Langer leven, gezonder leven en leuk leven. 11 Tips

Langer leven in een goede gezondheid om je kinderen en kleinkinderen te zien opgroeien. Dat is toch wat veel mensen willen? Gelukkig worden we steeds ouder. De gemiddelde levensverwachting is de afgelopen decennia flink gestegen. Maar helaas worden we ook steeds eerder ziek. Langer leven gaat tegenwoordig vaak gepaard met kwaaltjes en een minder goede gezondheid. In deze blog deel ik 11 tips met je die je helpen om gezonder en hopelijk langer te leven. 

Langer leven en eerder ziek worden

Door een verbeterde hygiëne en door bepaalden ontwikkelingen in de gezondheidszorg kunnen we tegenwoordig langer leven. Nog niet eens zo heel erg lang geleden schreven artsen bier voor aan de Amsterdamse bevolking, omdat bier minder bacteriën bevatten dan het normale drinkwater destijds. Dat zegt wel wat.

Langer leven. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Door uitgebreide vaccinatieprogramma’s sterven kinderen gelukkig niet snel meer aan pokken en andere ziektes. En door de komst van sanitaire faciliteiten, riolering en afvalophaaldiensten konden ziektes als cholera voorkomen worden.

Mede door deze ontwikkelingen kunnen we tegenwoordig langer leven. Maar tegelijkertijd doen we er van alles aan om eerder ziek te worden. En dat is best jammer. Want wie wil er nou langer leven, om lang ziek te zijn?

Ik heb 11 tips voor je uiteengezet die je kunnen helpen bij een langer leven. Een aantal van deze tips zullen je bekend voorkomen en dat is mooi, want dat bevestigt je gezonde kennis en eventueel je gezonde gewoontes.

Langer leven, 11 tips

Voorbeelden van groepen mensen die structureel langer leven zijn de zogenaamde Blue Zones. Dit zijn groepen mensen die in verschillende gebieden in de wereld wonen en die langer in een goede gezondheid leven.

Deze groepen mensen zijn de bewoners van het Japanse eiland Okinawa, de bewoners van het Italiaanse Sardinië, leden van De Zevende Dag Adventisten uit Californië (heel religieus), de bewoners van het Griekse eiland Ikaria en de Nicoya indianen uit Costa Rica.

Wat doen deze groepen mensen voor een langer leven en hoe kan jij dat ook doen?

1. Gezond eten

Door gezond te eten vergroot je de kans op een langer leven. En dat niet alleen, je vergroot ook de kans om in goede gezondheid langer te leven. Dat klink vrij logisch, toch? Wat opviel bij de Blue Zone groepen was dat zij voeding aten met een lage glycemische index. Dit houdt in dat zij niet veel snelle koolhydraten gebruikten. Voorbeelden hiervan zijn junk en fast food, frisdranken en wit brood.

Meer weten over gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding

Volwaardige voeding dat bestaat uit vezels, complexe koolhydraten, eiwitten, antioxidanten, vetten, mineralen en vitamines verdient dus de voorkeur boven sterk bewerkte voeding.

Vooral de groenten broccoli en boerenkool doen het erg goed. Ze zitten ieder bomvol gezonde stoffen en ze zijn in Nederland volop verkrijgbaar. Wist je trouwens dat boerenkool in Amerika gezien wordt als een superfood?

Ohja, als je zin heb in een handje noten kies dan voor een handje walnoten. Walnoten helpen bijvoorbeeld om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. En neem ‘s ochtends een kom havermout. Havermout blijkt je leven te kunnen verlengen.

Als je meer wilt weten over gezond eten, download dan gerust het e-boek Gezonde Voeding. Er valt namelijk nog heel erg veel te ontdekken.

2. Lichaamsbeweging

Alle groepen uit de Blue Zones leiden een actief leven. Ok, ze doen eigenlijk niet of nauwelijks aan sport, maar ze bewegen erg veel. Ze fietsen veel, bewerken akkers (tuinieren) en ze wandelen regelmatig. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen kan je langer leven in goede gezondheid.

In Nederland staat de Norm voor Gezond Bewegen op 30 minuten per dag. Ik zou zeggen; beweeg dagelijks minimaal één uur. Lichaamsbeweging stimuleert bijvoorbeeld je bloedcirculatie, spieren, metabolisme en je humeur. Je wordt vrolijker.

3. Relax

Stress is onlosmakelijk met onze levensstijl verbonden en het helpt je niet erg om langer te leven, in een goede gezondheid. Door de e-mail, WhatsApp, Social Media kanalen, TV, werkdruk, baanonzekerheid, files en alle mondiale problematieken en spanningen is ons leven een stuk minder overzichtelijk dan 100 jaar geleden.

Meer weten over gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding

Maak dus tijd om te relaxen en laat de stress van je afglijden. Activiteiten zoals sporten, de hond uitlaten, je tuin netjes maken en lekker eten met je gezin kunnen je daar behoorlijk bij helpen. Neem dus de tijd om leuke en ontspannende dingen te doen.

4. Sociaal

In de Volkskrant stond laatst een artikel dat mensen die actief zijn op Facebook langer leven. Zelf vind ik dat eerlijk gezegd erg onwaarschijnlijk. Vrienden, familie en sociale contacten zijn inderdaad belangrijk en social media is een leuke aanvulling daarop.

De boodschap is, denk ik, dat mensen die sociaal actief zijn langer leven. Het blijkt namelijk erg gezond te zijn om regelmatig je hart te luchten bij mensen die je vertrouwt.

5. Voorkom overgewicht

Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes 2, versleten gewrichten, hoge bloeddruk en talloze andere vervelende aandoeningen. Helaas meer dan de helft van Nederland te dik. Er gaat dus iets niet goed.

Overgewicht verhoogt dus het risico op ziekte. Je zou echter toch langer leven, want er bestaat immers veel medicatie om de symptomen van diabetes 2, depressies en andere aandoeningen te verhelpen. Die medicijnen hebben helaas wel een paar bijwerkingen, waar je best wel last van kan krijgen.

Meer weten over gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding

Een goede manier om overgewicht te voorkomen, is om je metabolisme (je stofwisseling) een handje te helpen. Je verbrandt dan automatisch meer calorieën. In dit e-boek lees je er alles over.

6. Voorkom ondergewicht

Zowel overgewicht als ondergewicht is niet goed voor je gezondheid. Ondergewicht ondermijnt je immuunsysteem. Je krijgt simpelweg niet genoeg voedingsstoffen binnen.

7. Werken

Werken hoort bij ons dagelijks bestaan. Apple-oprichter Steve Jobs zei in een van zijn laatste interview “You have to really love what you do”. Doe dus werk dat je leuk vindt. Als je je werk niet leuk vindt, dan ga je dagelijks met een flink portie tegenzin naar je werkgever toe.

Die negativiteit neem je vervolgens ook weer mee naar huis. Je kinderen en je partner raken er ook door ‘besmet’. In een TED Talk zei de Amerikaanse spreker Simon Sinek hierover: “Our jobs are killing us”. Doe dus werk waar je het gevoel hebt dat je echt iets bijdraagt en wat je echt voldoening geeft.

8. Water

Water helpt je om afvalstoffen af te voeren. Voldoende vocht is sowieso belangrijk voor een langer leven, omdat de mens nu eenmaal voor het grootste gedeelte uit water bestaat.

De boodschap is eigenlijk dat je water drinkt in de plaats van frisdrank. Frisdrank bevat veel suiker en calorieën die je niet voeden. Je krijgt dus dagelijks al snel teveel calorieën binnen als je regelmatig frisdrank drinkt.

Meer weten over gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding

9. Slapen

Sinds de geboorte van onze dochter Bo ben ik wat enthousiaster over slapen. Ik vond slapen nooit zo leuk en maakte derhalve relatief korte nachten. Maar al die gebroken nachten laten mij inzien dat slaap de kwaliteit van je leven behoorlijk beïnvloedt.

‘s Nachts herstelt je lichaam zich van de dag ervoor en bouwt het energie op voor de dag die gaat komen. Ook je hormonen hebben baat bij voldoende slaap. Een slechte nachtrust kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de hele dag trek hebt in iets zoets, zouts of iets vettigs.

10. Een doel

Wat is je reden om ‘s ochtends op te staan? Mensen die dagelijks een duidelijk doel hebben lijden een langer leven. Een doel hoeft niet in het verlengde te liggen om directeur te worden, de Mount Everest te bedwingen of de Mont Ventoux op te fietsen.

Gewoon de kinderen verzorgen, een promotie, je conditie verbeteren, aan jezelf werken of aan je relatie werken kan al een doel op zich zijn.

11. Niet teveel eten

Langer leven door niet teveel te eten. Dat klinkt wellicht een beetje tegenstrijdig. Maar de Fransen houden zich ook aan deze regel. Zij eten totdat zij voor 80% vol zitten. Er zit namelijk altijd nog een beetje eten in je slokdarm en dat komt vanzelf in je maag terecht.

Meer weten over gezond eten? Download het e-boek Gezonde Voeding

De Japanse bewoners van het eiland Okinawa eten ook totdat zij voor 80% zitten. Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie blijken de vrouwen in Japan de hoogste levensverwachting te hebben en dat één op de 135 mensen op het eiland Okinawa de leeftijdsgrens van 100 jaar oud passeert.

Tot slot

Het loont dus om te kijken hoe andere mensen leven en wat hun gewoontes zijn, als je de kans op een langer leven wilt verhogen. Natuurlijk kan je er niet volledig zeker van zijn dat je niet ziek wordt wanneer je wel gezond eet en regelmatig aan lichaamsbeweging doet.

Ziek worden is de uitkomst van een ingewikkelde combinatie van erfelijkheid, voedingsgewoontes, lichaamsbeweging, stress, milieu, medicijngebruik, omgevingsfactoren en tal van andere zaken. Een flink aantal van dergelijke factoren heb je niet zelf in de hand. Maar je hebt wel zelf de keuze wat je uit de koelkast haalt en wat in je mond stopt.

Wil jij ook gezonder eten, maar weet je niet goed waarmee je kan beginnen? Lees dan ons e-boek over gezonde voeding.

Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-mensen-met-een-actief-sociaal-leven-op-facebook-leven-langer~a4406250/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!