De zin en onzin van voedingssupplementen.

Je wordt van alle kanten aangespoord om voedingssupplementen te gebruiken. Er bestaan vele poeders, drankjes, pillen, druppels en capsules en ze zijn overal te koop. Tal van mensen om je heen maken gebruik van uiteenlopende voedingssupplementen. De reguliere websites over gezonde voeding en gezonde levensstijl promoten ook het gebruik ervan. Voedingssupplementen is een wereldwijde miljardenhandel. Werkt het echt, is het geldklopperij, is het gezond, of is het eigenlijk ongezond?

Juridisch kader

Juridisch gezien bevinden voedingssupplementen zich in een overgangsgebied. Ze bevinden zich tussen voedingsmiddelen en medicijnen. Derhalve vallen voedingssupplementen onder de Warenwet. Deze wet dicteert dat de verkoper van voedingssupplementen zijn product niet in verband mag brengen met genezing van, of het verkleinen van het risico op een ziekte. Wanneer de producten dit wel doet, dan vallen deze supplementen onder de veel strengere Geneesmiddelenwet.

Verwarring over gezondheidsclaims

Om niet in de Geneesmiddelenwet te vallen, bedenken producenten van voedingssupplementen, allerlei (vage) gezondheidsclaims, om wel de indruk te wekken dat het supplement geneest, of het risico op ziekten verlaagt. Wanneer je de etiketten van vele voedingssupplementen bekijkt, lees je pakkende teksten als “Verbetert de weerstand”, of “Voor een fitter gevoel”. Dit schept verwarring. Dergelijke creatieve taalconstructies worden momenteel door Europese toezichthouders getoetst. De meeste claims worden door deze toezichthouders verworpen. Onlangs heeft een hoge Europese toezichthouder zelfs de claim verworpen dat vitamine C goed zou zijn voor je weerstand. Dit achtte de toezichthouder niet bewezen.

Bodemverschraling

Een van de redenen om voedingssupplementen te gebruiken is de bodemverschraling. Deze ontstaat door intensieve landbouw. De bodem raakt uitgeput en kan simpelweg minder vitamines en mineralen aan het gewas en dus voedingsmiddelen meegeven. Dit leidt tot minder voedzaam eten. Zo bevatten groentes significant minder mineralen en vitamines als 70 jaar geleden. Overigens wordt veel groente en fruit tegenwoordig zo gekweekt dat het er gewoon mooi uitziet in de supermarkt. Een mooi product verkoopt nu eenmaal beter. De presentatie gaat echter ten koste van de voedingswaarde.

Variatie

Een gevarieerde voeding bestaat uit veel gezonde stoffen, die veel voedingssupplementen overbodig maken. Onderzoeken hebben ook uitgewezen dat het toedienen van een enkel stofje niet veel nut heeft. De uitgebalanceerde samenstelling van je voeding is juist belangrijk. Je reguliere voeding start als het ware een ketenreactie op, waarbij het ene stofje ervoor zorgt dat het andere stofje goed wordt verwerkt. Om de nutriëntentekorten, als gevolg van de bodemverschraling, aan te vullen zou je best een multi-vitaminecomplex kunnen innemen, een omega 3 capsule, of dagelijks een glas tarwegras nemen.

Je leest meer over voedingssupplementen, bodemverschraling en het ontstaan ervan, in het e-book Gezonde Voeding. In het e-book lees je ook waarom de westerse bevolking zoveel zwaarder is geworden, hoe de sterke stijging in ziektes als diabetes 2 tot stand is gekomen en veel meer. Maar geeft het e-book Gezonde Voeding je vooral tips en handvatten over wat je kunt doen om overgewicht te voorkomen en hoe je een gezonde levensstijl ontwikkeld. Je kunt het boek ook als hardcopy bij bol.com.

Alternatieven

Het gaat er niet om de inname van 1 bepaalde vitamine, het gaat om de combinatie van vitaminen, vezels en mineralen.  Daarnaast is het niet correct om te denken dat een boost vitaminen en mineralen een ongezonde levensstijl compenseert. Wanneer je van mening bent dat jij best een boost kunt gebruiken bestaan er vele alternatieven voor voedingssupplementen. Voedingsmiddelen als groenten en fruit, noten, paddenstoelen, vette vis en peulvruchten bevatten vele stoffen die niet in voedingssupplementen zitten, maar toch een belangrijke invloed hebben op je gezondheid.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

3 reacties

 1. Marjolein Doesburg-van Kleffens schreef:

  Mooi informatief stukje tekst, mooi om te lezen dat je breder kijkt dan 1 stofje. En het gaat volgens mij nog verder: Een mens is niet te reduceren tot een biochemische fabriek waar je ‘alleen’ maar de juiste voedingsstoffen in hoeft te stoppen….
  Ter aanvulling zou ik nog willen aangeven dat Crystal lab heel mooi werk doet om het levende aspect van voeding zichtbaar te maken. Zie ook de website: http://www.crystal-lab.nl

 2. Peter schreef:

  Laatste allinea moet denk ik zijn: een ON gezonde leeftstijl ….

  • Matthijn schreef:

   Je hebt gelijk Peter, ik heb het gelijk aangepast. Dank voor je oplettendheid.