlijk hebben bepaalde additieven invloed op het gedrag (en de concentratie) van kinderen.
    Ik hoop (en vertrouw erop) dat mensen zich goed en zo breed mogelijk informeren op dit gebied (en over gezondheid in het algemeen), zodat ze zelf in staat zijn om gezonde keuzes voor zichzelf te maken.