Waarom je met het ketogeen dieet afvalt.

Ketogeen dieetHet ketogeen dieet is een vorm van dieet waarbij het aandeel koolhydraten in de voeding drastisch wordt beperkt en het aandeel vetten en eiwitten juist wordt verruimd. Doordat je bij het ketogeen dieet zo weinig koolhydraten en juist veel meer vetten binnen krijgt, schakelt je stofwisseling over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Een van de gevolgen van het ketogeen dieet is dat je ervan afvalt. 

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is dus een dieet waarbij je veel minder koolhydraten en juist veel meer vetten en wat meer eiwitten eet. Hierdoor schakelt je stofwisseling over van koolhydraat- naar vetverbranding. Een van de gevolgen van het ketogeen dieet kan zijn dat je ervan afvalt.

Echter koolhydraten vormen normaal gesproken een belangrijke energiebron voor je lichaam. Is het ketogeen dieet dan wel handig? Koolhydraten komen voor in bruin (volkoren) brood, groenten, aardappelen en dergelijken. Je stofwisseling hakt die koolhydraten onder ander op in glucose en in glycogeen.

Glucose en glycogeen

Zowel glucose als glycogeen vormen belangrijke bronnen van energie voor je lichaam. Je spieren bijvoorbeeld zijn dol op glycogeen. Tijdens een uurtje hardlopen – en bij de vele andere duursporten – gebruiken je spieren voornamelijk glycogeen tijdens het verbrandingsproces.

Je hebt een glycogeen voorraad van ongeveer 30 tot 60 minuten. Na het sporten wordt deze voorraad weer aangevuld door het eten dat je eet. Glucose is onder andere een goede verbrandingsbron voor je hersenen. Je hersenen zijn niet in staat een grote voorraad glucose aan te leggen, derhalve zul je dat niveau middels voeding, op pijl dienen te houden.

De voorraad glucose, die je hersenen kunnen aanleggen, bedraagt ongeveer 2 minuten. Niet echt veel dus. Wellicht heb je dit wel eens gemerkt, je wordt dan wat geïrriteerd, of een beetje licht in je hoofd, of je kunt je wat minder goed concentreren. Maar goed, wanneer glucose en glycogeen dan zo belangrijk zijn, waarom zou je dan minder koolhydraten eten?

Overschot

In de westerse wereld eten wij eigenlijk teveel koolhydraten, ten opzichte van de mate waarin wij bewegen. Denk eens aan alle koeken, muesli repen, “gezonde” tussendoortjes, broodjes, croissantjes, croutons (in de salade), patat, aardappelen, pasta, toastjes en noem het maar op. Bij bijna alle maaltijden en tussendoortjes krijg je koolhydraten binnen.

Er ontstaat, bij de meeste mensen, dus een overschot aan koolhydraten. Die overschotten worden opgeslagen in je vetreserves en zo kan overgewicht gemakkelijk ontstaan. Ik heb het dan nog niet eens gehad over de rol van (gesuikerde) frisdranken, vruchtensappen uit pak en alcohol. Dergelijke dranken kunnen de opslag van lichaamsvet ook behoorlijk bevorderen.

Veranderen van energiebron

Door veel minder koolhydraten te eten, heeft je lichaam dus veel minder glucose en glycogeen om te verbranden. Hoe zorgt je lichaam er dan voor dat de normale functies van je lichaam, zoals het gebruik van je spieren, het rondpompen van je bloed en het voorzien van je hersenen van energie, gewoon door kan gaan?

Wanneer je geen koolhydraten eet, raken je glycogeenreserves vanzelf uitgeput en dan zal je lichaam zich wenden tot het verbranden van lichaamsvet. Dit proces heet ketogene verbranding en dat is waar het om draait bij het ketogeen dieet. Bij een ketogeen dieet zul je overigens wel een beetje koolhydraten eten, door de groenten en fruit die je eet.

Even omschakelen

Als jij besluit om ook een ketogeen dieet te gaan volgen, houd er dan wel rekening mee dat je lichaam tijd nodig heeft om te wennen aan de omschakeling van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Het zou goed kunnen dat je tijdens de eerste dagen – bij de start van je ketogeen dieet – last hebt van de volgende klachten; duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en dat je je wat grieperig voelt.

Voordelen van het Ketogeen dieet

Als je lichaam echter is overgeschakeld op de vetverbranding, dan zul je meer energie krijgen. Het ketogeen dieet kent daarnaast nog diverse andere voordelen.

  • Je zult afvallen

    Door het ketogeen dieet gebruikt je lichaam je vetreserves als energiebron. Een van de merkbare gevolgen is dat je zul afvallen. Laat alcohol, suiker (en gesuikerde producten) en de traditionele koolhydraatbronnen, aardappelen, rijst, pasta en bruin brood even voor wat het is. Vervang deze voor veel groene, fruit, mager vlees, vis, quinoa, noten en vele andere lekkere voedingsmiddelen. In het e-boek Gezonde Voeding lees je hier veel meer over.

  • Beperking van je bloedsuikerpieken

    Voeding met een hoge glycemische waarde laat je bloedsuiker snel stijgen en dat proces speelt een rol in het ontstaan van overgewicht. Door een ketogeen dieet eet je simpelweg minder (of geen) eten meer die dit proces in gang zet.

  • Geen hongergevoelens

    Hongergevoelens ontstaan vaak als een gevolg van een sugar rush., Een sugar rush kun je zien als het proces van enorme pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor je een kortstondig energiek gevoel ervaart, gevolgd door een loom en leeg gevoel. Hierdoor ben je geneigd om weer wat te eten, terwijl je eigenlijk al genoeg calorieën hebt gehad. Een ketogeen dieet kan dit proces deels voorkomen.

  • Geen verlangen naar iets zoets

    Ben je bekend met het gevoel dat rond 16:00 uur kan ontstaan, of op andere momenten van de dag? Je hebt op dergelijke momenten een beetje trek en je lichaam vraagt dan om iets zoets. De verleiding om dan iets (zoets) te eten, is dan vrij groot.Natuurlijk spelen bedrijven daar gretig op in, door jou allerlei tussendoortjes aan te bieden, via stationsrestauraties, pompstations, snoepautomaten en de bekende impulsaankoop artikelen in de supermarkt. Het ketogeen dieet kan dit verlangen wegnemen.

  • Gezondheidsvoordelen

    Het ketogeen dieet zou een aantal gezondheidsvoordelen kennen. Naast het effect dat het heeft op je gewicht – waardoor je het risico op typische aandoeningen die met overgewicht in relatie staan vermindert – zou het ketogeen dieet effecten kunnen hebben op het remmen van ontstekingen, op huidklachten en dat je je fitter kunt voelen. De verbetering van de bloedsuikerspiegel zou zelfs voor diabetici (type 2) voordelen opleveren.

De oplossing voor je overtollige kilo’s?

Is het ketogeen dieet een oplossing om je overtollige kilo’s kwijt te raken? Nou, ik zou niet te lang een ketogeen dieet volgen. Zo krijg je bijvoorbeeld veel minder vezels binnen en vezels doen je darmen erg goed. Je zou dit kunnen opvangen met een schep lijnzaad.

Ook krijg je relatief veel vetten binnen bij een ketogeen dieet. De onverzadigde vetten zijn best gezond, je vindt ze bijvoorbeeld in vette vis maar je krijgt ook behoorlijk veel verzadigde vetten binnen. Gras gevoerd rundvlees, eieren en kokosvet zijn voorbeelden verzadigde vetten die best gezond kunnen zijn. Maar goed, je krijgt er vrij veel van binnen en dat maakt het ketogeen dieet wat minder geschikt voor mensen met hart- en vaatziekten.

Zelf beperk ik de inname van koolhydraten door minder brood, aardappelen, pasta, rijst en toast te eten. In de plaats daarvan eet ik meer groente, vis, bonen en peulvruchten. Natuurlijk eet ik ook wel eens een stuk brie of blauwe kaas. Maar ik laat het toastje meestal achterwege.

Door deze (en vele andere) gewoontes (te veranderen) lukt het mij om op een gezond gewicht te blijven. Deze veranderingen en gewoontes zijn permanent en het zorgt ervoor dat ik mij ook nog fit en gezond voel. Ik tel dus geen calorieën en heb ook nog nooit aan een dieet gedaan.

Ik denk dat de sleutel van succesvol afvallen en op gewicht blijven is dat je de juiste gewoontes hanteert. Als je daar meer over wilt weten, lees dan het e-boek Afvallen Veranderen. In dat e-boek beschrijf ik hoe je stap voor stap kunt afvallen en op je streefgewicht kunt blijven.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!