De kracht van Traditionele Chinese Geneeskunde en voeding.

Chinese geneeskunde NLbewustgezond.nlIn augustus van 2014 jaar heb ik, samen met mijn vriendin, een rondreis gemaakt door China. Een van de dingen die mij opvielen was de enorme contrasten tussen de miljoenensteden, met gigantisch veel hoogbouw en pittoreske, authentieke en kleinere plaatsjes. China is een land van tegenstellingen, dat bij elkaar wordt gehouden door verandering. Een van de dingen die niet verandert, is de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze raakt in de westerse wereld steeds meer in opmars en past in een gezonde levensstijl en dat is niet zonder reden. 

Traditionele Chinese Geneeskunde

Iedereen heeft wel gehoord van de Traditionele Chinese Geneeskunde, TCG afgekort. Je weet wel, met kruiden, specerijen, planten, allerlei wortels en zelfs dieren die tot eten en drinken worden verwerkt en helpt tegen allerlei kwalen. In China bestaat gezondheidszorg die zich met Traditionele Chinese Geneeskunde bezig houden. Zo zijn er speciale TCG ziekenhuizen. Maar er bestaan ook ziekenhuizen die op de westerse manier werken. Ofwel, de preventieve TCG om niet ziek te worden, mocht je dan toch een been breken, of een ernstige ziekte krijgen, waardoor je geopereerd dient te worden, dan ga je naar het westerse ziekenhuis.

Eeuwen van wijsheid

Net als de talloze verschillen, die China kenmerken, gaan ook deze 2 typen vormen van gezondheidszorg prima samen. Het is zeer  indrukwekkend van de Traditionele Chinese Geneeskunde al tientallen eeuwen geleden, zeer nauwkeurig door had hoe het menselijk lichaam functioneerde. Dit terwijl wij in Europa er nog weinig van begrepen. Zo werd koorts in Europa opgelost met een aderlating, in China ging met uit van Qi, wat je uitspreekt als Chi. De zeer oude werken van de TCG worden nog steeds geraadpleegd. Dat zegt wel iets over de waarde ervan.

Qi

Qi is van een universele, allesomvattende energie.  Qi is heel breed. Het bestaat onder andere uit adem, spanningen en emoties. Simpelweg kun je stellen dat wanneer je je goed voelt, je Qi, ofwel je energie goed kan stromen. Wanneer je je niet goed voelt, dan blokkeert je energiestroom. Zo kun je bij angsten, bijvoorbeeld last van je blaas krijgen. Wie kent het niet? Je bent nerveus voor een examen of iets dergelijks en je voelt de aandrang om te gaan plassen.

Symptomen

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor vele darmproblemen. Mensen die leven met veel stress, opgekropte emoties of spanningen, kunnen allerlei (vage) darmklachten hebben. De kans is dan aanwezig dat een of meerder energiebanen verstoord zijn. Je huisarts weet niet goed wat hij of zij er mee aan kan en stuurt je door naar het ziekenhuis voor een onderzoek, of schrijft je een middeltje voor. Die energiebaan kun je weer vrijmaken door acupunctuur of door je voedingspatroon aan te passen.

Acupunctuur is een van de bekendste vormen van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Daarmee kun je de energieblokkades weer opheffen, maar de kern van het probleem blijft dan vaak bestaan. Je verandert immers geen patroon. Het zal je wellicht niet verbazen dat dus de uitgangspunten van voeding bij TCG anders zijn.

Yin Yang en elementen

De TCG gaat niet zo zeer uit van vitamines en mineralen, maar meer in de thermische werking en energetische waarde van voedingsmiddelen. Thermisch houdt in dat een voedingsmiddel warm of koud is, Yin Yang. Met energetisch bedoelt de TCG of een voedingsmiddel zout, zuur, bitter, zoet of scherp is.

Bij die energetische waarde hoort weer een element; water voor zout, hout voor zuur, aarde voor zoet, metaal voor scherp en vuur voor bitter. De elementen scherp en zoet horen bij Yang, deze zijn verwarmend van aard. De elementen zuur, zout en bitter zijn Yin verkoelend van aard. Het is de bedoeling dat je, tijdens iedere maaltijd, een evenredig deel van deze Yin en Yang elementen eet. Neem dat eens in gedachte, de volgende keer dat je Chinees besteld.

Gezonder eten in het westen

Gezonde VoedingVoeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!