De koolhydraat paradox.

De koolhydraat paradox is ontstaan omdat de laatste tijd er controverse is ontstaan over koolhydraten. Een aantal vooraanstaande wetenschappers en onderzoekers, neemt stevige standpunten in omtrent het aandeel koolhydraten in het westerse voedingspatroon. Zij geven aan dat het aandeel van koolhydraten in onze voeding te hoog ligt en tonen dit aan met valide argumenten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zo verhogen koolhydraten de kans op kanker en diabetes 2 en versnellen koolhydraten het verouderingsproces. Hierdoor krijg je onder andere eerder last van een hoge bloeddruk, je huid sneller verrimpelt, je zichtvermogen daalt en je nierfuncties worden minder.

Waar zitten ze in?

Dit klinkt je waarschijnlijk nogal heftig en misschien wel paradoxaal. Koolhydraten vind je immers in vele voedingsmiddelen en je consumeert ze vrijwel dagelijks. Ze zitten onder andere in volkoren pasta en volkoren brood. Dit zijn koolhydraten met een laag glycemische index. Maar je vindt ze ook in witte rijst, wit brood, koek, toetjes, suikerklontjes en vruchtensappen. Dit zijn koolhydraten met een hoog glycemische index.

Hoe werkt het?

Na de maaltijd stijgt het glucosegehalte in je bloed. Dat komt doordat je spijsverteringssysteem de koolhydraten afbreekt en opneemt in je bloedbaan. Koolhydraten met een hoog glycemische index, zoals suiker en vruchtensap uit een pak, komen zeer snel in je bloedbaan terecht. Zowel je bloedsuikerspiegel als je insulinepeil schieten dan omhoog. Koolhydraten met een laag glycemische index worden tijdens je spijsverteringsproces in stukjes geknipt en komen derhalve geleidelijker in je bloed. Hierdoor ontstaan geen pieken in je suikerspiegel piekt en je insulineniveau.

Insuline

Insuline zorgt ervoor dat de glucose opgenomen wordt in je cellen, zodat het door middel van verbranding, wordt omgezet in energie. Ook maakt insuline een bepaald groeihormoon vrij, waardoor je lichaamsweefsels groeien. Dit heeft een aantal positieve effecten. Zo ben je in staat spiermassa te ontwikkelen en voel je je goed. Maar dit groeihormoon verhoogt ook de kans op het versnellen van je verouderingsproces, diabetes en kanker. Je hebt dus een verhoogde kans om eerder last te krijgen van allerlei ouderdomskwalen, zoals staar, hoge bloeddruk en nierproblemen.

Insuline zorgt er dus voor dat je lichaamscellen groeien. Dit geldt dus ook voor je vetcellen. De productie van insuline dient niet te worden gestimuleerd met voedingsmiddelen die snel in je bloed worden opgenomen, zoals vruchtensappen en suiker. Bij inname van veel koolhydraten met een hoog glycemische index zorgt de insuline zorgt er dus voor dat je dik wordt.

Dus welke koolhydraten kun je wel, met mate, nemen?

De koolhydraat paradox is dus dat je ze wel nodig hebt. Ze leveren namelijk de energie die nodig is om je primaire lichaamsprocessen in stand te houden en voor je dagelijkse beweging. Koolhydraten komen ook voor in voedingsmiddelen als bonen, erwten, fruit, zelf geperste vruchtensappen en noten. Mocht je een voedingspatroon zonder aardappel, rijst en pasta niet zien zitten, weet dan in ieder geval dat je lichaam nog onvoldoende is geëvolueerd om deze voedingsmiddelen goed te kunnen verwerken. Ze staan pas een paar honderd jaar op het westerse menu. De koolhydraten met een hoge glycemische index, kun je beter laten staan.

E-book Gezonde Voeding

Je leest meer over koolhydraten en de andere nutriënten in het e-book Gezonde Voeding, dat je kunt downloaden van deze site. In het e-book lees je ook waarom de westerse bevolking zoveel zwaarder is geworden, hoe de sterke stijging in ziektes als diabetes 2 tot stand is gekomen en veel meer. Maar geeft het e-book Gezonde Voeding je vooral tips en handvatten over wat je kunt doen om overgewicht te voorkomen en hoe je een gezonde levensstijl ontwikkeld. Je kunt het boek ook als hardcopy bestellen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

  1. Ronald schreef:

    En om gezond aan te komen?

    • Matthijn01 schreef:

      Is dat jouw doel dan, Ronald?