Effectief afvallen door hogere vetverbranding

Ben je klaar met afvallen en vervolgens weer aankomen? Heb je al diverse pogingen gedaan om gewicht kwijt te raken, maar komen de kilo’s er steeds maar weer sneller bij, als dat ze er af gaan? Dit is helaas een veel voorkomend fenomeen. Je lichaam wil eigenlijk helemaal geen gewicht krijt. Hoe kun je dan toch effectief afvallen? Effectief afvallen, kun je doen door je energiebalans te beïnvloeden en je vetverbranding te stimuleren. In deze blog zal ik je hier meer over vertellen.

Effectief afvallen

Effectief afvallen is eigenlijk niet veel meer dan je energiebalans op een dergelijke manier beïnvloeden, zodat je dagelijks meer calorieën verbrandt, dan dat je er binnen krijgt via je voeding. Het is eigenlijk heel simpel, als je minder calorieën binnen krijgt, dan dat je er verbrandt, dan val je af.

Effectief afvallen. Meer over gezond gewicht lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Door lichaamsbeweging, gezonde voeding en niet teveel stress, zorg je voor een negatieve energiebalans. Je krijgt minder energie binnen, dan dat je verbruikt. Hierdoor zul je effectief afvallen.

De andere kant op geredeneerd

Het kunstje van gewichtstoename is je wellicht allang bekend. Je krijgt meer calorieën binnen dan dat je er verbruikt. Vaak krijg je die overtollige calorieën onbewust binnen. Misschien herken je je in de volgende situatie; je hebt een beetje trek, het is rond 17:00 uur en je komt in aanraking met een eetgelegenheid. Eetgelegenheden zijn tegenwoordig overal te vinden. We leven in een dikmakende omgeving. Hierdoor heeft ongeveer de helft van Nederland te kampen met overgewicht.

Maar goed, je koopt wat. Wat je koopt maakt niet uit, het zijn extra calorieën. Vaak krijg je op dergelijke momenten zo’n 250 tot wel 350 calorieën binnen. Wat is het effect van zo’n tussendoortje, als je dit dagelijks doet? Even een rekensom, de dagelijkse gewoonte om een tussendoortje te nuttigen levert je wekelijks en maandelijks het volgende op:

 • 250 x 7 = 1.750 calorieën per week           en          1.750 x 4 = 7.000 calorieën per maand
 • 350 x 7 = 2.450 calorieën per week           en          2.450 x 4 = 9.800 calorieën per maand

Een kilo lichaamsvet genereert ongeveer 7.500 calorieën aan energie. Dus per maand kom je bijna 1 tot 1,3 kilo aan door die ene snackgewoonte. Je snapt dat als je dagelijks nog wat frisdrank (+/- 250 calorieën per vol glas), een paar koeken (+/- 200 calorieën per koek) en een gezoet toetje (+/- 250 tot wel 350 calorieën), je alles behalve slank wordt. Wil je effectief afvallen, dan ligt hier je winst.

Hogere vetverbranding

Hoe krijg je het voor elkaar om die energiebalans negatief te maken, zodat je blijvend gewicht verliest. Natuurlijk zorgen lichaamsbeweging, de juiste voeding en minder stress voor je juiste impulsen voor effectief afvallen. Maar goed, je kunt niet de hele dag door bewegen en om steeds maar rekening te houden met wat je eet, kan ook behoorlijk irritant zijn. Effectief afvallen kun je bereiken door je vetverbranding te stimuleren.

Hoe stimuleer je je vetverbranding?

Het doel is om je vetverbranding te verhogen en dat doe je door je lichaam in een hogere versnelling te laten functioneren. Hierdoor verbrandt je dagelijks meer calorieën – lees lichaamsvet. Ook als je in rust bent, bijvoorbeeld als je slaapt, verbrand je extra lichaamsvet. Lichaamsbeweging is een hele belangrijke manier om je lichaam in een hogere versnelling te laten functioneren waardoor effectief afvallen realiteit wordt.

Hieronder heb ik 4 vormen van lichaamsbeweging voor je op een rij gezet, die je enorm kunnen helpen.

 • Matig intensieve beweging
  Bij matig intensieve beweging kun je denken aan wandelen, rustig fietsen en huishoudelijke klussen. Je hoeft hierbij geen sportkleding aan en je hartslag verhoogt iets, waardoor je tussen de 250 tot 350 extra calorieën per uur kunt verbranden. Afhankelijk van je leeftijd en je lichaamsgewicht. Die calorieën komen vrijwel allemaal direct uit je vetreserves. Vrijwel iedereen is in staat tot deze vorm van beweging. Door dagelijks een uur matig intensief te bewegen zul je effectief afvallen.
 • Intensieve beweging
  Bij deze vorm van beweging kun je denken aan sporten als tennis, voetbal en hockey. Bij intensieve beweging ga je flink zweten en stijgt je hartslag eveneens. Het voordeel van deze bewegingsvorm is dat je veel calorieën verbrandt. Dit aantal kan wel oplopen van 600 tot 900 calorieën per uur. Nog een voordeel van deze bewegingsvorm is dat je lichaam een tijd nodig heeft om te herstellen. Tijdens die periode verbrandt je lichaam ook nog eens extra calorieën. Deze calorieën komen vrijwel allemaal uit je vetreserves.
 • Interval training
  Zelf vind ik interval trainingen heerlijk om te doen. Maar ze zijn niet zonder gevaar. Als je over een slechte conditie beschikt, start dan eerst met matig intensieve beweging, afgewisseld met intensieve beweging en eventueel met krachttraining. Bij interval trainingen rek je letterlijk de fysieke grenzen van je lijf op. Hierdoor verbrand je zowel tijdens als na de training veel calorieën. Je hebt vast wel eens van het Insanity programma gehoord, of van body pump en boot camp.
 • Krachttraining
  Een andere favoriet van mij is krachttraining. Ik doe dat inmiddels al 25 jaar (ben bijna 40 jaar) en het heeft mij veel opgeleverd. Maar goed, door krachttraining neemt je spiermassa toe (logisch) en daarmee stimuleer je je vetverbranding enorm. Wil je effectief afvallen, zorg er dan voor dat je spiermassa met een paar kilo toeneemt. Dit heeft vele voordelen. Om te beginnen verbrand je wel 400 tot 600 calorieën per uur fitness, maar daarna blijft je lichaam extra calorieën verbranden, om je spieren te laten herstellen. Dit effect heeft het after burn effect en het houdt wel 48 uur aan. Al die uren verbrand je extra calorieën – afkomstig uit je vetreserves – maar daarnaast kost het je lichaam ook nog eens extra energie om je spiermassa in stand te houden. Het in stand houden van 1 kilo spier, kost je lichaam wel 100 calorieën per dag. Over effectief afvallen en calorieën verbranden gesproken.

Druk stress de kop in

Effectief afvallen heeft dus veel van doen met vetverbranding en je energiebalans. Maar het voorkomen van stress speelt ook een belangrijke rol. Stress genereert namelijk de neurotransmitter cortisol. Cortisol is bijzonder handig in zogenaamde vecht en vlucht situaties. Onze prehistorische voorouders hadden veel aan deze stof, als je werden aangevallen door een wild beest.

Maar cortisol heeft de nare eigenschap om alle lichaamsprocessen, dus ook je vetverbranding, te beperken. Onze prehistorische voorouders hadden immers geen baat bij het groeien van hun nagels, het verteren van hun eten of het herstel van een wondje, wanneer ze voor hun leven vluchtten voor een woest beest.

Cortisol zorgt er onder andere voor dat je vetverbranding niet alleen beperkt wordt, maar zorgt er tevens voor dat de vetopslag wordt bevorderd. Dit is dus net niet wat je wilt. Effectief afvallen en stress gaan dus niet samen.

Wil je effectief afvallen en vind je het tijd om er echt mee aan de slag te gaan, dan kan het afslankprogramma Afvallen Veranderen je behoorlijk helpen.

Wil je ook slanker worden?

Het e-boek Afvallen Veranderen beschrijft hoe je op een verantwoorde manier afvalt. Het e-boek Afvallen Veranderen staat vol met tips waar je echt wat aan hebt.

Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!