Intermitterend vasten en moeiteloos afvallen. Lekker toch?


Intermitterend vasten. Meer over afvallen lees je in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Intermitterend vasten is een populaire manier om gewicht te verliezen. Dit is niet zonder reden. Intermitterend vasten is namelijk gemakkelijk, goedkoop en goed vol te houden. Intermitterend vasten zou niet alleen helpen bij afvallen. Ook zou intermitterend vasten je gezondheid in zijn geheel kunnen verbeteren. In dit artikel lees je wat intermitterend vasten is en wat het voor jou kan betekenen. Zo kan intermitterend vasten gezondheidsvoordelen opleveren voor je lichaamscellen, je hormonen, je genen, je lichaamsgewicht (afvallen en op gewicht blijven) en op je algehele gezondheid. 

Wat is intermitterend vasten?

Intermitterend vasten is een populaire manier om af te vallen. Deze manier vertelt je niet wat je eet of hoeveel je eet, zoals de meeste bij de meeste diëten het geval is. Intermitterend vasten vertelt je wanneer je eet. Wanneer je eet is dus de essentie van deze vorm van afvallen.

Onderzoek toont aan dat mensen intermitterend vasten makkelijker lijken vol te houden, dan traditionele diëten.

Intermitterend vasten is dus eigenlijk een eetpatroon. Je kunt niet stellen dat intermitterend vasten een dieet is. Intermitterend vasten is een eetpatroon welke verdeeld is in diverse cycli van vasten en van eten. En daar gaan we het over hebben.

Werkt intermitterend vasten?

Laten we eerste de vraag beantwoorden of intermitterend vasten werkt. Ja, het werkt (bron). Mits je je houdt aan de regels. Doe je dit niet, dan heeft dit eetpatroon helemaal geen zin. Maar ja, dat geldt eigenlijk voor alles.

Door intermitterend vasten zou je tussen de 3 tot 8% van je totale lichaamsgewicht kunnen verliezen in 2 tot 12 weken tijd (bron). Daarnaast zou intermitterend vasten ook je buikvet en het aantal chronische ontstekingen kunnen verminderen (bron).

Het aardige aan intermitterend vasten is dat het eigenlijk heel erg dicht staat bij onze evolutie. In prehistorische tijden was er bijvoorbeeld geen sprake van 3 structurele maaltijden per dag. Soms at men 16 uur of langer helemaal niets.

Waarom werkt intermitterend vasten goed?

Er was eens een tijd dat de mens nog als jager-verzamelaar de aardbodem af struinde naar eten. Men kon ochtends lang niet altijd een ontbijtje klaar maken, om vervolgens op zoek te gaan (met een volle maag) naar de lunch en het avondeten.

Onze prehistorische voorouders aten vaak urenlang niets. Je zou dit kunnen zien als de basis voor intermitterend vasten.

Dit maakt intermitterend vasten dus tot een gemakkelijke en effectieve afvalstrategie, waar je lichaam gewend aan blijkt te zijn.

Intermitterend vasten. Meer over afvallen lees je in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Intermitterend vasten, de methodes

Intermitterend vasten is dus geen dieet. Het is een voedingsstrategie waarbij je de dag verdeelt in periodes waarin je wel eet en in periodes waarin je niet eet. Er bestaan flink wat manieren. Ik heb een paar methodes voor intermitterend vasten voor je geselecteerd en deze wil ik graag met je delen.

Na het lezen van de methodes van intermitterend vasten, heb ik een overzicht gemaakt van de voordelen ervan op je gewicht en je gezondheid.

Eerst maar eens even kijken naar de verschillende manieren van intermitterend vasten.

1. Vasten volgens de 16:8 methode

Bij deze methode komt het erop neer dat je 16 uur van de dag (van 24 uur) niets eet en in de 8 uren die over blijven eet je wel. Deze methode is best aardig vol te houden, zeker als je 8 uur per nacht slaapt en indien je het ontbijt overslaat.

Het ontbijt overslaan? Wat is dat nou?

Nou, het tijdstip waarop je je ontbijt nuttigt komt wat later te liggen. Maaltijden overslaan is niet handig als je duurzaam wilt afvallen. Daar raakt je metabolisme namelijk behoorlijk van in de war. Gevolg? Je komt aan, ondanks dat je minder eet. Hoe vervelend is dat?

Het is dus belangrijk dat je metabolisme (je stofwisseling) “aan” blijft staan.

Hoe doe je dit dan, 16 uren lang niets eten?

Je avondeten nuttig je bijvoorbeeld voor 19:00 uur ‘s avonds en tot 11:00 uur de volgende dag eet je niets. Dan heb je dus 16 uur lang niets gegeten. Deze methode van intermitterend vasten wordt het meest toegepast.

Gedurende die 16 uur maakt je lichaam gebruik van de energiebron, waar je juist vanaf wilt; lichaamsvet.

Meer weten over verantwoord afvallen? Lees dan het e-boek Eerste hulp bij Verantwoord Afvallen eens. Na betaling kun je het direct van de site downloaden, zodat je het vrijwel direct in huis hebt.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

2. De 5:2 methode

Bij deze manier van intermitterend vasten beperk je de calorie-inname gedurende 2 – elkaar niet-opvolgende dagen van de week – tot zo’n 500 tot 600 calorieën per dag. Je eet dus 2 keer in de week heel erg weinig.

Heel praktisch; je slaat voor 2 keer per week de lunch of het diner over en de maaltijden die je wel eet zijn karig.

Bij deze manier van intermitterend vasten eet je bijvoorbeeld op de maandag en op de donderdag slechts 500 tot 600 calorieën.

3. De eet-stop-eet methode

Bij deze methode van intermitterend vasten eet je gedurende 24 uur niets. Je nuttigt bijvoorbeeld je avondeten en je slaat de volgende dag het ontbijt en de lunch over. ‘s Avonds eet je weer een normale avondmaaltijd. Je eet dus slechts één maaltijd op die dag.

Dit doe je slechts 1 keer per week. Niet meer!

Bewuster omgaan met eten

De oud-president Barack Obama vastte (in ieder geval toen hij nog geen president was) ook 1 dag per week. Ik vond hem, eerlijk gezegd, een van de meest fitte presidenten van de VS ooit.

Er zijn dus verschillende manieren om intermitterend vasten uit te voeren. Het komt er eigenlijk op neer dat je bewuster omgaat met het aantal eetmomenten per dag of per week.

Intermitterend vasten heeft niet alleen voordelen voor je gewicht. Het biedt voordelen op meerdere fronten. Intermitterend vasten heeft gezondheidsvoordelen op het niveau van je lichaamscellen, je hormonen, je genen en op je gezondheid in zijn algemeen.

Wil jij ook verantwoord afvallen? Download dan ook het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Voordelen op cellulair en hormonaal niveau

Door intermitterend vasten gebeurt een aantal dingen in je lichaam op het niveau van je genen, de lichaamscellen en je hormonen.

Je hormoonspiegel verandert bijvoorbeeld om het mogelijk te maken om lichaamsvet te verbranden. Ook bevordert intermitterend vasten belangrijke herstelprocessen in je lichaamscellen.

Wat zijn die voordelen van intermitterend vasten?

1. Verbetering van de insulinegevoeligheid

Je bloedsuikerspiegel daalt en daardoor daalt het niveau van het hormoon insuline in je bloedbaan. Een positief gevolg hiervan is dat je insulinegevoeligheid verbetert (bron). Een ander positief gevolg is dat je vetreserves aangesproken kunnen worden vanwege het lage insuline peil. Je gaat dus lichaamsvet verbranden, zodat je afvalt.

Het hormoon insuline blokkeert in principe de mogelijkheid van je lichaam om lichaamsvet aan te spreken als energiebron. Daarom is het heel erg onhandig dat het insulineniveau hoog is in je bloed, wanneer je wilt afvallen.

Hoe hoger, of hoe meer je bloedsuikerspiegel fluctueert, hoe meer je lichaam calorieën zal opslaan in je vetcellen. Een lage (of een constante) bloedsuikerspiegel is dus heel erg belangrijk als je wilt afvallen.

2. Groeihormoon neemt toe

Het niveau van het groeihormoon neemt toe en dat is voordelig om ervoor te zorgen dat je geen spierweefsel verliest en juist vetmassa verbruikt om te voorzien in je energiebehoefte wanneer je afvalt.

Juist je spieren verbranden dagelijks heel veel calorieën. En als je wilt afvallen, dan is spiermassa essentieel. Niet veel mensen weten dit overigens. Als je hier meer over wilt weten, download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.

3. Reparatie van je lichaamscellen

Door intermitterend vasten initiëren je lichaamscellen bepaalde herstelprocessen. Je lichaamscellen verteren en verwijderen bijvoorbeeld overbodig geraakte eiwitten die zich zouden ophopen in de lichaamscellen. Een strakker lichaam, met minder lichaamsvet is het gevolg.

4. Genetische veranderingen

Door intermitterend vasten blijken veranderingen op te treden in de functies van genen. Dit is heel belangrijk en het zou ertoe kunnen leiden dat je langer leeft en het zou mogelijk beschermen tegen leverziekten.

Intermitterend vasten. Meer over afvallen lees je in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Voordelen intermitterende vasten op je gewicht

Afvallen is de meest voorkomende reden dat mensen aan intermitterend vasten gaan doen. Doordat je minder maaltijden per week eet, krijg je automatisch minder calorieën binnen. En doordat je in korte cycli minder calorieën binnen krijgt, helpen bepaalde hormonen om je vetreserves te verbranden en om je spiermassa in stand te houden.

De neurotransmitter noradrenaline bijvoorbeeld stimuleert het proces om lichaamsvet aan te spreken om te voorzien in de energiebehoefte. Door al die hormonale veranderingen neemt de snelheid van je stofwisseling toe. En dat is belangrijk bij afvallen. Hoe sneller je stofwisseling werkt, hoe meer calorieën je verbrandt.

Neurotransmitters?

Neurotransmitters zijn sowieso super belangrijke stofjes in je lichaam. Ze kunnen je dik maken, je goed laten voelen, je laten afvallen of ze reguleren je slaap. Meer weten over deze stofjes en hoe je ze kan beïnvloeden? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

Intermitterend vasten is niet alleen een effectieve manier om af te vallen, doordat je minder calorieën eet, vermindert ook de taille-omtrek. Juist die taille is belangrijk voor je gezondheid. Een te dikke buik wijst er namelijk op dat er veel vet is opgeslagen rond je organen en dat kan zeer ernstige ziekten veroorzaken.

Gezondheidsvoordelen van intermitterend vasten

Naar intermitterend vasten zijn diverse onderzoeken gedaan en veel van die onderzoeken geven bepaalde gezondheidsvoordelen aan. Intermitterend vasten zou dus helpen bij afvallen, je algehele gezondheid zou verbeteren en het zou zelfs bijdragen aan een langer leven. Hoe mooi is dat?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van intermitterend vasten?

1. Afvallen

Intermitterend vasten help dus om je buikje te verliezen, je taille te verkleinen en om af te vallen. Dit komt omdat je bewust minder calorieën binnen krijgt. Je schuift als het ware de maaltijd vooruit.

Overgewicht staat in relatie tot tal van vervelende aandoeningen. Het loont dus om een van deze strategieën te kiezen als je een paar kilo’s kwijt wilt.

Overweging; nu of later?

Is intermitterend vasten om af te vallen, iets voor later? Tuurlijk, maar wat is later? Over 2 of 3 jaar? Hoe snel zijn de afgelopen jaren voorbij gegaan? Ik bedoel maar.

Let wel; je lichaamsgewicht is een super belangrijke factor van een goede (of niet goede) gezondheid. Chronische ziekten zoals diabetes 2, botontkalking en kanker ontwikkelen zich in de loop der jaren. “Opeens” manifesteren deze aandoeningen zich en dan is het te laat. Dat is even schrikken.

Echter, tijdens het voortraject (gedurende de jaren) ontwikkelde je lichaam de aandoening al. Van het roken van 1 sigaret krijg je ook geen longkanker. Juist in het voortraject kun jij wat doen. Je kunt voorkomen dat je dik wordt en als je al dik bent, dan kun je afvallen.

Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je dokter op een bepaalt moment met heel erg vervelend nieuws komt. Dit moment wil je voorkomen, toch?

Wil jij ook flink afvallen? Kun jij de “knop” omzetten? Volg dan de uitgebreide Online Cursus Afvallen:

Online Cursus Afvallen

Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen

In deze cursus leer je onder andere:

  • Zonder honger af te vallen
  • Afvallen zonder calorieën te tellen
  • Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
  • Waarom je juist in je bed afvalt
  • Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
  • Wat de juiste voeding is om af te vallen
  • Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen

Download de Online Cursus Afvallen

 

2. Ontstekingen verminderen

Het blijkt dat door intermitterend vasten er minder ontstekingen in het lichaam ontstaan. Ontstekingen (door bijvoorbeeld teveel suiker of omega 6) kunnen een belangrijke opmaat voor chronische ziekten zoals diabetes 2, dementie, kanker en botontkalking zijn.

3. Verbeteren insulinegevoeligheid

Door intermitterend vasten neemt je insulinegevoeligheid toe en dat helpt je om diabetes 2 te voorkomen (bron).

4. Voorkomen van hart- en vaatziekten

Ongezond en te veel eten hebben een weinig positieve impact op je hart- en vaatstelsel. Door intermitterend vasten help je om je lichaam (vet)overschotten aan te spreken en om zichzelf te repareren (bron).

Intermitterend vasten zou je ‘slechte’ LDL cholesterol doen laten afnemen (bron). Voedingsmiddelen die veel suiker bevatten bevorderen allerlei ontstekingen en de LDL cholesterol gaat die ontstekingen te lijf. Een nadeel; LDL hoopt zich dan op rond die ontstekingen. Dit is een natuurlijk proces, dat helpt bij het oplossen van die ontsteking.

Als die ontsteking voorbij is, dan ‘eet’ de HDL cholesterol (het goede cholesterol) de LDL weer op. Maar goed, hoe meer ontstekingen, hoe meer ‘slecht’ cholesterol in je bloedvaten. Dit kan je bloedvaten verstoppen.

Intermitterend vasten. Meer over afvallen lees je in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

5. Goed voor je hersenen

Intermitterend vasten verhoogt het niveau van een bepaalt hormoon in je hersenen (bron). Dit helpt je te beschermen tegen de ziekte van Alzheimer.

6. Levensverlengend

Bij een studie bleek dat intermitterend vasten de levensduur bij ratten verlengde (bron). Ook blijkt uit dierenstudies dat door intermitterend vasten preventief kan werken tegen kanker.

Wil jij ook flink afvallen en wordt het tijd dat de “knop” omgaat? Volg dan ook deze zeer uitgebreide online Cursus Afvallen:

Online Cursus Afvallen

Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen

In deze cursus leer je onder andere:

  • Zonder honger af te vallen
  • Afvallen zonder calorieën te tellen
  • Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
  • Waarom je juist in je bed afvalt
  • Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
  • Wat de juiste voeding is om af te vallen
  • Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen

Download de Online Cursus Afvallen

 

Tot slot

Intermitterend vasten helpt dus om af te vallen zonder dat je minder calorieën in totaal eet. Je totale calorie-inname blijft dus redelijk gelijk.

Intermitterend vasten helpt je om onbewust minder calorieën te eten, zodat je gewicht kan verliezen (vooral lichaamsvet) en een flink aantal gezondheidsvoordelen kan ervaren. Natuurlijk is intermitterend vasten niet zo effectief indien je tijdens de uren waarin je kan eten, extra veel gaat eten.

Intermitterend vasten is ook nog eens heel erg handig en goedkoop. Je hoeft immers minder maaltijden te maken en dat scheelt je geld en tijd.

En dan nog iets…

Intermitterend vasten kan je goed helpen om af te vallen en gelukkig zijn er meer wegen die naar Rome leiden. Wil jij ook verantwoord afvallen en kan je wel een steuntje in de rug gebruikten? Gewoon iemand die je vertelt wat je het beste kunt doen? Boek dan een online consult voor voedingsadvies bij mij.

Het lijkt mij heel erg leuk om je persoonlijk te spreken en je te mogen helpen.

Meer weten?

Intermitterend vasten helpt je met afvallen. Wil jij ook afvallen en lukt het je steeds maar niet? Geen paniek, dit is heel normaal. Waarschijnlijk heb je steeds voor een manier gekozen (die bijna iedereen kiest), die niet werkt. Verantwoord afvallen is niet alleen een kwestie van calorieën minderen. Het is ook een kwestie van de juiste calorieën eten.

Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen maar eens. Je leert wat je moet doen om echt verantwoord af te vallen. Deze methode is geen geheim, alleen niet veel mensen passen het toe. Je loopt geen risico omdat je een 100% niet goed geld terug garantie hebt. Ik sta namelijk 100% achter deze methode.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Intermitterend vasten is een manier om af te vallen (in eerste instantie) en om op gezond gewicht te blijven. Meer weten over gezond leven en wil je ook blijven genieten van het leven? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Ook op het gebied van hormonen en neurotransmitters doet intermitterend vasten mooie dingen. Wil je mer weten over die neurotransmitters? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Nu even iets anders. Over je welbevinden. Ben jij echt happy met de dingen die je nu doet? Of heb je het gevoel dat er meer is? Als dit zo is, lees dan de nieuwe editie van het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Je wordt mentaal een stuk sterker, zodat je veel meer aan kunt.

En vergeet je je niet aan te melden voor de maandelijkse update, vol met gezonde info die je leven leuker, gezonder (en slanker) maakt? Mis geen tips meer.

Ook leuk te lezenBronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/fasting-healthy-eating-aging/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/intermittent-fasting/
3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/intermittent-vasten.aspx

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!