Hoe ga je obesitas te lijf?

Obesitas ga je te lijf door veranderingen aan te brengen in je voedings- en je beweegpatroon. In de vorige blog kon je lezen over het aanpassen in je voedingspatroon; skip de dikmakers suiker en fructosestroop. Deze blog gaat in op de effecten van transvetten en bloem. De volgende post zal de invloed van vlees, alcohol en medicijnen beschrijven. Wat doen de dikmakers transvetten en bloem met je lichaam en hoe komen ze in je eten?

Hoe ontstaat het en hoe ga je obesitas te lijf?

We beginnen met de dikmakers transvetten en bloem. Hiervan weet je niet altijd dat ze in je eten zijn verwerkt. Transvetten zijn vaak vaste vetten en zitten in producten als margarine, vast frituurvet, snacks, koeken en veel ander fabrieksmatig geproduceerd voedsel. Wanneer je een saucijzenbroodje of croissantje een, bij de benzinepomp of de stationsrestauratie is de kans groot dat er transvetten in zijn verwerkt. Transvet zorgt er onder andere voor dat een product er vers uit blijft zien. Maar het is dus bijzonder schadelijk. Transvet gooit je cholesterolbalans in de war, door het goede HDL cholesterol te verlagen en het slechter SDL te verhogen. Hierdoor loop je meer risico op hart-en vaatziekten. Ook slaat je lichaam transvet direct op als lichaamsvet. Je wordt er dus dikker van.

Transvetten

Nog een nadeel van transvet, is dat het niet verzadigd. Er zitten weinig tot geen voedingsstoffen in, dus je lichaam vraagt, na een uur of 2 na je transveterijke maaltijd, weer om eten. Wanneer je aan die drang toegeeft, en dat gebeurd heel vaak, ben je eigenlijk alleen maar aan het calorieën stapelen. Er bestaat een grote kans dat je deze calorieën niet verbrandt, dus worden deze ook opgeslagen als lichaamsvet. Helaas hebben transvetten een  sterke aantrekkingskracht. Ze smaken een beetje vettig en daar zijn wij in de loop van de decennia enorm van gaan houden. Transvetten bevredigen je dus, op korte termijn, maar op lange termijn maken ze je dik en ziek. Je gaat obesitas te lijf door transvetten uit je voedingspatroon te schrappen

Bloem

Bloem? Zat dat niet in brood en pasta? Ja en het zit ook in koek, cake, sauzen en soepen uit pakjes. Wat is daar nu weer fout aan? Het antwoord daarop ligt in de bewerking. Bloem is een onderdeel van een tarwekorrel. Bloem komt vrij, nadat de tarwekorrel is gemalen. Na het malen, kun je de tarwekorrel verdelen wit poeder, zemelen en kiemen. De zemelen en de kiemen zijn voedzaam en gezond voor je. Het witte poeder heet bloem en kent geen voedingswaarde. Ook vindt je lichaam het maar moeilijk om dit spul te verteren. Tijdens je spijsvertering zet je lichaam de koolhydraten van de bloem om in suikers en zetmeel en dat wordt weer aangewend voor energie. Je gaat obesitas te lijf door voedingsmiddelen die veelal uit bloem bestaan, te vermijden.

Bijdrage aan obesitas en overgewicht

Wat is er dan verkeerd aan bloem? Het zit in talloze voedingsproducten verwerkt. Dus je krijgt er veel te veel van binnen. Bloem, dat dus onder andere verwerkt is in fabrieksmatig geproduceerd brood, pasta, koeken, cake, sauzen en soepen uit pakjes, krijg je dus ongemerkt en met massa’s binnen. De koolhydraten uit bloem en uit andere producten die van wit meel zijn gemaakt hebben dan ook sterk bijgedragen in de progressief stijgende trend in overgewicht en obesitas. Vandaar dat wel eens gesteld wordt dat je van koolhydraten dik wordt. Bloem en wit meel, bestaat voornamelijk uit enkelvoudige koolhydraten. Deze zijn op diverse plekken beschreven op de site en in verschillende blogs, eveneens van deze site.

Hoe los je het op?

De oplossing kun je weer zoeken in je voedings- en je beweegpatroon. Om met de eerste te beginnen, het zal voor iedereen duidelijk zijn dat wanneer je beweegt, je calorieën verbrandt. En dat is nu precies de bedoeling wanneer je van je overgewicht af wilt. Matig intensieve beweging is hier een uitermate geschikt middel voor. Je kunt hierbij denken aan wandelen, fietsen, tuinieren en huishoudelijke klussen. Na een uur matig intensieve beweging kun je wel 300 calorieën hebben verbrand. Doe dit een maand lang en je hebt de energie van 1,2 kilogram vet verbrand. Met een jaar verbrand je dus voor meer dan 14 kilogram aan vet.

Veranderen voedingspatroon

Gezonde Voeding NLbewustgezond.nlWanneer je dan ook nog eens je voedingspatroon aanpast, je skipt niet alleen de suikers, de transvetten en de enkelvoudige koolhydraten afkomstig uit bloem maar je vervangt dit juist door gezonde voedingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan volkoren producten, noten, quinoa, amaranth, groenten, fruit en zaden. Deze voedingsmiddelen bevatten veel gezonde bouwstoffen en verzadigen meer. Je hoeft er dus niet veel van te eten, want je lichaam vraagt er niet meer naar. Minder eten, betekent ook minder vetopslag.

Door een aantal eenvoudige veranderingen; het vervangen van het ene eten voor het andere en meer dagelijkse beweging kun je dus vrij eenvoudig 1 of meer kilo’s per maand kwijt raken. Op jaarbasis kan dit zelfs oplopen tot enkele tientallen kilo’s. Gewoon, omdat je andere keuzes maakt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!