Waarom is lichaamsbeweging gezond?

lichaamsbewegingVorige maand heb je al een blog kunnen lezen naar de effecten van regelmatige lichaamsbeweging op de gezondheid. Je hebt daar al kunnen lezen dat gezegd kan worden dat dagelijks voldoende beweging misschien wel het beste is wat je je lichaam kunt geven. Beweging werkt preventief tegen allerlei lichamelijke en geestelijke ongemakken. Je hebt in die post ook kunnen lezen dat dagelijkse beweging niet heel erg ingrijpend hoeft te zijn. 

Waarom hebben we minder lichaamsbeweging dan vroeger?

De titel van deze post doet wederom suggereren dat, wie geen tijd maakt om te bewegen, automatisch tijd nodig heeft om ziek te zijn. Hoe zit dat? Door onze inactieve levensstijl bewegen we een stuk minder dan een jaar of 30, 40 geleden. Bijna al onze fysieke handelingen zijn geautomatiseerd, gemechaniseerd en gesaneerd. Waar onze grootouders (en wellicht je vader en moeder) vroeger nog naar de schuur gingen om kolen te halen, om het binnen warm te krijgen en te koken, zetten we nu de thermostaat hoger en draaien we de warm waterkraan aan.

Verbranden calorieën

Door lichaamsbeweging verbrand je calorieën. Dit klinkt wellicht wat voor de hand liggend, maar voor de meest simpele dingen hoeven wij geen fysieke handelingen meer te verrichten. Dit scheelt, op zoiets simpels als kolen halen, op de fiets (of lopend) boodschappen doen en groenten snijden een kwartier tot een half uur per dag. Aan de ene kant is dit winst, want we kunnen in die tijd iets anders doen. Aan de andere kant scheelt dit verbranding van calorieën. Per half uur, licht huishoudelijk werk, verbrandde je grootouder ongeveer 100 Kcal. Die lichaamsbeweging was vroeger een standaard onderdeel van de dag. Maar goed, tegenwoordig neem je de auto in plaats van de fiets en hoef je zelfs niet meer naar de TV te lopen, om hem op een ander kanaal te zetten.

Actieve vs. inactieve levensstijl

We hebben lichaamsbeweging eigenlijk uitbesteed en ingeruild voor gemak. Maar die 100 Kcal., die jij dagelijks dus niet verbrandt en je grootouder wel, met simpele handelingen, levert je een gewichtstoename op van meer dan 4 kilogram op jaarbasis. Dat is schrikken. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de aard van het werk, de manier hoe je grootouders op hun werk kwamen en hun avondbesteding. Fysieke arbeid is grotendeels vervangen door werken op een kantoor, de auto heeft de fiets vervangen als transportmiddel en ‘s avonds kijk jij naar een van de 10 Nederlandse TV zenders.

Overgewicht

Doordat je grootouders de hele dag door matig intensief bewogen, verbrandden ze meer calorieën dan dat jij doet. De effecten van weinig beweging en een toename aan bepaalde voedingsmiddelen zoals snacks, candy bars, chips en frisdranken, zijn complete bevolkingen zwaarder geworden. In Europa kampen 200 miljoen mensen met overgewicht. In Nederland ligt dat aantal op 8 miljoen. Dit is de helft van de bevolking.

Ziek en sterven

De World Health Organization heeft eens onderzocht gedaan naar de gevolgen van een inactieve levensstijl. Wereldwijd sterven er jaarlijks bijna 2 miljoen mensen als een direct gevolg van een inactieve levensstijl en overlijden er nog eens tientallen miljoen mensen aan een chronische aandoening, die weer afkomstig is van overgewicht. Alles bij elkaar genomen zijn deze doden verantwoordelijk voor ongeveer 60% van het wereldwijd aantal sterfgevallen.

Wat kun je eraan doen?

Dat is dus best veel en vandaar de stelling “Maak tijd om te bewegen of maat tijd om ziek te zijn”. Ga nu eens bij jezelf na of jij aan 1 uur lichaamsbeweging per dag komt. Deze lichaamsbeweging bestaat niet alleen uit sporten, maar ook uit trap lopen, wandelen, fietsen, huishoudelijk werk en seks. Dat laatste is natuurlijk het leukst en vanuit het perspectief van deze blog, wellicht weer een stimulans om vaker tussen de lakens te kruipen. In mijn e-boek Gezonde Voeding kun je meer lezen over de voordelen van een gezonde levensstijl. Het boek is natuurlijk meer gericht op voeding, dan beweging, maar deze 2 gaan wel goed samen. Gezonde Voeding kun je ook als paperback kopen.

Kleine veranderingen

Om meer aan lichaamsbeweging te doen, hoef je dus niet direct naar een sportschool, of een paar keer per week te gaan hardlopen, om maar wat te noemen. Het zit hem in de kleine dingen. Een uur per dag matig intensieve beweging, zorgt er al voor dat je tussen de 200 en 300 Kcal. verbrandt. Dit manifesteert zich in kilo’s jaarbasis. Laat de auto vaker staan en neem de fiets naar je tennis-, hockey- of voetbalclub. Maak wat vaker een wandeling in het bos met je kinderen en neem een bal mee. Trek, op vakantie, wat baantjes in het zwembad, of leer iets als kite-surfen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

 1. Marina schreef:

  Hallo, gelukkig BEN ik zo’n mens dat alle bovenstaande bewegingen elke dag doet, (vandaag 63) en in super conditie gelukkig! ga elke dag flinke fietstocht maken, regelmatig joggen, boswandelingen maken met de hond en partner, en elke week trimzwemmen, (de borscrawl pas geleerd!) mijn vraag; verbruik je met zwemmen ook veel calorieen??
  Groetjes Marina 🙂

 2. Matthijn schreef:

  Geweldig te horen Marina! Blijf vooral lekker actief, het doet zoveel goeds voor je. Voor de 70ste verjaar dag van mijn vader hebben ik en mijn 2 broers hem een beleving als cadeau geven; het fietsen van de Amstel Gold Race, samen met zijn 3 zoons. Mijn vader is altijd actief geweest (hardlopen, fietsen, tennis etc) en is, inmiddels 71, nog ongelofelijk fit. Daar kunnen wij erg van genieten.

  Met zwemmen verbrand je ook voor calorieën. klik maar op deze url: http://www.wijvallenaf.nl/Berekenen/Calorieen-Verbranden.html

  Fijn Weekend!!