Ontwikkelingen over gewicht

Inmiddels kampt bijna de helft van Europese bevolking met overgewicht. Als je dit uitdrukt in absolute cijfers, dan zijn 200 miljoen Europeanen zijn te dik. Het Amerikaans percentage ligt iets hoger. Volgens de World Health Organization kampen er wereldwijd 1,6 miljard mensen met overgewicht. In Nederland zijn zo’n 8 miljoen mensen te zwaar. Dit is ongeveer de helft van onze bevolking. De voorspellingen laten zien dat wereldwijd, het aantal mensen met overgewicht toeneemt. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling.

Ontwikkelingen over gewicht

De gevolgen van overgewicht zijn enorm. Nu al sterven er jaarlijks meer mensen aan de gevolgen van overgewicht, dan aan de gevolgen van roken. Overgewicht leidt tot vele fysieke ongemakken en kwalen zoals hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes 2, gewrichtspijn en kanker. Ook kan overgewicht leiden tot het eerder voorkomen van ouderdomskwalen als de ziekte van Alzheimer, Parkinson en staar.

Zorg wordt onbetaalbaar

Op zowel nationaal als internationaal politiek en zakelijk niveau, staan de risico’s van overgewicht hoog op de agenda. Zo stijgen de zorgkosten voor zowel de overheid als voor de verzekeraar enorm. Al jaren stijgen de zorgkosten in Nederland sneller dan ons Bruto Nationaal Product. Dit jaar betaalt de Nederlandse overheid een slordige € 90 miljard aan zorg. In het jaar 2000 was dit nog de helft. Deze sterke stijging is een zorgelijke ontwikkeling. Zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Diverse verzekeraars oriënteren zich momenteel onofficieel om een diversificatie aan te brengen in de verzekeringspremies. De premie wordt dan afhankelijk van de fysieke kenmerken van de verzekerde.

Wie betaalt de rekening?

De rekening komt bij jou te liggen. De verzekeringspremie zou dat worden aangepast aan je levensstijl. Hoewel dit nog toekomstmuziek is, spreken verschillende partijen hier al wel over. Onofficieel en achter de schermen weliswaar, maar toch. Er wordt over gesproken. Indien je aantoonbaar een gezonde levensstijl hebt, zul je dat merken aan je maandelijkse premie. Wanneer je er ongezonde gewoontes op nahoudt, zul je waarschijnlijk meer premie gaan betalen. Je loopt immers een groter risico om in de toekomst meer zorg te consumeren. En dat kost geld.

Wat kun je er zelf aan doen?

Iedereen heeft wel een weegschaal thuis staan en op internet kun je gemakkelijk een overzichtje vinden van hoe zwaar je maximaal mag wegen, volgens jouw lengte. Wanneer je dan merkt dat je overgewicht hebt, dan kun je 2 dingen doen. Je kunt natuurlijk je kop in het zand steken en denken dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. Je kunt natuurlijk ook een aantal kleine veranderingen aanbrengen in je levensstijl.

Je leest meer over een gezond lichaamsgewicht in het e-book Gezonde Voeding, dat je kunt downloaden van deze site. In het e-book lees je ook waarom de westerse bevolking zoveel zwaarder is geworden, hoe de sterke stijging in ziektes als diabetes 2 tot stand is gekomen en veel meer. Maar geeft het e-book Gezonde Voeding je vooral tips en handvatten over wat je kunt doen om overgewicht te voorkomen en hoe je een gezonde levensstijl ontwikkeld. Je kunt het boek ook als hardcopy bestellen.

Kleine veranderingen

Die veranderingen hoeven niet heel ingewikkeld te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ’s avonds wat minder koolhydraten eten en wat meer groente. Ook kun je na het eten wat calorieën verbranden. Een wandeling of wat huishoudelijk werk werk zijn hiervoor uitermate geschikt. Je kunt ook wat minder frisdrank en vruchtensappen uit pak drinken en dit vervangen door water of (groene) thee. Frisdranken en vruchtensappen uit pak bevatten veel suiker, waar je dus dik van wordt. Niet voor niets wilde de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, het frisdrankgebruik in New York, per wet, aan banden leggen. Vind je jezelf wat te zwaar, of heb je moeite met op gewicht te blijven, lees dan het e-boek Afvallen Veranderen. Deze is ook als hardcopy. verkrijgbaar.

Mogelijkheden

Zo zijn er nog tal van andere mogelijkheden om je levensstijl gezonder te maken. Grofweg kun je stellen dat meer beweging en gezonder eten positieve uitwerkingen hebben op je gezondheid en het reduceren van je overgewicht. Sommige lezers zullen nu denken dat gewicht niet alles zegt over gezondheid. Dat klopt. Extreem gespierde mensen, zoals topsporters en body builders zijn vaak wat zwaarder, vanwege hun omvangrijke spiermassa. Extreme duursporters zoals wielrenners en marathonlopers, zijn wellicht weer wat te licht voor hun lengte. Gewicht zegt dus niet alles, maar zeg nou zelf, hoe groot is de kans dat jij in die categorieën valt? Pak de weegschaal erbij en oordeel zelf.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!