De voordelen van gezond bewegen op een rijtje

Gezond bewegen is een topic in Nederland. Steeds ontstaan er weer nieuwe trends op het gebied van lichaamsbeweging. Denk maar eens aan de trends van de afgelopen jaren; Zumba, body pump, bootcamp en crossfit. Tot aan de jaren ’70 van de vorige eeuw, maakte nagenoeg niemand zich druk om gezond bewegen. Iedereen kreeg namelijk voldoende lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging was een onderdeel van het dagelijkse leven. Wanneer men zich wilde verplaatsen pakte men de fiets of ging men lopen, want een auto was niet altijd voor handen. Tal van huishoudelijke taken waren behoorlijk intensief en kinderen speelden, veel vaker dan nu het geval is, op straat. 

Gezond bewegen om fit te zijn

Tot niet zo heel erg lang geleden, dacht met dat ons lichaam het beste kon presteren gedurende de periode dat je in je twintiger jaren bent en dat je lichaam daarna bergafwaarts gaat. Echter, aan het aantal topsporters te zien – die de leeftijd van 30 gepasseerd zijn – kun je al een soort van afleiden dat dit een misverstand bleek. Je kunt jezelf fit houden en je hart- en longfuncties in goede conditie te houden door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

gezond bewegen. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezond bewegen hoeft helemaal geen kwestie te zijn van sportschool routines, bootcamp sessies of het rennen van marathons. Nee, gewone activiteiten die vrijwel iedereen kan doen volstaan. Denk hierbij aan vormen van matig intensieve lichaamsbeweging zoals fietsen, wandelen, zwemmen en huishoudelijke klussen.

Dagelijks gezond bewegen heeft positieve effecten op je botdichtheid, je spiermassa, je conditie, je gewicht en zelfs op je hersenen. Doordat je beweegt hebben je hersenen er namelijk een flinke klus om alles te coördineren, hierdoor train je dus automatisch je hersenen. Gezond bewegen houdt dus niet alleen je lichaam fit, maar helpt ook je hersenen in ‘conditie’ te blijven, zodat je wellicht dementie kan voorkomen.

De voordelen van gezond bewegen

1. Gezond gewicht

Een dagelijks portie gezond bewegen draagt bij aan het voorkomen van overgewicht en obesitas (1). Ook wanneer je wilt afvallen of een gezond gewicht wit handhaven, draagt gezond bewegen flink bij.

2. Verlaging van je bloeddruk

Gezond bewegen verlaagt je bloeddruk en het stimuleert je HDL (je goede) cholesterol en het zorgt ervoor dat de mate van vet in je bloed triglyceriden afneemt (2). Dit zijn dus 2 vliegen in 1 klap. Regelmatig gezond bewegen werkt sowieso preventief tegen allerlei hart- en vaatziekten en ook tegen diabetes 2, het metabool syndroom, beroertes en artritis.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat dagelijkse matig intensieve beweging je bloeddruk tot wel 7 mm Hg kan verlagen. Het effect van gezond bewegen kan daarmee vergeleken worden met medicatie om diezelfde bloeddruk te verlagen.

3. Preventief tegen diabetes 2

Het blijkt dat gezond bewegen een preventieve werking kan hebben tegen diabetes 2 (3). Uit een onderzoek, waar 21.000 artsen werden onderzocht, bleek dat de artsen die slechts 1x per week aan lichaamsbeweging deden een 23% lager risico hadden om het krijgen van diabetes 2. In men per week vaker lichamelijk actief was, steeg dit percentage enorm.

4. Goed voor je botten

Gezond bewegen is niet alleen goed voor je spieren, je hart- longfuncties en je conditie. Het maakt je botten ook sterker. Door regelmatig te bewegen voorkom je derhalve de kans op botontkalking, op latere leeftijd. Lichaamsbeweging – en vooral krachttraining – stimuleert de botdichtheid, waardoor je botbreuken zou kunnen vermijden.

5. Preventieve werking tegen kanker

Regelmatig gezond bewegen verlaagt de kans op prostaatkanker (4) en andere typen kanker zoals nier-, darm-, borst- en longkanker (5). Het is niet altijd even duidelijk waarom gezond bewegen deze slopende ziekte kan voorkomen, maar goed er komt steeds meer proefondervindelijk bewijs dat regelmatig actief zijn significant bijdraagt aan het voorkomen ervan.

6. Voorkomen depressies

Gezond bewegen heeft ook positieve uitwerkingen op het voorkomen van depressies. Zo bleek uit onderzoeken dat een portie van 4x per week matig intensieve lichaamsbeweging de spanningen en angsten bij mensen afnamen, dat de gemoedstoestand toenam en dat ze beter tegen stress konden. Het bleek dat de effecten van lichaamsbeweging evenzo effectief waren op het afnemen van stress, angsten en depressies, als het slikken van antidepressiva.

Wist je trouwens dat antidepressiva – met bloedverdunnende medicatie – tot de meest geslikte medicijnen behoren in Nederland?

7. Vermindering van stress

Dagelijks doe je een portie stress op en dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Wat echter wel belangrijk is, is dat dit portie stress dagelijks ook weer afvloeit. En dat gebeurt lang niet altijd. Gezond bewegen helpt je vrij effectief om stress te ontladen.

8. Verbetering van je slaap

Als je dagelijks flink beweegt, dan word je fysiek moe. Dit klinkt niet alleen logisch, het is ook zo. Denk maar eens aan de keren dat je een lange wandeling hebt gemaakt en dat je tegen het einde van de middag lekker rozig in een stoel plaats nam. Slaap jij sowieso slecht? Lees dan het artikel ’10 Tips voor een betere slaap’, even.

9. Meer spierkracht

Regelmatig gezond bewegen zorgt ervoor dat je meer spierkracht krijgt. Dit heeft diverse – simpele en alledaagse – voordelen. Door een vergroting van je spierkracht verbetert je lichaamshouding en kun je gemakkelijker spullen tillen, of je kinderen optillen. Het klinkt simpel, maar stel je eens even voor dat je amper in staat bent om je kind te helpen opstaan, nadat het gevallen is en je hulp echt even nodig hebt.

Meer spierkracht heeft ook als voordeel dat je spiermassa een beetje toeneemt en dat is weer gunstig voor je metabolisme en het handhaven van een gezond gewicht.

10. Verhoging van je energie

Heb jij het ook druk met het huishouden, de zorg voor je kinderen, je sociale leven en de taken op je werk? Regelmatig gezond bewegen zorgt er niet alleen voor dat je spieren sterker worden, dat de calorieën verbrandt (gezond gewicht) of dat je conditie verbetert. Een andere zeer positief effect van gezond bewegen is dat het zuurstof en voedingsstoffen naar je lichaamsweefsel brengt (2).

Door die effecten werkt je cardiovasculaire systeem efficiënter en indien je hart en je longen efficiënter werken, dan heb je meer energie om je dagelijkse taken uit te voeren.

Wat kun jij hiermee?

Hoeveel lichaamsbeweging heb je eigenlijk nodig om die positieve effecten te verkrijgen? Daar bestaan verschillende lezingen over. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen volstaat 5x per week 30 minuten matig intensief bewegen, anderen stellen dat 5 tot 7 uren per week volstaat (6). Zelf kom ik gemakkelijk aan 3 tot 4x per week een bezoekje aan de sportschool (2x fitness of crossfit en 2x cardio) en fiets ik vrijwel dagelijks.

Gezond bewegen is iets wat gewoon in mijn dagelijkse programma zit. Daarbij doe ik alleen de sporten die ik leuk vind en als ik er weerstand tegen krijg, dan probeer ik met andere en nieuwe trainingsvormen weer leuk voor mijzelf te maken. Volgens mij ligt daar de kern van gezond bewegen; het is belangrijk dat je het leuk maakt voor jezelf zodat je het dagelijks kan doen.

Je kunt veel meer, dus doe dat dan ook!

Wil je meer weten over het bereiken van je doelen? Download dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Meer weten in gezond gewicht, gezond eten en ook lekker blijven genieten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Bronnen:
(1) http://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/physical-activity-and-obesity/
(2) http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048389?pg=1
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0012534/
(4) http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/exercise-prostate-cancer-death/
(5) http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/cancer-prevention/art-20044816
(6) http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2013/11/20/physical-activity-guidelines-how-much-exercise-do-you-need/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!