Testosteron maakt je een winner.

Wanneer je wint, maken je hersenen bepaalde hormonen aan waardoor je een alerter, agressiever en meer opportunistisch gevoel krijgt. Testosteron is een van de bekendste hormonen. Hoewel het een mannelijk hormoon is, maken vouwen het ook aan. Zij het in veel mindere mate. Testosteron zorgt ervoor dat mannen zich stoer, sexy en sterk voelen. Ook zorgt het voor een potent gevoel en dat je haardos verminderd. Het kan mannen echter ook agressief maken. Na een overwinning piekt je testosteron niveau, waardoor je je letterlijk onoverwinnelijk voelt. Enige tijd later daalt de piek weer.

Neurologische veranderingen

Deze pieken brengen neurologische veranderingen teweeg. Door die pieken raken je hersenen steeds meer gewend aan dit hormoon en zijn ze beter in staat om de testosteronprikkels op te vangen. Bij de volgende piek reageren je hersenen dan nog alerter, agressiever en meer vechtlustig.  Er ontstaat als het ware een positieve actiereactie loop. Door te sporten maak je ook nog dopamine aan. Dopamine zorgt voor een gelukzalig gevoel. Het is een soort natuurlijke feel good drug. Bij een overwinning ervaar je dus vele positieve gevoelens.

Winstervaringen

De neurologische effecten van een overwinning zijn niet gering. Bij het regelmatig bereiken van winstervaringen, treden er fysiologische veranderingen op in je hersenen. Er ontstaan nieuwe neurologische paden. De cocktail van testosteron en dopamine zorgen ervoor dat je doel- en actiegerichter wordt. Je bent beter in staat de hoofdlijnen te zien, waardoor je beter beslissingen kunt nemen. Je voelt je zekerder en dominanter. Je ziet dit wel terug bij succesvolle ondernemers, topsporters, captains of industrie en politici.

Hoe kun je het zelf bereiken?

Er zijn tal van manieren om overwinningen te boeken. Je hoeft niet altijd aan wedstrijden deel te nemen om overwinningen te boeken. Je kunt bijvoorbeeld in je sport zelf ambitieuze doelen stellen. Bijvoorbeeld de Alpe d’Huez bedwingen, de marathon van Amsterdam volbrengen of je fitness routine verzwaren, waardoor je sterker wordt. Het gaat erom dat jij jezelf een ambitieus doel stelt en dit doel vervolgens (na genoeg training) behaalt. Ook voldoende slaap en weinig alcohol verhogen je testosteronpijl in je bloed. In Gezonde Voeding beschrijf ik mijn ervaringen over hoe ik 3x op 1 dag de Mont Ventoux op ben gefietst. Wie weet heb je er wat aan. Meer dan 1.500 mensen gingen je voor!!

Winst leidt tot winst

Winnen doet dus winnen, vanwege de stoffen die het aanmaakt en de fysiologische veranderingen die hierop volgen in je hersenen. Een topsporter, die veel overwinningen heeft geboekt, zal zijn eerste volgende wedstrijd, naar alle waarschijnlijkheid, ook winnen. Je ziet dit wel terug bij steeds maar winnende sportteams. Een team dat gelooft in een overwinning, zal die overwinning daadwerkelijk vaker behalen. Dit is onder andere bij boksers onderzocht. Waarom krijgt een bokser, in de aanloop van een titelgevecht, vaak minder goede tegenstanders in de ring? Om zelfvertrouwen te tanken en om te winnen. Succesvol zijn, of winnen, werkt dus eigenlijk heel simpel. De ene winst, leidt tot de volgende winst.

Lees meer over winnen en je doelen behalen in het gratis e-boek Het 7-stappen model.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!