Buikspieren extra trainen om buikvet kwijt te raken?
Ken je die reclames nog, waarin gesuggereerd werd dat je zonder moeite, in slechts een paar minuten per dag schitterende buikspieren kon krijgen? Buikspieren zijn een soort van een symbool geworden van gezonde en atletische lichamen. Daarom kun je overal apparaten kopen die je in no time aan flinke buikspieren helpen. Maar werken die apparaten wel en is het überhaupt mogelijk om plaatselijk vet te verbranden? In deze blog lees je er alles over.
Wat doen je buikspieren eigenlijk?
Tijdens de Olympische Spelen in Rio heb je vast wel een paar wedstrijden gezien. Wat vaak opvalt bij de goed getrainde atleten, zijn hun buikspieren. Vooral bij de sporten atletiek en boxen vallen ze erg op. Buikspieren kunnen erg mooi zijn, maar ze hebben tevens een hele belangrijke functie.
Buikspieren stabiliseren je middel. Dit wordt ook wel je ‘core’ genoemd. Je buikspieren helpen je bij ademhalen, ze beschermen je organen zoals je darmen en ze zorgen ervoor dat je niet dubbel klapt of omvalt. Buikspieren zorgen dus voor balans en bescherming.
Het kan lonen om je buikspieren sterker te maken, want naast stabiliteit, bescherming en evenwicht kunnen ze ook helpen met het verminderen van rugpijn.
Je hebt wel buikspieren, maar ze zijn verborgen
Jawel, je hebt wel buikspieren. Die buikspieren zijn bij de meeste mensen echter verstopt onder een laagje vet. Dat vet noem je onderhuids vet. Dit is buikvet waar je in kan knijpen en wat over je broek hangt. Het zit tussen je huid en je buikspieren in.
Teveel buikvet is overigens niet zo gezond. Overtollig buikvet wordt geassocieerd met risico’s op diabetes 2, insuline resistentie en hartaandoeningen. Door een overschot aan onderhuids kun je je buikspieren dus niet zien en dat is jammer. Maar dergelijk buikvet levert niet direct gezondheidsrisico’s op. Dit is vooral het geval bij het viscerale vet.
Het viscerale vet is het vet dat onder je buikspieren zit, in je buikholte en rond je organen zoals je lever en je darmen. Mensen met een veel te dikke (en strakke) buik hebben vaak teveel visceraal vet. Dat vet vergroot de kans op vervelende ziektes zoals diabetes 2, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.
Als ik alleen mijn buikspieren train, krijg ik ze dan wel te zien?
Het antwoord hierop is nee. Deze vraag wordt veel gesteld en veel fitness producten, die je bij TelSell kon kopen, beloofden je wel enorme buikspieren (in slechts 5 minuten per dag, It’s amazing!). Maar dat is niet het geval.
Je vetmassa is namelijk over je hele lichaam verdeeld. Dus als je je buikspieren traint en verder geen andere oefeningen doet, dan neemt je vetmassa over je gehele lichaam iets af. Natuurlijk krijg je wel sterkere buikspieren, maar ze worden niet zichtbaar.
Als je je buikspieren wilt zien, dan is het dus van belang dat je gehele vetmassa afneemt en dat je spiermassa toeneemt. Daar heb je oefeningen voor nodig. Hieronder lees je wat voor soort training je kan doen.
Oefeningen om je buikspieren zichtbaar te maken
Natuurlijk helpen buikspier oefeningen zoals sit-ups, planken en crunches, om buikspieren te kweken. Maar het is de bedoeling dat je vetmassa over je gehele lichaam afneemt. Doordat je vetmassa over je gehele lichaam afneemt, worden je buikspieren automatisch zichtbaar.
Cardio training
Cardio training, zoals hardlopen, roeien en wielrennen kunnen daar prima bij helpen. Ik ben een sterk voorstander van interval training. Interval training wordt ook wel aangeduid met de term HIIT (High Intensity Interval Training). Voorbeelden van HIIT zijn CrossFit en Bootcamp.
Interval training
Bij HIIT speelt de intensiteit (zwaarte en/of snelheid) van de oefening een belangrijke rol. Korte periodes van hoge intensiteit wissel je af met iets langere periodes van lage intensiteit.
Door HIIT bouw je meer spiermassa op dan bij cardio trainingen. En dat is een voordeel want spieren verbranden meer calorieën dan lichaamsvet. Een ander voordeel is dat HIIT de vetverbranding stimuleert na de training.
Als je dus je buikspieren wilt showen (volgende zomer) dan doe je er dus goed aan om twee of drie keer per week een interval training af te werken. Ik zou, vooral al je daar een beginner in bent, wel een sportinstructeur raadplegen. HIIT vergt namelijk nogal wat van je lichaam.
Interval trainingen stimuleren ook nog eens je metabolisme. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je dagelijks verbrandt. Zelf leg ik ook de focus op metabolisme. Na je 25ste levensjaar daalt de snelheid van het metabolisme en neemt je vetmassa steeds iets toe.
Omdat ik nu 41 jaar ben – en ik fit wil blijven – leg ik zelf ook de focus op een versneld metabolisme. Als jij daar ook meer over wilt weten lees dan mijn e-boek Je Metabolisme Boosten. Ontdek hoe je meer calorieën verbrandt, een gezond gewicht bereikt en hoe je op je streefgewicht blijft.
Matig intensief bewegen
Als je niet zo sportief bent, dan zou je ook nog wat vaker kunnen wandelen. Een uurtje wandelen levert al gauw een verbranding van zo’n 250 calorieën op. Vrijwel al die calorieën komen uit je vetreserves.
Om die 250 calorieën in perspectief te plaatsen; een blikje frisdrank, een candy bar, een kroket, een stroopwafel en een gevulde koek leveren ieder ook (bijna) 250 calorieën.
Je eet die calorieën er dus sneller aan, dan dat je ze verbrandt met wandelen. En daarmee komen we aan een ander belangrijk onderdeel van het verliezen van vetmassa; eten.
In de keuken zorg je ervoor dat je buikspieren zichtbaar worden
Een gezond gewicht en het verbranden van lichaamsvet start in al de keuken. De sportschool doet de rest. Hiermee bedoel in dat de keuzes die je maakt in je voedingspatroon voor 80% bepalend zijn, voor hoe je eruit ziet. Ongeveer 20% wordt door de sportschool bepaald.
Wat je in je mond stopt is dus belangrijker dan hoeveel gewicht je aan je halter hangt of hoe hard je kan hardlopen. Als je je buikspieren wilt laten zien, dan is het heel belangrijk dat je veel minder sterk bewerkte voedingsmiddelen eet.
Waarom zou je minder sterk bewerkte voeding eten? Die sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker en high fructose corn syrup. Het eten van suiker kan leiden tot overgewicht en de daarmee gepaarde risico’s op allerlei ziektes.
Wat zou je dan beter kunnen eten? Eiwitten en vezels. Eiwitten vind je in dierlijke bronnen zoals vlees, vis, kip en eieren. Ook vind je eiwitten in plantaardige bronnen zoals bonen, quinoa, linzen, peulvruchten, kikkererwten, erwten en soja. Vezels vind je ook in deze plantaardige bronnen van eiwitten.
Vezels vind je ook in sla, groenten, granen en fruit. Het eten van eiwitten en vezels heeft opmerkelijke voordelen. In de eerste plaats verzadigen vezels en eiwitten je enorm, waardoor je minder hoeft te eten. Je krijgt dus automatisch minder calorieën binnen.
In de tweede plaats laten vezels en eiwitten je bloedsuikerspiegel amper stijgen, waardoor voedingsstoffen langzaam in je bloed worden opgenomen. Het gevolg is dat je niet snel weer honger krijgt.
Eiwitten verhogen ook nog eens je metabolisme, omdat ze moeilijk te verwerken zijn. Hierdoor verbrand je automatisch meer calorieën. In dit e-boek ontdek je er veel meer over. Daarnaast helpen eiwitten bij de opbouw van je spieren.
Tot slot
Als je buikspieren wilt, dan is het dus van belang dat je je buikvet kwijt raakt. Je buikvet kan je alleen maar kwijt raken, door je algehele vetpercentage te laten dalen. Wat je eet en hoeveel (en hoe intensief) je daarbij beweegt is enorm belangrijk.
Eet vooral eiwitten en vezels. Ze verzadigen enorm en ze houden je bloedsuikerspiegel redelijk constant. Hierdoor zul je geen hongerpieken ervaren, zodat je niet geneigd bent om weer wat te eten. Dit scheelt een boel calorieën.
Interval trainingen zoals CrossFit en Bootcamp zijn zeer effectief om lichaamsvet kwijt te raken. Maar een uur wandelen helpt ook.
Eiwitten en HIIT helpen je een boel calorieën te verbranden en je metabolisme te versnellen. Hierdoor verbrand je meer lichaamsvet, wat zal tot zichtbare buikspieren.
Meer weten?
Omdat metabolisme erg belangrijk is, om extra calorieën te verbranden en voor gewichtscontrole heb ik eer speciaal een e-boek over geschreven. Het heet Je Metabolisme Boosten. Hoe sneller het werkt, hoe meer calorieën je verbrandt, waardoor je op een gezond gewicht blijft.
Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen dan eens.
Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/weight-training-appears-key-to-controlling-belly-fat/
2. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-definition/abdominal-obesity/
3. https://authoritynutrition.com/do-ab-exercises-burn-belly-fat/
4. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/measuring-fat/