Is het beter om je sap in een Slowjuicer of juist in een blender te maken?

SlowjuicerSinds enige tijd hebben wij thuis een slowjuicer en daar ben ik erg enthousiast over. Niet alleen zijn de sapjes die we maken met de slowjuicer erg lekker, ze zijn ook een enorm gezonde start van de dag. Voorheen gebruikten wij een blender of een sinaasappelperser. Deze apparaten maken ook lekkere en gezonde smoothies en sapjes. Maar goed, toch wilden wij een slowjuicer. Waarom eigenlijk? 

Wat is een slowjuicer?

Een slowjuicer perst heel langzaam het sap uit groente en fruit, waardoor de gezonde stoffen beter behouden blijven.

Groente en fruit bevatten veel vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en andere gezonde stoffen. Deze gezond stoffen helpen je aan een goede weerstand en ze geven je een lekker en energiek gevoel. Al die gezonde stoffen helpen je lichaam overigens bij talloze belangrijke processen. Hierbij kun je denken aan het krijgen van een mooie huid of ze beschermen je tegen vroegtijdige veroudering.

Maar goed, waarom zou je slowjuicer verkiezen boven een blender of een sapcentrifuge? Hieronder heb ik een aantal zaken voor je uiteengezet, zodat jij voor jezelf kan bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Blender

Een blender (die je ziet op het plaatje links boven) hakt met de mesjes aan de onderkant, groente en fruit tot pulp. Het grote voordeel van deze methode is dat de vezels (van groente en fruit) in de smoothie blijven. Vezels zorgen ervoor dat de fructose, dat in fruit zit, wat langzamer in je bloed wordt opgenomen. Hierdoor voorkom je bloedsuikerpieken. Vezels zijn ook goed voor je darmbacteriën.

Sapcentrifuge

Een sapcentrifuge is niet zo geschikt, want die perst op hele hoge snelheid het sap uit de cellen van het fruit en de groente. Hierbij ontstaat hitte en die hitte zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen verloren gaan. Ook komen de gezonde stoffen veel meer met zuurstof in aanraking, wat oxidatie veroorzaakt. Door oxidatie verliezen veel gezonde stoffen snel hun gezonde werking. Om je een beeld te geven van hoe snel dat gaat; een sapje uit de sapcentrifuge dien je binnen 15 minuten op te drinken.

Slowjuicer

Een slowjuicer perst op een langzame manier het sap van groente en fruit. Hierdoor ontstaat geen warmte die de vitaminen en mineralen aantasten in hun gezonde werking. Je kunt de sapjes van de slowjuicer tot wel 48 lang (in de koelkast) bewaren. Het nadeel van de slowjuicer is dat het de sap en de pulp (die veelal uit vezels bestaat) van elkaar scheidt. Hierdoor krijg je vrij veel fructose binnen.

Fructose kun je ook zien als het suiker van fruit. Je lever kan het niet goed verwerken, maar goed, wanneer je een aantal schepjes pulp bij je sap doet dan los je dit euvel voor een deel op. Een groot voordeel van de slowjuicer vind ik dat je er tarwegras mee kan juicen. Wij mensen kunnen geen gras eten, want wij hebben maar 1 maag. Koeien en andere graseters, hebben meerdere magen, waardoor zij wel gras kunnen verteren.

Gras is echter een gezond voedingsmiddel en tarwegras in het bijzonder. Gras is namelijk, als enige plant in staat om alle mineralen uit de bodem op te nemen. Zo bevat een shot tarwegras van 100 gram ongeveer evenveel gezonde stoffen als 2,3 kilo groente!

Sapjes van de slowjuicer

Wat zijn dan de lekkere sapjes die je uit een slowjuicer kan halen? Nou, ik heb een paar recepten voor je klaar staan op de receptenpagina. Ik heb sinds kort een receptenmodule aan de website toegevoegd, omdat ik vragen kreeg van mensen die (heel concreet) wilden weten hoe ze nou die gezonde maaltijd op tafel kregen, of hoe je een lekkere en voedzame salade kon maken.

De recepten werken heel erg gemakkelijk. Als je ze via je smartphone of je iPad bekijkt, dan kun je bijvoorbeeld de te nemen stappen afvinken.

Nog even een tip. Je las dat fruit fructose bevat en dat kun je zien als vloeibaar snoep. De effecten daarvan kun je voor een deel opheffen door wat pulp toe te voegen aan je sap. Maar dat wist je al. Je kunt ook groente en fruit door elkaar mixen. De vezels en eiwitten van de groente zorgen ervoor dat de fructose van het fruit minder snel in je bloedbaan terecht komt.

Ok, welke sapjes maken wij dan? Wij maken hoofdzakelijk sapjes die je kan voegen in de onderstaande 3 categorieën.

1. Energieke sapjes

Slowjuicer Kurvings

Slowjuicer Kurvings

Met bieten, spinazie, peterselie, boerenkool, venkel.

2. Gewoon gezonde en lekkere sapjes die je immuunsysteem boosten

Met wortel, sinaasappel, mango, bosbessen, bramen, nectarine, appel, komkommer, aardbeien, druiven, kiwi.

3. Ontgiftende sapjes

Met bleekselderij, knoflook, gember, tarwegras en bieten.

Dit zijn dus geen recepten en ik zal je eerlijk zeggen, dat wij zelf eigenlijk nooit recepten volgen. Wij combineren gewoon de smaken waarvan wij denken dat ze lekker bij elkaar zijn.

Wat kun jij hiermee?

Als je er zelf aan denkt om ook een slowjuicer te kopen, weet dan wel dat er veel variatie bestaan in prijs. Een slowjuicer kost tussen de € 80,- en de € 500,-. Er bestaan ook nog duurdere. Wij hebben de slowjuicer van het merk Kurvings, die je hier rechtsboven ziet. Hij bevalt ons prima.

De blender gebruiken wij amper meer, omdat de slowjuicer er beter voor zorgt dat de vitamines, vezels, mineralen, eiwitten en enzymen beter behouden blijven.

Zelf groente- en fruitsappen maken met de slowjuicer

Gezonde VoedingVoeding bepaalt in belangrijke mate hoe je je voelt, hoeveel je weegt en hoeveel energie je hebt.

Er bestaat een verband tussen onze westerse eetgewoontes en de trend in overgewicht, diabetes 2 en allerlei andere vervelende ziektes. In Gezonde Voeding lees je over de preventieve werking van voeding. Het geeft je tal van alternatieven en inzichten.

Gezonde Voeding is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!