Twee stappen naar gewichtsreductie en gewichtscontrole

Hoe kun je in een paar stappen afvallen en je streefgewicht behouden? Hier zijn vele manieren voor te bedenken en wellicht heb je er zelf al een aantal van ervaren. Maar ieder lichaam is anders, iedereen heeft andere voorkeuren en iedereen leeft volgens verschillende normen en waarden. Dit maakt het praktisch onmogelijk om een leefstijladvies dat bij de ene persoon werkt, te kopiëren naar de andere persoon, om vervolgens dezelfde resultaten te verwachten. Wel bestaan er strategieën die leiden tot gewichtsreductie en gewichtscontrole. In deze post worden 2 strategieën besproken; calorieën te verbranden door lichaamsbeweging en een voedingspatroon dat bij je past. 

Strategieën naar gewichtsreductie en gewichtscontrole

De voordelen van lichaamsbeweging zijn enorm. In de eerste plaats verbrandt het calorieën. Deze verbrandde calorieën zullen nooit in je vetcellen worden opgeslagen. Daarnaast ontwikkel je door lichaamsbeweging spiermassa.

Gewichtsreductie en gewichtscontrole. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Spiermassa is een sleutelfactor bij gewichtsreductie en gewichtscontrole. Je spiermassa is namelijk grote calorieverbrander en het jaagt je metabolisme aan. Je spieren hebben 10x zoveel calorieën nodig als je lichaamsvet. Daarnaast nemen spieren tot wel 4x minder ruimte in als vetmassa. Een gespierd persoon, is dus veel slanker dan een persoon die niet gespierd is, met hetzelfde lichaamsgewicht. Doordat je spiermassa je metabolisme aanjaagt, verbrandt je lichaam automatisch meer calorieën. Ook deze calorieën zullen dus niet worden omgezet in lichaamsvet.

Waarom?

Dus hoe meer je aan lichaamsbeweging doet, hoe meer je gewichtsreductie en gewichtscontrole. Er zijn nog vele andere positieve effecten van lichaamsbeweging, naast gewichtsreductie en gewichtscontrole. Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om gezond te blijven en om chronische ziekten buiten de deur te houden. Niet roken en matig met alcohol zijn natuurlijk ook belangrijk, maar lichaamsbeweging kan in 1 adem met deze ongezonde gewoonten worden genoemd. Lichaamsbeweging:

 • helpt om diabetes 2 te voorkomen
 • kan helpen om bepaalde kankers te voorkomen
 • zorgt voor sterke botten, zodoende kan het osteoporose voorkomen
 • helpt je beschermen tegen hart- en vaatziekten
 • helpt je bij het in balans houden van je cholesterol
 • kan depressieve gevoelens voorkomen, of beperken
 • vergroot de kans op een langer en gezond leven

Een voedingspatroon dat bij je past

Omdat geen enkel lichaam hetzelfde is, heeft een voedingsadvies bij verschillende personen een verschillende uitwerking. Bij de ene persoon kan het helpen om wat meer groente te eten, terwijl een ander er veel meer moeite mee heeft om tot dezelfde gewichtsreductie te komen. Dat geen lichaam hetzelfde reageert op.

Zo zullen de lichamen van een wielrenner, die net 100 kilometer heeft gefietst en een kantoormedewerker, die de hele dag achter een bureau heeft gezeten, verschillend omgaan met een bord volkoren pasta. Het is dus belangrijk om voor jezelf te bepalen en te ondervinden, welke effecten de verschillende voedingsstoffen hebben op je lichaam.

Tips bij voeding

Wat echter bij iedereen kan werken op het gebied van gewichtsreductie en gewichtscontrole, zijn de volgende tips:

 • Eet tot ongeveer 70% van je verzadigingspunt. De Fransen kunnen dit vrij goed. Stop dus met eten, nog voordat je vol zit.
 • Eet langzamer en kauw beter. Hoe meer je kauwt, hoe meer voedingsstoffen je darmen kunnen opnemen uit je voeding. Hierdoor zullen je darmen minder hongerprikkels naar je hersenen sturen, waardoor je minder zult eten.
 • Schep kleine porties op. Gebruik hiervoor eventueel kleinere borden. Dit werkt psychologisch, wanneer je een klein bord vol legt met eten, dan krijgen je hersenen het signaal dat er een overvloed aan eten is. Wanneer je dit met een groot bord zou doen, dan ontvangen je hersenen hetzelfde signaal. Echter, van het grote bord eet je veel meer.
 • Wacht een minuut of 10, voordat je nog een keer opschept. Je maag heeft er ongeveer 20 minuten voor nodig om door te krijgen dat er eten aankomt. Meestal eet je je maaltijd in 10 minuten op, zodoende geeft je maag nog zo’n 10 minuten lang hongersignalen af, terwijl het eten onderweg is. Door 10 minuten te wachten, voorkom je dus dat je teveel eet.
 • Neem voor het eten een vijg, een appel of een ander gezond tussendoortje. Dat bederft je eetlust.
 • Koop cherry tomaatjes, wortel, gedroogd fruit, bleekselderij en andere gezonde voedingsmiddelen, voor de momenten dat je trek krijgt. Hierdoor minimaliseer je de verleiding om bijvoorbeeld chips, stroopwafels en candy bars te gaan eten.
 • Realiseer je dat alle, maar dan ook alle producenten en verkooppunten van voedingsmiddelen erop uit zijn om jou meer te laten kopen. De voedingsmiddelenindustrie is een meester in verleiding.

Meer weten?

Wil je meer lezen over gezonde voeding, vanwege gewichtsreductie en gewichtscontrole of uit andere overwegingen, koop dan het e-boek Gezonde Voeding.

Als je een beetje moeite hebt meet “gewoon beginnen”, lees dan het e-boek Afvallen Veranderen. Dat staat bomvol met tips en handvatten die je op weg helpen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!