Vergroot je leiderschap

Vergroot je leiderschap door je neurotransmitters te stimuleren. Dat is zo ongeveer de essentie van een speech over leiderschap van Simon Sinek. Inmiddels heb ik deze speech wel 10x bekeken, zo goed vind ik hem. Vandaar dat ik hem met je wil delen. In de speech vertelt Sinek eerst over een straaljager piloot die zijn leven waagt, dan gaat hij in op de verschillende neurotransmitters en dan over het falende leiderschap van de financiële boys, die er zo’n zooitje van hebben gemaakt. Sinek geeft aan waarom wij zo boos op hen zijn en hoe je leiderschap zelf kunt ervaren en versterken. 

Authentiek of ontwikkeld leiderschap?

Sinek start zijn betoog over leiderschap met een verhaal over een straaljagerpiloot, die in Afghanistan zijn leven waagt om 22 landgenoten (special forces die onder hevig vuur lagen) te redden. Op de vraag waarom hij dit deed, antwoordde de piloot dat zijn collega’s hetzelfde voor hem zouden doen. Kijk, daar ligt nou de essentie van vertrouwen en leiderschap.

Leiderschap is aan te leren. Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

De straaljagerpiloot waagde zijn leven niet om glorie, eer of om roem te oogsten. Nee, hij waagde zijn leven, omdat anderen het ook voor hem zouden doen. Als dat geen kwestie van vertrouwen is in elkaar, dan weet ik het ook niet meer. Sinek maakt vervolgens de vertaling naar bedrijven. Zouden collega’s daar hetzelfde voor elkaar doen?

Deze straaljagerpiloot is niet zo geboren, net als zijn strijdmakkers. Ze zijn zo geworden. Leiderschap is niet aangeboren, het wordt gemaakt. Dit heeft bijzonder veel te maken met de neurotransmitters endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Deze neurotransmitters maakt je lichaam zelf aan en stellen je in staat om allerlei emoties te ervaren zoals gelukkig zijn, voldoening, liefde en vertrouwen te geven.

3 Neurotransmitters in het kort

Hier volgt een korte omschrijving van 3 van de neurotransmitters. Klik op de link als je er meer over wilt weten.

  • Endorfine zorgt er onder andere voor dat je geen pijn voelt en geeft je het gevoel van welbevinden en geluk. Bij hardlopers zorgt endorfine er bijvoorbeeld voor dat ze een roes ervaren, die de runnershigh wordt genoemd. Endorfine helpt je ook om je – fysieke en mentale- grenzen te verleggen.
  • Dopamine komt vrij na het sporten, of na het afronden van een klus, na eten, drinken en na seks. Dopamine geeft je een gevoel van genot, welzijn en euforie. Bij dopamine ligt wel verslaving op de loer, want je hersenen willen hier meer van. Nicotine, alcohol, drugs en gokken maken ook dopamine vrij in je hersenen.
  • Serotonine komt vrij op momenten dat je je trots voelt. Serotonine geeft je het gevoel van trots, erkenning en status. Sinek geeft hierbij het moment van een diploma uitreiking aan. Iedereen kent dat gevoel wel; je voelt je trots en je kan de hele wereld aan. Het mooie aan serotonine is dat als jij het ervaart, je anderen – zoals je ouders op de diploma uitreiking – er ook mee besmet.

Serotonine binnen groepen mensen

Binnen groepen mensen speelt serotonine een belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld een bedrijf. Wanneer werknemers het vertrouwen mogen genieten van de leiding, dan kunnen zij boven zichzelf uitstijgen. Serotonine zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen groeit, dus het speelt een belangrijke rol binnen groepen mensen, zoals tussen werknemer en werkgever, ouders en kinderen.

Het leiderschap hormoon serotonine

Serotonine is een leiderschap hormoon en het werkt zo sinds de prehistorie. Toen de sterke alpha mannen op jacht gingen en terugkeerden met de jachtopbrengsten, dan was het logisch dat zij als eerst aten. Ook was het logisch dat zij de beste vrouwtjes kregen.

Dergelijke taferelen zie je nog steeds bij dieren, zoals leeuwen en apen. Alle dieren kennen hun plek en de leiders genieten van hun privileges. Maar, er zit een hele grote maar aan deze rolverdeling. Want er hing een heel kostbaar prijskaartje aan die privileges. Bij gevaar, verwacht de groep dat de alpha’s de groep zouden beschermen, zelfs als de dood de prijs was. Dat is leiderschap.

Ook in de huidige tijd werkt het zo. Niemand vindt het erg als een leider een groot kantoor heeft, een grote auto, een mooi groot huis en geniet van allerlei andere status emolumenten.

Voorbeeld van authentiek leiderschap

Wanneer je iemand als Nelson Mandela of Moeder Theresa het bedrag van tientallen miljoenen euro’s zou geven, wie zou daarop tegen zijn? Je kunt dit ook vertalen naar een succesvolle – en eerlijke – ondernemer. Maar goed, vertaal dit eens naar die bankiers die er zo’n potje van hebben gemaakt.

De reden dat de wereld nog steeds verbolgen is over die dik verdienende bankiers en executives, is dat, op het moment dat er gevaar dreigde – de kredietcrisis – zij niet thuis gaven. Dat is absoluut geen leiderschap.

En nu stress en cortisol

Leiderschap betekent dat je in staat bent een visie neer te zetten en richting kan aangeven, van waar de organisatie over een paar jaar staat. Leiderschap houdt ook in dat de leider van het bedrijf – of de organisatie – vertrouwen kan creëren bij en tussen mensen en afdelingen. Tevens houdt leiderschap in dat de leider een omgeving creëert waarin mensen fouten mogen maken. Want door het maken van fouten kun je veel leren.

Nou, dat gezegd hebbende, kijk eens rond in jouw eigen organisatie. Hoe is het daar gesteld? In de meeste organisaties veegt iedereen zijn eigen bordje schoon, neemt niemand echt de verantwoordelijkheid – ook de leiding niet – en regeert de angst. Angst is geen goed systeem om mensen op te laten werken. Angst zorgt voor stress en stress zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt.

Het stress hormoon cortisol

Cortisol maakt mensen ziek, klik op de link om er meer over te lezen. Stress dien je zoveel mogelijk uit je leven te bannen. Als de organisatie, waarvoor je werkt dit niet doet, doe het dan zelf. Neem leiderschap over jezelf en zorg ervoor dat stress, wantrouwen en angst geen grip op je krijgen. Zorg ervoor dat jij degene bent die het verschil maakt, dat jij, net als de piloot die zijn leven waagde, zich inzet voor anderen.

Wil je meer weten over deze (en andere) neurotransmitters en hoe ze met je aan de haal kunnen gaan? Download dat het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Sterke relaties

Door je in te zetten voor anderen, zet je je als het ware in voor jezelf. Het geeft je een goed gevoel. Je zult merken dat relaties zich versterken, helemaal als je je belangeloos inzet voor een ander. Juist door je voor anderen in te zetten maak je het stofje oxytocine aan. Dit stofje geeft je een gelukzalig gevoel en een gevoel van vertrouwen, liefde en vriendschap. Deze vormen een prima fundament voor geluk en echt leiderschap.

Conclusie

Leiderschap is dus niet aangeboren, maar wordt gemaakt. Je hebt het zelf in de hand. Ik heb de presentatie van Simon Sinek toegevoegd. Het duurt ongeveer 45 minuten en is zeer de moeite waard.

Meer weten?

Meer weten over hoe je je doelen bereik en je beter voelt? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Wil je meer weten over de uitwerking van neurotransmitters op je gevoel en je leven? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk en ontdek je hoe je neurotransmitters in je voordeel laat werken.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!