Jongeren op gezond gewicht
Jongeren op gezond gewicht. Hoe doe je dat? In 1992 startte de Universiteit van Lille in 2 Noord Franse dorpen een programma ter preventie en bestrijding van overgewicht bij kinderen. Het programma had als doel om de toename van overgewicht bij kinderen, om te buigen naar een situatie waarin kinderen een gezond gewicht zouden krijgen. Het programma kent 5 interdisciplinaire uitgangspunten en het bleek enorm succesvol. Veel kinderen bereikten of behielden een gezond gewicht en die resultaten wilden andere gemeenten ook wel. Thans wordt het programma door meer landen ingezet om jongeren op een gezond gewicht te krijgen en te houden. In deze blog beschrijf ik de aanpak van het programma, zodat je er zelf een aantal elementen uit kan pakken en er je voordeel mee kan doen.
Jongeren op gezond gewicht
Om de jeugd in de 2 Noord Franse dorpen op een gezond gewicht te krijgen, zijn geen hyper-innovatieve methoden gebruikt. De kracht van het programma berust op bewustwording en samenwerking. De kinderen uit de 2 dorpen kregen op school voorlichting over wat een gezond gewicht is en hoe je dat bereikt. Zij leerden dus dat gezonde voeding en voldoende beweging daar sterk in bijdraagt.
Vervolgens werden de ouders betrokken, door middel van voorlichtingsavonden en informatiebijeenkomsten, zodat ook zij hun kroos hierin konden begeleiden en hun aankopen konden aanpassen. Maar ja, als de winkels dan amper gezonde producten verkopen, dan schiet het natuurlijk niet op. Dus werden de lokale ondernemers ook betrokken in het project. Je zou dus kunnen zeggen dat de kennis en de omgeving omtrent gezond gewicht, eten en bewegen van de mensen veranderde.
Het programma heet EPODE (Ensemble Prévenons l’Obésité Des Enfants) was zo succesvol dat het ook wordt uitgevoerd in meer dan 225 andere Franse gemeenten. Er doen meer dan 4 miljoen Franse kinderen aan mee. Ook is het idee geëxporteerd naar diverse andere landen, zoals Australië, Spanje, België, Mexico, Griekenland en sinds 2010 is het programma ook actief in Nederland onder de naam JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht)
JOGG
Het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) is in 2010 in Zwolle van start gegaan. Inmiddels doen er 83 gemeenten aan mee. Je kunt dus best spreken van een enorm succes. Een van de initiatiefnemers is de Nederlandse hoogleraar Jaap Seidell. Hij doceert aan de VU in Amsterdam en doet al jaren onderzoek naar overgewicht, obesitas en het voorkomen en bestrijden ervan.
Seidell stelt dat het belangrijk is om de randvoorwaarde te scheppen, voor mensen, zodat zij in staat zijn om gezonde keuzes te maken. Wanneer je in de supermarkt hoofdzakelijk kant-en-klaar maaltijden en junk food kan kopen en amper groente en fruit, dan kopen mensen die kant-en-klaar maaltijden en dat junk food.
Echter, wanneer zowel de winkelbezoeker, alsmede de winkeleigenaar (of de storemanager) zicht beiden bewust zijn van de noodzaak voor gezonde producten, dan wordt het een heel ander verhaal. Het blijkt dat gezond eten niet heel veel duurder hoeft te zijn dan bewerkte voeding en junk food. Je eet immers minder van het gezonde eten omdat het voedzaam is het het je gedurende een lange periode verzadigt.
Een gezond gewicht in de praktijk
In de praktijk komt het er dus op neer dat je een gezond gewicht bereikt doordat je omgeving gezonde keuzes biedt. En doordat je bewust bent van de noodzaak voor een gezond gewicht. Overgewicht wordt immers in verband gebracht met tal van vervelende ziektes. Het is dus belangrijk dat gezond eten verkrijgbaar is op die plekken, waar je kinderen veel komen (en waar jij je boodschappen doet).
Dit houdt in dat de kantines op scholen, sportclubs (en waarom ook niet de werkplek?) gezond eten serveert dat bijdraagt aan een gezond gewicht. Ook de beweegprogramma’s en de voorlichting over gezond eten en een gezond gewicht helpen natuurlijk mee.
En wat kan jij ermee?
Indien er veranderingen plaats vinden in de omgeving van mensen, dan verandert het gedrag. Wanneer er voor kinderen leuke sportveldjes en klimrekken in de buurt zijn, dan gaan zij daar wel op spelen. Wanneer de school en de sportkantine gezonde happen serveert, dan is de kans vrij groot dat mensen gezonde keuzes maken. Als jij gezond eten in je keukenkasten en in je koelkast hebt staan, dan kunnen je kinderen thuis eigenlijk alleen maar voor de gezonde hap kiezen.
Natuurlijk kost het wel een beetje moeite. Zelf hield ik vroeger erg veel van chips. Nu eet ik het zelden meer. Als ik chips in huis had, dan vond ik het moeilijk om de zak dicht te laten. Als de zak eenmaal open was, dan was het hek van de dam. Herkenbaar?
Ik vond dit een ongelofelijk stomme gewoonte, die ik slechts 1x per week toeliet (ik kocht namelijk niet meer dan 1 zak per week). Mijn oplossing? Ik kocht gewoon geen chips meer.
Als het niet in huis is, dan eet je het niet. Je kunt voor jezelf eens kijken wat voor producten je niet nodig hebt en die tevens niet bijdragen aan een gezond gewicht. Er zijn altijd wel momenten op de dag dat je wilskracht wat minder sterk is en dat je denkt ‘Ach, wat geeft het. Eentje kan toch wel’. Nou, dat moment voorkom je indien dergelijk producten niet in huis zijn.
Verander je omgeving en je gewoontes
Meer weten over gezond gewicht en afvallen? Lees het e-boek Afvallen Veranderen eens.
Afvallen Veranderen is ook als paperback verkrijgbaar.
Wil je meer weten over gezond leven en wil je ook blijven genieten van de mooie dingen van het leven? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.
Bronnen:
http://www.sportknowhowxl.nl/achtergronden/archief/nieuwsberichten/item/89934/
http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/overgewicht/epode-aanpak-in-nederland-jogg-en-andere-landen/
https://jongerenopgezondgewicht.nl/wat-we-doen/jogg-aanpak
http://nos.nl/artikel/129144-geen-dieet-maar-epode.html