Succes in 7 stappen.

Waarom hebben sommige mensen nou zoveel succes en anderen niet? Deze vraag heb ik diverse keren ontvangen van lezers. Ze vroegen vooral hoe je nu zelf veranderingen kunt initiëren en successen kunt behalen. Is er een toverrecept voor? Ja dat is er; gewoon hard werken en geloven in jezelf. Maar er is meer. Deze blog gaat over succes in 7 stappen. 

Waarom hebben mensen succes?

Mensen die veel hebben over het algemeen een duidelijk doel voor ogen. Waarom is dat? In deze blog ontvouwt zich een aantal stappen die, wanneer je ze uitvoert, een bepaalt neurologisch proces opstart. Succes. Meer succes? Meer weten? Download het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf.

Succes in 7 stappen

Succes hebben kost tijd en inspanning en het is vooral een mentaal proces. Maar goed, deze post kan je wel een aanzet geven. Vooral punt 4 en 5 kunnen tot verbeelding spreken. De eerste stap, om tot een bepaalt succes te komen, is echter altijd; definieer een doel.

1. Definieer een doel

De eerste stap om succes te hebben en om succesvol te zijn, in datgene wat je wilt bereiken, is een doel definiëren. Je doel kan zijn een bepaalde gewichtsreductie, een bepaalde sportieve prestatie, of je wilt je gewoon fitter en gezonder voelen. Wees gerust overambitieus in dit proces.

Een gemakkelijk te behalen doel, realiseer je over het algemeen toch wel. Je verlegt je focus voor een korte periode, waarin je het doel bereikt. Na het bereiken van je doel en het behalen van je succes, verval je echter weer in je oude patronen.

Wanneer je een overambitieus doel definieert, dan wordt je gedwongen nieuwe paden te bewandelen. Je zult derhalve bepaalde gewoontes veranderen, op een ander manier gaan denken, je tijd anders indelen, je zult ook stoppen met anderen de schuld geven van jouw falen.

Jij bent immers zelf bent verantwoordelijk voor de dingen die je doet en wilt bereiken, dat ligt niet aan een ander. Schrijf je doel op en bedenk vervolgens hoe je dit gaat realiseren.

2. Focus op het proces

Nadat je een doel hebt gedefinieerd, komt de vraag hoe je dit doel gaat realiseren. Je doel is het eindproduct van een intensief proces. Marc Lammers, de met veel succes het dames hockeyelftal coachte, beschrijft in zijn boek “Yes, een crisis!” over de focus op het proces.

Hoewel het doel was om goud te behalen tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008, lag de focus op het proces. Het proces bestond uit conditietrainingen, technische trainingen, tactische trainingen, oefenpotjes, wedstrijden, toernooien, speciale cooling down technieken, videoanalyses en nog veel meer.

3. Verander je gewoontes

Wanneer je ergens voor gaat, houdt dat automatisch in dat je je tijd anders gaat indelen. Je zult nooit iets bereiken en je zult nooit succes boeken zonder er iets voor te hoeven doen. Wanneer je jezelf als doel hebt gesteld een bepaalde duurzame gewichtsreductie te bereiken, of een bepaalde sportieve prestatie te behalen, dan ben je daar dagelijks mee bezig.

Elke dag besteed je een bepaalde hoeveelheid tijd aan datgene wat je wilt bereiken. En elke dag komt het realiseren van dat doel een stukje dichterbij. Dagelijks legt dit beslag op je tijd en vraagt het veel van je fysieke en mentale vermogens. Om je doel te behalen, zullen je dus bepaalde gewoonten gaan veranderen. Je zult geen marathon kunnen lopen, op een verantwoorde manier, wanneer je niet traint, veel TV kijkt en ongezond eet.

Een van de dingen die je kunt veranderen is de manier waarop je tijd ziet. De tijd kun je anders bekijken. Wanneer je bedenkt dat er 24 uur in een dag zitten en je er zo’n 6 uur ervan slaapt, dan houdt je dus 18 uur over. Dagelijks besteedt je ongeveer 10 uur aan je werk, inclusief reistijd. Je houdt dus 8 uur over -bijna een hele werkdag – om met succes aan het realiseren van je doel te werken.

4. Geloof in jezelf

Er bestaat impliciete motivatie en expliciete motivatie. Bij expliciete motivatie zeg je tegen je vrienden en collega’s dat je 10 kg. wilt afvallen, of dat je de Mont Ventoux gaat opfietsen. Echter een klein stemmetje in je hoofd zegt “Kan ik dit wel?” Er is dus een discrepantie tussen datgene wat je zegt en het gevoel dat je daarbij ervaart.

Bij dit punt paste een gedicht van Marianne Williamson:

“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us.

We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you.

We are all meant to shine, as children do. It’s not just in some of us; it’s in everyone. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.”

Niemand minder dan Nelson Mandela heeft dit gedicht opgenomen in zijn inauguratie speech als eerste zwarte president van Zuid Afrika. Motivatie komt dus van binnen uit.

5. Luister niet naar de neezeggers

Er zijn altijd mensen die zeggen dat iets niet kan. Luister niet naar ze maar vertrouw op jezelf en zoek uit hoe jij je doel kunt bereiken. Put kracht uit hun negatieve houding en laat zien dat het wel kan. Doorbreek de conventies, breek de regels van het niet kunnen. De groten der aarde hebben vele tegenslagen gekend. Toch hebben zij succes in hetgeen zij doen, simpelweg omdat ze doorgingen.

Succes in 7 stappen is een proces.

Een aantal voorbeelden
  • Abraham Lincoln: zijn vrouw ging vroeg dood, ging 2 keer failliet, doorstond een zenuwinzinking en werd 8 keer verslagen in verkiezingen. Werd de grootste president van de VS ooit.
  • Michael Jordan: kwam niet door de selectie heen van het High School basketball team. Won wel 6 keer de NBA titel en werd Olympisch kampioen.
  • John Fentener van Vlissingen: koos ervoor niet in het familiebedrijf SHV te stappen, faalde menig maal, maar stond steeds weer op, schudde de modder van zich af. Zijn eigen bedrijf heeft thans een omzet van € 22 miljard.
  • Thomas Edison: werd van school gestuurd, omdat hij teveel vragen stelde. Leraren vonden hem dom om te leren. Werd twee maal ontslagen, omdat hij niet productief genoeg was. Faalde 10.000 keer en vond uiteindelijk het elektrische licht uit.
  • Albert Einstein: sprak niet totdat hij 3 jaar oud was, las niet voordat hij 7 was. Mensen vonden hem een dromer, mentaal langzaam en niet sociaal. In 1921 won hij een Nobelprijs.
  • Nelson Mandela: bracht 27 jaar van zijn leven door in de gevangenis, als gevolg van zijn opvattingen. Werd symbool van de strijd tegen apartheid, de eerste zwarte president van Zuid Afrika en verenigde zijn landgenoten met elkaar.
  • The Beatles: geweigerd bij een opnamestudio omdat hun sound lekker klonk en uit was. Ze werden de grootste band ter wereld.
  • Oprah Winfrey: als kind werd ze verwaarloosd, maakte carrière in een witte omgeving en werd de grootste TV persoonlijkheid van de wereld.
  • Pele: een jongen uit de sloppenwijken, werd de grootste voetballer ooit.
  • Steve Jobs: bij geboorte door zijn biologische ouders ter adoptie aangeboden, University dropout, eruit geschopt bij Apple in 1985, faalde met NeXT Computer, keerde terug bij Apple in 1997 en veranderde de markten voor PC’s (Notebook, iPad) muziekdragers (iPod), telefoons (iPhone), retail (iStore), films (Pixar) en muziekdistributie (iTunes).
  • Muhammed Ali: zoon van een verbitterde vader, kende een moeilijke jeugd, groeide op tijdens de segregatie, weigerde als kampioen dienst en een Vietnam-tour, belandde in de gevangenis en raakte blut. Werd de grootste aller tijden.
  • J.K. Rowling: een gescheiden, alleenstaande moeder die leefde van een sociale uitkering. Ze schreef de boeken van Harry Potter.
  • Walt Disney: werd steeds afgewezen bij diverse krant, omdat hij niet creatief was en geen originele ideeën had. Ging 2 keer failliet als zakenman, zag zijn plannen voor Disney land in afgewezen worden. Won wel meer dan 30 Oscars met zijn films.
  • Bill Gates: Harvard drop out en startte MicroSoft in een tijd dat niemand nog van een PC had gehoord.

6. Waarom wil je dit eigenlijk?

Wat is de werkelijke reden dat je dit wilt? Wat is je werkelijke intrinsieke motivator? Wanneer je deze vraag kun beantwoorden, dan ken je de eigen fundamentele reden om je doel te behalen. Je leert jezelf als het ware opnieuw kennen.

7. Geef niet op

Falen hoort bij het proces dat leidt tot succes. Leer van fouten en vervolg je weg. Een mislukking voelt wellicht vervelend, in het begin, maar het is een stap die leidt naar succes. Lees anders de voorbeelden van punt 6, of het gedicht van Marianne Williamson nog eens door.

Succes in 7 stappen

Je hebt waarschijnlijk inmiddels zelf al opgemerkt dat dit hele proces geen rocket science is. Het is een kwestie van geloven, doen en volharden. Iedereen kan dat, alleen niet iedereen doet dat. Je kunt deze post ook delen om ook anderen te inspireren. Om je een extra boost te geven heb ik het e-boek Wat Je Denkt Ben Je Zelf geschreven.

Meer weten?

Wat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat doe je als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.

Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. Wat een prachtige, inspirerende en motiverende blog! En zo waar..