Afvallen door niet te weinig calorieën te eten

Vaak nemen mensen die willen afvallen, gedurende een bepaalde periode minder, of te weinig calorieën tot zich. De eerste resultaten van een dergelijke dieet zijn bemoedigend, men valt immers af. Dus denkt men dan; ‘Ha, dat werkt’. Vervolgens zet men dit door, maar vallen de resultaten na verloop van eigenlijk altijd tegen. Als men uiteindelijk de brui geeft aan het (zoveelste) dieet, dan komen de verloren kilo’s er zeer snel weer bij, plus vaak nog een paar bonus-kilo’s. Dit is het bekende jojo-effect en dit effect is al heel erg lang bekend. Zolang zelfs, dat het heel erg vreemd is dat er nog steeds diëten bestaat die te weinig calorieën voorschrijven. Sinds 1950 is het namelijk al bekend dat het tijdelijk eten van weinig calorieën uiteindelijk een averechts effect heeft op je wens om af te vallen. In dit artikel vertel ik je er meer over. 

Door te weinig calorieën juist aankomen

Het is per definitie heel erg vreemd dat er een bloeiende dieetindustrie bestaat, die jaarlijks (steeds meer) miljarden euro’s binnen harkt. Indien deze industrie succesvol zou zijn in hetgeen ze belooft – afvallen – dan zou de markt logischerwijs krimpen.

Weinig calorieën. Niet handig. Meer over afvallen? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

De omzetten van de bedrijven uit deze industrie zouden dan dalen en er zouden niet steeds weer nieuwe dieetvarianten bedacht hoeven te worden. Meestal betreffen dergelijke diëten een vorm van weinig calorieën eten, of bepaalde calorieën mijden.

Minnesota Starvation 1944

Maar goed, we gaan even de geschiedenis in en we trekken naar de Amerikaanse stad Minnesota. In 1944 is daar een onderzoek uitgevoerd, waarbij de deelnemers 24 weken heel weinig calorieën kregen voorgeschoteld.

Ze aten 24 weken lang slecht 50% van hun normale hoeveelheid. De aanleiding van dit onderzoek waren de periodes van honger die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ervaren werden door bevolkingen in de door Duitsers en Japanners bezette gebieden. Dit onderzoek staat bekend als het ‘Minnesota Starvation Experiment’ (1).

Hoe ging het experiment in zijn werk?

Om erachter te komen hoe de, door de oorlog getroffen en uitgehongerde bevolkingen, het beste geholpen konden om zodoende de gevolgen van de ondervoeding snel ongedaan te maken, werd een soortgelijke setting nagebootst. Er werden 32 vrijwilligers geselecteerd, die in gezonde conditie verkeerden. In de eerste 12 weken van het onderzoek kregen zijn hun normale portie calorieën. In de 24 opvolgende weken, deden ze het met 50% minder calorieën.

Het was de bedoeling van de onderzoekers om te zien hoeveel kilo’s gewicht de 32 vrijwilligers zouden verliezen indien zij gedurende een lange tijd heel weinig calorieën tot zich konden nemen. Daarnaast werd ook onderzocht hoe het lichaam om zou gaan met de beschikbare energie en hoe men mentaal en fysiek zou veranderen.

Na de 24 weken van heel weinig calorieën (ondervoeding), volgde een hersteldieet van 12 weken en vervolgens mochten de deelnemers gedurende 8 weken alles, onbeperkt eten. De onderzoekers rapporteerden onder andere dat:

  • De deelnemers niet de 35 (vooraf berekende en verwachtte) kilo zouden verliezen, maar slechts 17 kilo.
  • Het lichaam van de deelnemers steeds efficiënter omging met de energie die het nog wel binnen kreeg.
  • De deelnemers last kregen van allerlei fysieke en mentale symptomen.

Zo waren de deelnemers voortdurend moe, hongerig en nam hun drang naar seks af. Ze voelden zich duizelig, ervoeren concentratiestoornissen, verloren spierkracht en spiermassa. Tevens gaven de deelnemers aan geobsedeerd te raken door voeding. Ze konden amper ergens anders aan denken.

Opzienbarende conclusies van het onderzoek

Nou, niet zo vreemd, zou je zeggen. Indien je heel weinig calorieën binnen krijgt, dan is dat vrij logisch. Maar nu komt het. Na de 24 weken van uithongering kregen de 32 deelnemers een hersteldieet van 12 weken, waarin het gewicht van de deelnemers zeer snel toenam. Vervelend was dat de obsessie voor eten bleef bestaan. Ook nadat de deelnemers op hun oorspronkelijke gewicht zaten bleven ze geobsedeerd door eten.

En daarmee zijn we er nog niet. Omdat het gewicht van de deelnemers toe bleef nemen tot wel 110%! Ofwel, de deelnemers waren aan het einde van het uithongeringsexperiment 10% zwaarder dan aan het begin. Herken je dit aan je eigen afvalpogingen?

Waarom weten we dit niet?

Dit onderzoek is dus in 1944 uitgevoerd en in 1950 gepubliceerd. Dat is dus best lang geleden, dus deze kennis zou bekend dienen te zijn bij artsen, overheden en commerciële partijen die diëten voorschrijven met heel weinig calorieën. Maar goed, op de een of andere manier heeft dit nieuws de wereld blijkbaar niet bereikt. Wat ik persoonlijk nog vreemder vind is dat Ancel Keys de onderzoeker was (3).

Ancel Keys, waar kennen we die van?

Wat is daar vreemd aan? Nou, deze Amerikaanse wetenschapper heeft met zijn beroemde 7 Landen Studie de wereld aan een vet- en cholesterolfobie geholpen die de wereld sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw in haar greep hield.

Vet was slecht en zorgt voor een verhoogd cholesterolgehalte in je bloed en daardoor zou je het risico op hart- en vaatziekten lopen. Op de een of andere manier heeft Keys andere artsen, wetenschappers, beleidsmakers en andere belanghebbenden weten te overtuigen van zijn ‘Vet is slecht’ hypothese.

Door die hypothese ontstond een heel nieuw assortiment aan vetvrije producten, light varianten en is de wereld meer koolhydraten gaan eten, ten laste van het aandeel vetten in het eten. Er ontstond een angst voor vet en door die angst zijn miljarden verdiend.

Oja, zijn onderzoek bleek van veel kanten gemanipuleerd te zijn. Zo had hij geen 7 maar 22 landen geanalyseerd maar had hij er 15 uit het onderzoek gelaten om dat deze landen zijn hypothese niet ondersteunden.

Inmiddels is de ‘Vet is slecht’ hypothese al vele malen onderuit gehaald en blijkt cholesterol niet zo’n vijand als werd gesteld.

Wat ik mij nu afvraag is dit: Hoe kan het, dat Keys 2 opzienbarende onderzoeken doet, maar dat het onderzoek wat niet klopt (7 Landen Studie) wereldwijd werd aangenomen als waarheid, terwijl de resultaten van zijn uithongeringsexperiment amper werden toegepast.

Wat kun jij hiermee?

De conclusie van het Minnesota Starvation Experiment spreken voor zich. Wanneer je een tijdje te weinig calorieën tot je neemt, dan zul je snel gewicht verliezen. Echter dit gewichtsverlies verloopt steeds trager, omdat je lichaam zich aanpast aan de verminderde energie-inname. Door het eten van te weinig calorieën, krijg je niet alleen honger, maar krijg je mentaal ook het een en ander te verduren. Je raakt geobsedeerd door eten.

En dat is nog niet alles. Indien je tenslotte weer normaal gaat eten, kom je weer snel aan. En die kilo’s komen er sneller aan, dan dat je ze bent kwijtgeraakt. Bovendien krijg je er nog een paar kilo’s bij. Was dat nou de bedoeling?

Meer weten over gezond eten, niet te weinig calorieën, gezond gewicht en wil je blijven genieten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Te weinig calorieën binnen krijgen is dus funest wanneer je wilt afvallen en vooral wanneer je op dat streefgewicht wilt blijven. Wil jij ook verantwoord afvallen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Bronnen:
(1) http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=301822
(2) http://jn.nutrition.org/content/135/6/1347.short
(3) https://en.wikipedia.org/wiki/Ancel_Keys

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!