Start met suikervrij eten. Waarom eigenlijk?
Hoe ontdek je dat je moeite hebt met suikervrij eten? Nou, herken je bij jezelf het gevoel dat je hunkert naar eten op bepaalde momenten van de dag? Wellicht herken je de momenten wel voor de lunch, je wordt wat flauw. Of om 16:00 uur, dat je opeens trek krijgt aan iets uit de snoepautomaat. Of de trek die ontstaat als je van je werk terug naar huis gaat, voor het avondeten dus. Of als je ’s avonds op de bank zit. De drang om iets te eten kan je al snel te groot worden, waardoor je iets neemt. Het gevolg is dat je steeds wat zwaarder kan worden. Hoe los je dat op?
Waarom wij niet of bijna niet suikervrij eten
De reden dat wij niet of nauwelijks suikervrij eten, komt doordat ons westerse eten vol zit met suiker. Hiermee bedoel ik niet alleen de geraffineerde suiker, zoals de suikerklontjes of de suiker die verwerkt wordt in bewerkte voedingsmiddelen als ijs, vruchtensappen uit pak, verpakte worsten, afbakbroodjes en soepen. Hiermee bedoel ik ook de geraffineerde koolhydraten. Dit zijn de zogenaamde snelle suikers. Deze vind je vooral in wit brood, pasta en witte rijst.
Hoeveel suiker eten wij? Jaarlijks eet de gemiddelde Nederlander tussen de 24 en 39 kilo suiker. Deze cijfers liggen wat uit elkaar, omdat de ene partij (De Suikerstichting) 24 kilo zegt en andere partijen stellen dat de gemiddelde Nederlander meer suiker eet. Suikervrij eten is best ingewikkeld, omdat suiker nu eenmaal in heel veel eten is verwerkt. Waarom wordt er dan suiker aan ons eten toegevoegd? Dit wordt gedaan omdat suiker ons eten onweerstaanbaar maakt. Wellicht spelen commerciële belangen een rol.
Gevolg
Een van de gevolgen van het eten van veel suiker is, dat je geneigd bent om meer te eten. Dit geldt ook voor de tweede vorm van suiker, de geraffineerde koolhydraten. Deze vind je eveneens in veel bewerkte voedingsmiddelen. Zowel de geraffineerde koolhydraten alsmede de geraffineerde suikers verhogen je bloedsuikerspiegel en daarmee je insulineniveau. Een van de gevolgen hiervan is dat vele calorieën worden opgeslagen als lichaamsvet. Je vetmassa neemt dus toe.
Naast een verhoogd risico op overgewicht zou je je ook futloos en energieloos kunnen voelen en dat verklaart die dipjes, die je dagelijks ervaart, wanneer je (onbewust) veel suiker eet.
Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de al dan niet verslavende werking van suiker. Er wordt zelfs gesteld dat suiker een soortgelijke uitwerking heeft op je hersenen als een hard drug. Maar goed, wat kun jij daarmee? Als jij jezelf herkent in het feit dat je dagelijks een aantal dipjes hebt, of dat je je regelmatig futloos voelt of “even wat zoets” wilt eten, wat kun je dan doen?
Wat kun je doen?
Wat jij kunt doen, vind ik een relevantere vraag, dan het gesteggel van wetenschappers, industrie en allerlei belanghebbenden over de vraag of suiker slecht of niet zo slecht voor je is. Het feit is in ieder geval dat de westerse wereld, in de afgelopen 40 jaar veel meer suiker is gaan consumeren en dat er tegelijkertijd een opgaande trend is te zien, in in de toename van het lichaamsgewicht en het aantal degenererende aandoeningen zoals diabetes 2, van de gemiddelde westerling.
Wat kun je dus doen? De titel van deze blog suggereert al om te starten met suikervrij eten. Met suikervrij eten bedoel ik hier voeding waar geen toegevoegde suikers in zitten. Denk hierbij aan groente, peulvruchten, noten, salade, vis, kip en fruit. Fruit? Suikervrij eten met fruit? Ja, in fruit zitten natuurlijk ook suikers, maar je lichaam kan die suikers beter verwerken. Dat komt omdat deze suikers worden vergezeld door allerlei vitaminen, mineralen en vezels, waardoor je lichaam in staat is deze suikers te verwerken.
Juist het ontbreken van die vitaminen, mineralen en vezels maakt geraffineerde suikers een minder gezond goedje. Je lichaam zal die geraffineerde suikers toch afbreken en onderzoek wijst uit dat het hiervoor onder andere mineralen onttrekt uit bijvoorbeeld je botten en je tanden. Niet handig dus.
Hier volgen wat praktische tips voor suikervrij eten:
1. Drink water
Soms wil jouw lichaam alleen maar zeggen dat je een vochttekort hebt, wanneer je lichaam om zoetigheid schreeuwt. Door het drinken van een glas water, vermindert dan je behoefte aan iets zoets.
2. Bereid zelf je eten
Suikervrij eten lukt je gemakkelijker indien je zelf je eten bereidt. Je kunt je voorstellen dat ik hier niet mee bedoel dat je een extra tomaat toevoegt aan een diepvries pizza.
3. Gebruik onbewerkte voedingsmiddelen
Suikervrij eten betekent eigenlijk dat je onbewerkte voedingsmiddelen gebruikt. Het e-boek Gezonde Voeding is daarbij een handig hulpmiddel.
4. Let op alcohol
Je lichaam zet alcohol om in glucose. Dit is een normaal proces. Glucose is een ander woord voor suiker in je lichaam. Je lichaam heeft het nodig, maar als er teveel van binnen komt, dan is dat ongezond.
5. Snoep verantwoord
Suikervrij eten en snoep gaan niet goed samen. Neem derhalve een handje walnoten, wat rozijnen, een gedroogde vijg of een stuk fruit. Deze “snoepjes” bevatten de nodige gezonde stoffen die je lichaam goed doen en verzadigen. Je eet er minder van.
Hoe kan een suikervrije wereld er voor jou uitzien?
Hoe kan jouw wereld eruit zien als je minder suiker eet? Suikervrij eten zou ertoe kunnen leiden dat je je fitter voelt, dat je minder hunkering ervaart naar iets zoets, of naar eten in het algemeen. Dat komt doordat je suikerspiegel constanter is. Suikervrij eten zou er ook toe kunnen leiden dat je afvalt of dat je zelfs van je migraine af komt. Omdat ieder lichaam anders is, reageert iedereen anders op suikervrij eten. Door suikervrij eten zou je geen last meer kunnen hebben van dipjes en je zou meer energie kunnen ervaren.
Ben je benieuwd naar die wereld? Probeer het gewoon. Het is je nog niet gelukt, omdat je de eerste stap niet zet. Doe het gewoon en ervaar de voordelen zelf.
Wat Je Denkt Ben Jezelf
Wat zou je doen als er geen limieten en beperkingen meer voor jou zouden zijn? Wat zou je willen doen als alles kon en dat grenzen er niet meer voor jou zouden bestaan? Wat als…? Wat als er nou eens een manier bestaat om datgene te bereiken wat je maar wilt bereiken.
Succes, zonder grenzen, is er voor iedereen. Alles is mogelijk! Alleen niet iedereen doet het. Dit e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf, helpt je om de vraag Wat, om te zetten in Hoe. Met andere woorden, dit e-boek geeft je de tools die je nodig hebt om datgene te bereiken wat je wilt.
Bron: Suiker onder vuur, Food & Nutrition
Volgens mij wordt alcohol niet omgezet in glucose hoor. Verder eet en drink ik zo veel mogelijk suikervrij.
Je lichaam zet heel veel dingen om in glucose, dat is een lichaamsfunctie. Ik heb hier een linkje voor je 🙂 http://www.alcoholinfo.nl/publiek/veelgesteldevragen/resultaten/antwoord/?vraag=1237
Ons lichaam kan koolhydraten, (lichaams)vet en eiwitten omzetten in glucose, maar alcohol niet. In het artikel van het linkje worden dan ook letterlijk likeur en zoete, rode wijn genoemd. Deze bevatten suiker. Bier ook.
Droge wijn en gedestilleerd worden toegestaan in koolhydraatarme diëten zoals Atkins. Ik heb ook een linkje 🙂 http://www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/gezondheid/metabolisme