Succesvol afvallen? Het zit in kleine gewoontes.

Succesvol afvallen zit in het veranderen van kleine gewoontes. Je hoeft dus geen dieet te volgen, waarbij je allerlei restricties opgelegd krijgt. Succesvol afvallen en vervolgens afgevallen blijven, kun je prima zelf doen. Het is niet moeilijk, het enige wat je hoeft te doen is het veranderen van een paar gewoontes. Duurzame gewichtsreductie, een ander woord succesvol afvallen en afgevallen blijven, ontstaat op het moment dat je je bewust wordt van de werkelijke dagelijkse calorie-inname. Hoe gaat dat in zijn werk?

Succesvol afvallen door kleine gewoontes

Dagelijks heeft een man rond de 2.500 calorieën nodig en een vrouw ongeveer 2.000. Deze calorieën krijg je binnen via je voeding. Of die nu uit candy bars, koekje of juist fruit en groente bestaat, dat maakt even niet uit. Het is belangrijk dat je niet meer calorieën binnenkrijgt dan dat je nodig hebt. En daar zit hem de crux. Onbewust krijgen veel mensen dagelijks meer calorieën binnen, dan dat ze verbruiken. Ons lichaam is er nu eenmaal op gebouwd om zoveel mogelijk calorieën binnen te krijgen en we beschikken eenvoudigweg niet over een stop-knop. Die extra calorieën gaan niet doelloos je lijf uit, ze worden opgeslagen als lichaamsvet.

Hoe ontstaat overgewicht?

Overgewicht ontstaat doordat je structureel meer calorieën tot je neemt, dan dat je verbrandt. Overgewicht wordt in verband gebracht met allerlei degenererende aandoeningen zoals diabetes 2, kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose, gewrichtsaandoeningen en ga zo maar door. Daarnaast zit er ook een mentale kant aan overgewicht. Zo kan het zelfbeeld van iemand met overgewicht laag zijn. Overgewicht kans zelfs leiden tot depressies. Een gezond gewicht is dus belangrijk. Vaak zit het probleem bij een beperkt aantal voedingsmiddelen, waardoor overgewicht ontstaat. Even een rekensommetje ter illustratie. Stel je neemt dagelijks 350 calorieën teveel in. Dit leidt per week tot een overschot van (350 x 7) = 2.450 calorieën en per maand (350 x 30) =10.500 calorieën.

Wat zijn die gewoontes?

Op weekbasis krijgt de man er dus voor bijna een dag extra aan energie bij en een vrouw voor ruim een dag. Het is dus alsof er een dag in de week extra is, die er helemaal niet is. Op maandbasis zie je dus dat een man er voor ruim 4 dagen en een vrouw voor ruim 5 dagen teveel heeft gegeten. Deze overschotten worden opgeslagen in je vetreserves. Waar zitten die 350 calorieën teveel nou eigenlijk in? Denk hiervoor eens goed na over je eigen voedingspatroon. Denk dan niet alleen aan je ontbijt, je lunch en je avondeten, maar eigenlijk vooral aan hetgeen je tussendoor eet of snackt. Denk ook eens aan de suiker in je koffie of thee. Die 350 calorieën zitten bijvoorbeeld in je cafe latte, of in je stroopwafel die je jezelf trakteert om 16:00 uur. Die 350 calorieën kan ook zitten in het blikje frisdrank dat je dagelijks drinkt, of het wijntje ‘s avonds. Die 350 calorieën kunnen ook zitten in het kaasbroodje, dat je dagelijks op het station eet, wanneer je op de trein wacht.

Even rekenen

Die extra calorieën leiden tot extra kilo’s. Een kilo vet bestaat uit 7.500 calorieën. Anders gezegd, om een kilo vet weg te trainen, zul je 7.500 calorieën verbranden. En de andere kant op, om een kilo vet aan te komen, in lichaamsgewicht, zul je dus 7.500 calorieën teveel tot je nemen. Met de dagelijkse inname van 350 calorieën lukt je dit dus in (7.500 : 350) = 21, 4 dagen, zeg maar 3 weken. Wil je het ook op jaarbasis weten? Vast niet, dus hier komt het: (350 x 365) = 127.750 calorieën en dat is (127.750 : 7.500) = 17 kilo vet. Om je een beeld te geven waar die calorieën zich verstoppen, kun je de volgende combinaties bedenken. Een biertje met wat chips, een blikje frisdrank met een candy bar, een saucijzenbroodje, een paar plakjes worst, kaas en ander snaaiwerk dat je voor het avondeten toch even naar binnen werkt, een roomijsje als toetje een chocolademousse enzovoort.

We hebben het hier niet eens over het verschil tussen het eten van calorierijke maaltijden als hamburgers, diepvriespizza’s en kroketten ten opzichte van het eten van groente, fruit, kip, vis en andere niet-calorierijke voedingsmiddelen. We hebben het hier dus alleen maar over een paar kleine gewoontes. Die gewoontes kunnen zo klein zijn, dat je ze niet eens bewust in je voedingspatroon had bedacht. Juist die kleine gewoontes leveren je kilo’s aan lichaamsgewicht op, helemaal wanneer je weinig aan beweging doet. We hebben het hier dus ook niet over het eten van veel bewerkt voedingsmiddelen, waar ongemerkt veel calorieën in verwerkt zijn. Nee, het gaat in deze blog dus alleen over een paar kleine gewoontes.

Gezonde Voeding en Afvallen Veranderen

Je leest meer over afvallen in mijn e-book Gezonde Voeding, dat je kunt downloaden van deze site. In het e-book lees je ook waarom de westerse bevolking zoveel zwaarder is geworden, hoe de sterke stijging in ziektes als diabetes 2 tot stand is gekomen en veel meer. Maar geeft het e-book Gezonde Voeding je vooral tips en handvatten over wat je kunt doen om overgewicht te voorkomen en hoe je een gezonde levensstijl ontwikkeld. Je kunt het boek ook als hardcopy bij bol.com. Wanneer je een paar kilo’s kwijt wilt, koop dan het e-book Afvallen Veranderen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!