Vet is goed.

Vet is goed? Jarenlang is er gezegd dat vet niet goed is voor de gezondheid. Het zou je dik maken. Weer een paradox? In de blog over koolhydraten kon je lezen dat deze caloriebronnen lang niet zo goed voor je zijn, als dat altijd is beweerd. Sterker, het aandeel van de traditionele aardappel of boterham in het westerse voedingspatroon is te groot en derhalve een belangrijke veroorzaker van overgewicht. In de blog over eiwitten las je over de gevaren van overmatige eiwitconsumptie. In beide blogs kon je lezen dat overmatige consumptie van deze energiebronnen het risico op allerlei fysieke ongemakken, zoals kanker, diabetes 2 en hart- en vaatziekten verhoogt en het verouderingsproces versnellen. Hierdoor loop je een verhoogd risico op de ziektes als die van Alzheimer, Parkinson, prostaatkanker en staar. De paradox in deze blog; vet is goed.

Minder vet en toch dikker

Vetten zijn dus gezonder dan gedacht. Maar aan vet kleeft een negatieve connotatie. Het imago van vetrijke voedingsmiddelen is dat je er dik van wordt. Hier volgt nog een paradox; de afgelopen veertig jaar is het aandeel vetten in het voedingspatroon van Amerikanen en Europeanen, gedaald. Dit kwam onder andere door allerlei campagnes en de opkomst van light producten. Echter, de afgelopen veertig jaar is zowel de Amerikaanse als de Europese bevolking steeds dikker geworden.

Vetten spelen een kleine rol in overgewicht

Hoewel het aandeel vetten in het westerse voedingspatroon is gedaald, is het lichaamsgewicht toch toegenomen. Naar deze paradox is onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat de meeste vetten geen belangrijke rol spelen in hart- en vaatziekten, een verhoogd cholesterol gehalte en het toenemen van vetmassa. De rol die vetten spelen bij overgewicht is zelfs kleiner dan die van koolhydraten. Tot deze conclusies zijn wetenschappers gekomen, na onderzoek van 350.000 mensen. In het e-boek Gezonde Voeding lees je hier veel meer over.

Koolhydraten spelen een grotere rol bij overgewicht

Ook is gebleken uit een onderzoek, waarin mensen op drie soorten diëten waren gezet, een vetarm dieet, een mediterraan dieet en een laag koolhydraten dieet, dat de mensen die het laatste dieet volgden, de beste cholesterolverhouding hadden en twee keer zoveel gewicht waren verloren, als degenen die het vetarme dieet hadden gevolgd. Hieruit blijkt dus dat niet vetten, maar juist koolhydraten een belangrijke rol spelen in overgewicht en hart- en vaatziekten. Je leest meer over koolhydraten en de andere voedingsstoffen in de paperback versie Gezonde Voeding.

Glycemische index

Vetten spelen dus een minder belangrijke rol in overgewicht dat koolhydraten. In de blog over koolhydraten kon je lezen over de koolhydraten met een hoge en een lage glycemische index. Je kweekt vooral vetmassa door het eten van koolhydraten met een hoge glycemische index, zoals wit brood, suiker, frisdrank, koek, snoep, taart en snacks. Deze producten zorgen namelijk voor pieken in je bloedsuiker en je insulinegehalte.

Welk vet is goed?

Er wordt onderscheid gemaakt in gezonde en in ongezonde vetten. Hierbij kun je denken aan transvetten. Deze vind je vooral in gefrituurd en industrieel bereide voedingsmiddelen, zoals snacks, kant-en-klaar maaltijden en fast food. Er zijn ook vetten de relatief gezond zijn zoals verzadigde vetten. Deze vind je in vooral dierlijke voedingsmiddelen als vlees, en zuivel. Tot slot zijn er de onverzadigde vetten en omega 3 vetten. Deze vetten kennen een positieve werking op je lichaam. Deze vetten vind je vooral voedingsmiddelen als vis, noten en olijfolie.

Check het maar…

Wanneer je twijfelt aan de waarheid van de paradox van deze blog, of wanneer je een second opinion wilt (want deze informatie druist in tegen de gangbare normen), surf dan zelf even rond op internet. Kijk bijvoorbeeld op de website van het CBS, voor wat statistieken en op de website van de Harvard University (Walter Willett) of die van Cynthia Kenyon. Dit levert je aardige inzichten op.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!