De onzin van cholesterol verlagen

Heel veel mensen slikken dagelijks medicijnen die hun cholesterol verlagen. Is dit eigenlijk wel nodig? Er komt de laatste tijd steeds meer informatie naar buiten waaruit blijkt dat cholesterol helemaal zo slecht nog niet is. Sterker nog, het slikken van de medicijnen die cholesterol verlagen zouden juist erg schadelijk zijn. Zijn we al die jaren voor de gek gehouden? Ik zal in dit artikel het een en ander voor je proberen uiteen te zetten over het nut – of de onzin –  van cholesterol verlagen.

Waarom cholesterol verlagen?

Zullen we eerst eens kijken naar wat cholesterol eigenlijk is? Veel mensen denken immers dat cholesterol een soort gif is, waar je snel van af moet zien te komen. Dit is niet zo. Cholesterol verlagen. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een onmisbare stof, die zich in je bloed bevindt. Je lichaam gebruikt het om er lichaamscellen en bepaalde hormonen, zoals je geslachtshormonen, mee op te bouwen. Zonder cholesterol kun je niet leven. In dat opzicht is cholesterol verlagen totaal niet handig.

Je lichaam maakt trouwens het grootste gedeelte van het cholesterol, dat zich in je lichaam bevindt, zelf aan. Onze lever doet dit. Voedingspatronen (zoals diëten) die je cholesterol verlagen hebben derhalve een heel erg beperkt effect.

Waarom heeft cholesterol een slecht imago?

Cholesterol heeft sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw, een bijzonder slecht imago. Het zou hart- en vaatziekten veroorzaken, waardoor de kans op bijvoorbeeld een fatale hartaanval, heel erg groot zou zijn.

Dit vinden de meeste mensen geen prettig vooruitzicht, logisch toch? Dus besluiten ze – vaak op aanraden van hun arts – om medicijnen te gebruiken die hun cholesterol verlagen.

 

Maar goed, wat nou als cholesterol helemaal geen hart- en vaatziekten zou veroorzaken? Hebben die mensen dan jarenlang, voor niets die medicijnen geslikt?

Daar lijkt het wel op.

Er zijn diverse wetenschappers die de cholesterol hypothese – cholesterol veroorzaakt hart en vaatziekten – succesvol hebben verworpen. Een van hen is Dr. Uffe Ravnskov. Hij schreef onder andere het boek Feiten en Fabels over Cholesterol.

Medicijnen die cholesterol verlagen, schadelijk en overbodig?

Dr. Ravnskov staat niet alleen met zijn betoog. Er zijn vele andere artsen en vooral wetenschappers die dezelfde mening hebben.

Echter, er bestaat een veel grotere groep mensen – zowel artsen, onderzoekers, journalisten, politici en vooral farmaceutische bedrijven – die stellen dat cholesterol ongezond zou zijn en je derhalve medicatie nodig hebt die je cholesterol verlagen.

Er bestaat dus weinig consensus over dit onderwerp.

Is er sprake van misleiding?

Omdat cholesterol de afgelopen jaren een dankbaar argument was om medicatie voor te schrijven – wie wil er nou een hartaanval? – hebben farmaceutische bedrijven miljarden euro’s verdiend. Helaas kent die medicatie wel wat bijwerkingen.

Hoeveel daalt het risico?

In zijn boek geeft Dr. Ravnskov een voorbeeld. Het gaat over een gezonde man van 60 jaar oud, maar met een hoog cholesterol gehalte. Wanneer hij medicatie zou gaan slikken die zijn cholesterol verlagen, wordt de kans dat hij in de komende 5 jaren niet overlijdt aan een hartaanval, verkleint van 90% naar 92%.

Een vermindering van het risico om te overlijden aan een fatale hartaanval met 2%….

Dat lijkt niet echt een significante verbetering, toch? Deze man zou, vanwege de medicatie, ook tal van nare bijwerkingen op de koop toe moeten nemen.

Is hier sprake van een commercieel belang?

Je mag het zelf invullen. Ik ben geen expert op dit gebied. Ik probeer alleen maar te verwoorden wat ik weet.

Hier volgen een paar studies en onderzoeken, waaruit je wellicht zelf je mening kunt vormen of bijstellen.

1. Ancel Keys en de 7 landen studie (of waren het er 22?)

De Amerikaanse Arts Ancel Keys, kun je zien als de geestelijk vader van de cholesterol hypothese. Hij is beroemd geworden door zijn 7 Landen Studie.

In die studie toonde hij aan dat cholesterol ongezond was en hart- en vaatziekten zou veroorzaken. Het verband bleek echter niet heel erg sterk te zijn en hij liet 15 landen buiten beschouwing, die zijn hypothese niet ondersteunden.

2. Oervolken en cholesterol

Diverse wetenschappers hebben de Masaï en andere oervolken onderzocht op hun eetgewoonten en hun cholesterol niveaus. De onderzochte volken aten veel dierlijke vetten – rijk aan onverzadigde vetten en cholesterol – maar zij stierven nauwelijks aan hart- en vaatziekten, terwijl hun cholesterol niveau vrij hoog lag.

3. De Symvastatin Study

Dan is er nog een studie naar een geneesmiddel. Deze studie heet de Symvastatin Study. Hierbij werden 4.444 personen onderzocht. De conclusie van deze studie was dat een verhoogde cholesterolspiegel niet van invloed is op de ontwikkeling van aderverkalking of een hartaanval. Cholesterol verlagen zou zinloos zijn.

4. De Framingham Studie

In zijn boek beschrijft Dr. Ravnskov ook de zogenaamde Framingham Studie. In deze studie werden 4.500 mensen onderzocht en het bleek dat degenen die medicijnen slikten die cholesterol verlagen, juist stierven aan kanker.

5. Een super groot onderzoek

Het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institute deed zelfs een onderzoek van tientallen jaren, waar 650.000 personen aan meededen. Dit onderzoek kostte tientallen miljoenen dollars.

En wat bleek?

Er was geen sprake van een correlatie tussen cholesterol en op de ontwikkeling van aderverkalking of een hartinfarct.

Aan de andere kant – heel tegenstrijdig – bleek wel dat een hogere cholesterolspiegel in het bloed, de kans op sterven aan kanker en diverse andere aandoeningen afnam.

Zijn wij dan voor de gek gehouden?

Nou, dat is lekker, zul je nu wellicht denken. Zijn we mooi voor gek gehouden in al die jaren! Waarom was cholesterol verlagen dan zo belangrijk en waarom waren onverzadigde vetten als ongezond bestempeld?

Tsja, dat heeft enerzijds te maken met de ontwikkeling die de wetenschap doormaakt en anderzijds speelt manipulatie ook wel een rol.

Ik zie het als volgt; in de afgelopen decennia zijn vele onderzoeken gedaan naar de schadelijke uitwerking van cholesterol en de positieve rol van medicijnen die cholesterol verlagen.

Er zijn hier en daar wat (zwakke) verbanden aangetoond, maar in diezelfde periode, zijn er ook andere wetenschappers geweest – zoals Dr. Uffe Ravnskov – die de cholesterol hypothese keer op keer onderuit haalden.

En nu komt het; wanneer die onderzoeken en bevindingen niet worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, of als ze al wel worden gepubliceerd, dat er geen aandacht aan wordt geschonken, dan bereikt die belangrijke kennis het grote publiek niet.

Feiten en functies van cholesterol volgens Uffe

Nou, waarom zou cholesterol niet hoeven te vrezen? Hiervoor heb ik een opsomming voor je gevonden van de meester zelf.

1. Cholesterol is geen fit het is van vitaal belang

Cholesterol is van vitaal belang voor de constructie en het functioneren van al je lichaamscellen. Je hele lichaam bestaat uit lichaamscellen, dus wanneer je over te weinig cholesterol zou beschikken, wat denk je dat er dan met je lichaamscellen gebeurt?

Het cholesterolgehalte van je bloed wordt trouwens bepaald door allerlei factoren, zoals stress, lichamelijke activiteit, gewichtsverandering en roken.

2. Aderverkalking en cholesterol

Talrijke studies hebben laten zien dat mensen met een laag cholesterol net zo veel aderverkalking ontwikkelen als mensen met een hoog cholesterol.

3. Je lichaam maakt het zelf aan

Je lichaam produceert 3 tot 4x zoveel cholesterol als dat je met je voeding binnen kunt krijgen. De productie stijgt wanneer je weinig cholesterol eet en neemt af zodra je voeding uit meer cholesterol bevat. Dit verklaart waarom cholesterol verlagen door middel van je voeding zo moeilijk is.

4. Er is geen relatie tussen verzadigd vet, cholesterol en aderverkalking en hartinfarcten

Cholesterol en verzadigd vet in de voeding hebben niets te maken met de ontwikkeling van aderverkalking of het risico op een hartinfarct. Meer dan 30 wetenschappelijke studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat infarct patiënten in de periode voorafgaand aan hun infarct niet meer vet hebben gegeten dan gezonde mensen.

5. Medicatie verlaagt amper het risico van overlijden

Medicijnen die het cholesterol verlagen en die werden gebruikt voor de introductie van statines (cholesterolverlagers), kan het risico om te overlijden aan een hartinfarct niet verlagen. Bovendien zijn deze medicijnen schadelijk voor de gezondheid en kunnen ze het leven verkorten.

6. Statines verlagen het risico op een hartinfarct maar weinig

De nieuwe medicijnen die cholesterol verlagen, de statines, verlagen het risico op een hartinfarct, maar het effect is erg zwak en heeft eigenlijk niets met cholesterolverlaging te maken. Helaas zijn statines ook kankerverwekkend, tenminste in proefdieren.

Of ze ook voor mensen kankerverwekkend zijn, is nog niet zeker, omdat de statines pas 10 jaar worden gebruikt.

7. Cholesterol beschermt juist

Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor minder dan 10% van degenen die overlijden aan een hartinfarct. Daarentegen beschermt een hoog cholesterol tegen infecties en leven oudere mensen met een hoog cholesterol langer dan oudere mensen met een laag cholesterol.

8. Weinig mensen weten dit

Veel van deze feiten zijn gedurende de laatste decennia gepresenteerd in wetenschappelijke tijdschriften en boeken, maar slechts weinigen zijn ervan op de hoogte.

9. Waarom weten weinig mensen dit?

De reden dat het publiek, artsen en de meeste onderzoekers hier nog nooit van hebben gehoord, is dat studies die de cholesterolhypothese tegenspreken, worden genegeerd of verkeerd worden geciteerd in de wetenschappelijke literatuur.

Conclusie, cholesterol verlagen of lekker zo laten?

Het is natuurlijk niet mijn bedoeling dat je, als je medicijnen slikt die cholesterol verlagen, direct stopt met het nemen ervan. Ik denk dat het heel erg belangrijk is dat je je wat breder informeert over dit onderwerp.

Informatie is tegenwoordig per definitie veel beter verkrijgbaar. Op internet circuleren talloze onderzoeken over dit onderwerp. Ik adviseer je ze eens op te zoeken en er een aantal te lezen.

Je kunt natuurlijk ook het boek van Dr. Ravnskov lezen, of een boek van een van zijn collega’s.

Waarom je dat zou doen?

Nou, simpel het gaat toch om de kwaliteit en de lengte van jouw leven? Vind jij het ok, om je gezondheid uit te besteden aan iemand anders? Ook al is het je arts, ik denk dat je het aan jezelf verplicht bent om je breed te informeren, voordat je een besluit neemt.

Natuurlijk moet jij er zelf voor zorgen dat je minder kans loopt op hart- en vaatziekten en andere nare aandoeningen. Dit doe je onder andere door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen, genoeg te slapen, stress en overgewicht te vermijden en natuurlijk om te stoppen met roken.

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over gezond leven? Hoe meer je weet over gezond eten en leven, hoe beter jij zelf de juiste keuzes kan maken. En dat is belangrijk, toch? Download daarom het e-boek Gezond in 10 stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Wil jij ook af en toe een mail van mij ontvangen vol gezonde inzichten en tips die je vrij makkelijk kunt toepassen?

Bronnen:
1. Gezondbeterworden.nl/cholesterolleugen
2. Leefbewust.com cholesterolremmers
3
. Feiten en Fabels over Cholesterol, van Dr. Uffe Ravnskov

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!