Lekker afvallen door een gezond dieet

Je wilt afvallen dus je gaat op dieet. Vervolgens val je een paar kilo af. Na een paar weken gaat het helaas zo snel niet meer. Je raakt gedemotiveerd, je wilskracht breekt en smokkelt wat meer. Het gevolg? Je komt weer aan en dat is niet leuk. Een tijdelijk dieet is sowieso niet gezond en het werkt eigenlijk niet of nauwelijks. Dit heeft onder ander met je stofwisseling te maken. Na een paar weken ben je meestal weer terug bij af en een frustratie rijker. Dat kan anders. In dit blog ontdek je wat een gezond dieet is wat je echt helpt om af te vallen en fit te worden. 

Wat is een gezond dieet?

Per definitie is een gezond dieet niet tijdelijk en het is trend-ongevoelig. Een gezond dieet is geen hype, waarbij je de ene keer meer sla en komkommer eet en de andere keer juist meer eiwitten. Een gezond dieet is geen dieetvorm waarbij je zomaar even alle koolhydraten schrapt. Een gezond dieet en afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Hier volgen 3 definities wat ik onder een gezond dieet versta.

Wat is een gezond dieet? Nummer 1

Een gezond dieet is een optelsom van alles wat je eet en drinkt. Een gezond dieet bestaat uit gezonde keuzes. 

Een gezond dieet houdt ook niet in dat je zomaar minder calorieën eet. Je lichaam is namelijk geen rekenmachine dat als een soort boekhouder bijhoudt hoeveel calorieën er in of eruit gaan. Bij een gezond dieet hoef je eigenlijk geen calorieën te tellen, omdat de voedingsmiddelen die je kiest uit zichzelf voldoende voeden en verzadigen. Dat regelt je lichaam zelf.

Wat is een gezond dieet? Nummer 2

Een gezond dieet is verzadigend en voedend. Doordat je gezond eet en drink krijgt je lichaam voldoende bouw- en voedingsstoffen binnen, zonder dat je te veel eet. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het (bij mij) zo werkt.

Een gezond dieet bestaat ook niet uit een programma waarbij je je voeding uit een zakje, een shake of een pil haalt. Een gezond dieet bestaat uit voedingsmiddelen die eruitzien zoals ze zijn. Een stronk broccoli ziet er dus uit als een broccoli. Een moot zalm ziet er dus uit als een moot zalm. Er is niet (of weinig) aan gesleuteld.

Wat is een gezond dieet? Nummer 3

Een gezond dieet bestaat uit volwaardige voeding. Volwaardige voeding herken je aan de oorspronkelijke geur, kleur, vorm en smaak. Ze smaakt een paprika naar paprika en zo ziet het er ook uit. Volwaardige voeding komt (zoveel mogelijk) uit de natuur.

Een gezond dieet en afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Fit in 8 weken. Deel 5 van de serie

Dit is deel 5 van de serie ‘Fit in 8 weken’. In deze serie heb ik mij tot doel gesteld om binnen 8 weken 7 kilo af te vallen, mijn tailleomvang met 4 centimeter te verminderen en om probleemloos 30 kilometer in 1 uur te fietsen.

Wekelijks post ik een blog, zoals deze, waarin je mijn vorderingen en bevindingen leest. Ik hoop dat je er geïnspireerd door raakt en dat je er echt iets mee kunt. In de blogs geeft ik je tips en inzichten van de do’s en de don’ts die je zelf kan gebruiken om (ook weer) fit en slank te worden.

In de onderstaande tabel zie je mijn doelen en mijn vorderingen.

Wat?Doel per 31/10Start op 30/8NuNog te gaan
Gewicht85 kilo92 kilo88,2 kilo3,2 kilo
Vetpercentage18%23%19,2%1,2%
Conditie30 km p/uur27 km p/uur28 km p/uur2 km p/uur
Taille-omtrek93 cm97 cm91 cm-2 cm. Doel gehaald!!
Waarom doe ik dit?

Ik vind het niet fijn om te zwaar te zijn, dat mijn broeken krapper zitten (inmiddels al verleden tijd) en dat ik mij niet fit voel. Herkenbaar? Maar door de drukte en de dynamiek van de afgelopen 8 maanden, ben ik toch wat aangekomen.

Inmiddels heb ik er nog een zeer sterke motiverende reden bij gekregen om weer fit te zijn. Ik wil namelijk een goed voorbeeld zijn voor mijn pasgeboren dochter. De lieve meid is inmiddels bijna 4 weken oud en gelukkig doet ze het erg goed. Papa wil haar het beste laten zien.

Als ik haar (later) zou vertellen dat ze gezond dient te eten (‘Eet ook je groente….’ …. Je kent het wel) en ik zie er zelf uit als een vuilnisvat, dan geef ik niet het goede voorbeeld. Ook voor haar wil ik gewoon fit zijn.

Een gezond dieet en afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Indeling gezond dieet

Een gezond dieet is niet moeilijk samen te stellen. Grofweg kun je stellen dat het belangrijk is om voor oorspronkelijke verse (zoveel mogelijk) onbewerkte voeding te kiezen. Voeding die dicht bij de natuur staat. Dat is heel erg belangrijk.

Voedingsmiddelen die in een gezond dieet passen, komen van het land, uit bomen, van planten, uit water en de vele andere natuurlijke bronnen die de natuur ons biedt.

Je hebt vast wel eens een akker gezien, of een weiland vol met koeien, of een appelboomgaard. Dat bedoel ik met gezonde voedingsmiddelen. Gezonde voeding komt dus niet uit een fabriek gerold, zoals auto’s, laptop’s en smartphone’s.

Wat ik onder een gezond dieet versta, heb ik hieronder voor je onder elkaar gezet. Natuurlijk is dit een overzicht, want een gezond dieet bevat wel meer gezonde voedingsmiddelen. Maar goed, het is een mooie richtlijn.

Wil je meer weten over een gezond dieet? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Waaruit bestaat een gezond dieet?

Naar mijn idee bestaat een gezond dieet onder andere uit de onderstaande voedingsmiddelen.

1. Vis

In een gezond dieet past, wat mij betreft twee keer in de week vis. Wekelijks eten wij zalm, kabeljauw, zeewolf, tonijn of een harinkje. Vis zit bomvol gezonde omega 3 vetten. Deze vetten stimuleren onder andere je vetverbranding (handig bij afvallen) en ze helpen ontstekingen (die zich kunnen ontwikkelen tot ziektes) op te lossen.

2. Vega

Eén keer in de week eten wij vega. Hoewel ik een enorme liefhebber ben van vlees, behoren hamburgers van kikkererwten, linzen salade met geitenkaas en groenten lasagne tot mijn favoriete gerechten.

Groenten zitten bomvol gezonde stoffen zoals vitaminen, mineralen en ook vezels. Ze voeden je lichaam, terwijl ze niet veel calorieën leveren.

We gebruiken regelmatig geitenkaas, pijnboompitten en walnoten voor de eiwitten. Ook verse kruiden zoals koriander, peterselie, bieslook en selderij doen het erg goed.

Kijk even op de receptenpagina voor inspiratie.

3. Kip

Twee tot drie keer in de week eten wij kip of kalkoen. Zelf houd ik erg van kippedijen, gegrild in de oven. Kip is vrij licht verteerbaar en bevat behoorlijk wat eiwitten. De kip gaat bij ons altijd samen met twee soorten groenten of een lekkere salade.

4. Rund, lam of varkensvlees

Eén keer in de week eten wij iets van lam, rund of varkensvlees. Hierbij merk ik op dat wij bijna nooit varkensvlees eten. Kwalitatief goed rundvlees past prima in een gezond dieet. Wel is het belangrijk dat je let op de herkomst van het dier.

Een gezond dieet en afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Een koe die altijd gras heeft gegeten en heerlijk in de wei heeft mogen grazen, levert gezonder vlees dan een koe die altijd op stal heeft gestaan en onnatuurlijke voeding (zoals maïs, worden ze vet van dus levert meer op) en antibiotica (en hormonen) toegediend.

5. Borrel

In een gezond dieet past matigheid met alcohol. Het is niet elke dag feest en alcohol is ook gewoon een soort gif.

Maandag tot en met donderdag zijn mijn alcoholvrije dagen. Op vrijdag neem ik een lekker biertje en een glaasje wijn. Bij de borrel zetten wij vaak een visschotel op tafel met haring, paling, zalm, tonijn en gamba’s.

Op zaterdag, laat ik de teugels meestal vieren. Soms gaan we uit eten en soms hebben we een feestje. Ook komen er geregeld mensen bij ons eten en maken we het gezellig. De volgende dag compenseer ik eventuele uitspattingen onder andere door te gaan sporten.

Op zondag past weer enige matigheid, omdat we de volgende dag weer gaan werken. Ook mijn lichaam herstelt zich minder snel als 10 jaar geleden, dus als ik op zondag een glaasje wijn te veel drink of te laat naar bed ga, dan betaal ik op maandag en op dinsdag de rekening. Dat wil ik dus niet.

6. Geen suikers en sterk geraffineerde koolhydraten

Een gezond dieet bestaat, naar mijn mening, vooral uit het ontbreken van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen.

Chips, hamburgers, ontbijtkoek, mueslirepen, gevulde koeken, wit brood, witte rijst, diepvries pizza’s, kant-en-klaar maaltijden, bewerkte ontbijtgranen zoals cornflakes en frisdranken behoren dus niet tot een gezond dieet.

Iedereen weet dat je ‘s ochtends geen taart eet als ontbijt en dat frisdrank ook geen handige keuze is. Deze producten zitten vol met suiker. Dan is het vreemd dat veel mensen wel gesuikerde vruchten yoghurt drinken, ontbijtrepen eten, kant-en-klare latte’s drinken, wit brood en cornflakes eten.

Die producten zitten namelijk ook bomvol suiker.

Meer weten over gezond eten en een gezond dieet? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

7. Drinken

Ik drink veel water. Water laat afvalstoffen afvloeien en het houd je gehydrateerd. Water drinken past prima in een gezond dieet. Voor het ontbijt drink ik altijd een glas tarwegrassap. Niet omdat het zo lekker is, want dat is het niet, maar omdat tarwegras helpt mijn lichaam te detoxen.

Verder drink ik zwarte koffie en groene thee. Zwarte koffie en groene thee versnellen het metabolisme en daardoor verbrand ik meer calorieën op een dag.

Een gezond dieet en afvallen. Meer weten? Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Je metabolisme is super belangrijk bij gewichtscontrole. Hoe sneller het werkt hoe beter je je gewicht de baas bent.

Wil je er meer over weten, lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

8. Snacks en tussendoortjes

In een gezond dieet passen ook best wat gezonde tussendoortjes. Je hoeft echt niet altijd een appel te eten of een paar bessen weg te kauwen. Een handje rauwe noten, een stuk komkommer, zelf gemaakte tomaten salsa, guacamole, pesto en een gekookt ei zijn prima te eten.

9. Ontbijt

Van maandag tot en met vrijdag ontbijt ik altijd met een kom havermoutpap of volle kwark met muesli en lijnzaad. Deze beide ontbijtjes voeden en verzadigen voor een lange tijd.

10. Lunch

Als lunch een ik vooral zuurdesem en spelt brood. Dat is voor mij makkelijk om mee te nemen en het vult en verzadigd enorm. Spelt en zuurdesem brood bevat veel vezels, waardoor mijn bloedsuikerspiegel constant blijft.

Een sterk fluctuerende bloedsuikerspiegel (door onder andere suiker) staat in relatie tot overgewicht en diabetes 2. Dat is dus niet de bedoeling.

Tot slot

Een gezond dieet is dus niet tijdelijk en hoeft helemaal niet beperkend te zijn. Een gezond dieet bestaat voornamelijk uit voedingsmiddelen die vullen en voeden. Ze zorgen dat je langdurig verzadigd ben en dat je je lekker fit voelt. Ik kies ervoor om zo oorspronkelijk mogelijk te eten. Zodoende krijg ik genoeg eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten binnen.

Ik hoop dat je deze 10 voorbeelden zelf ook kan gebruiken en dat jij ook weer fitter, slanker en lichter wordt. Het is een heerlijk gevoel en ik deel het graag met je.

Meer weten?

Meer weten over verantwoord afvallen en een gezond dieet? Wil jij ook gewoon fitter en slanker zijn (en niet meer jojo-en)? Lees dan het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer weten over het versnellen van je stofwisseling om af te vallen en om slank te blijven? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten. Het metabolisme is enorm belangrijk en je kan het op allerlei manieren beïnvloeden.

Wil je meer weten over een gezond dieet en wil je ook genieten van de lekker-heden? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

Meer tips over een gezond dieet en andere gezond dingen ontvangen?

Bron:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/best-diet-quality-counts/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!