Hoe bestrijd je obesitas?

Obesitas NLbewustgezond.nlObesitas, de medische term voor zwaarlijvigheid, is een steeds groter wordend probleem. Niet alleen in Nederland, ook in Europa, de VS en in de landen die momenteel een stevige economische groei meemaken, leidt een steeds groter percentage van de bevolking aan obesitas. Het lijkt er op dat er een parallel bestaat tussen de economische ontwikkeling van een land en het aantal mensen met overgewicht en obesitas. In Nederland en in Europa is meer dan de helft van de bevolking te zwaar. In totaal zijn dan 8 miljoen Nederlanders, waarvan er rond de 1,5 miljoen leiden aan obesitas. Opvallend is de snelle opmars van overgewicht en obesitas in Nederland. Sinds 1980 vindt een explosieve groei plaats. 

Wat is Obesitas?

Je hebt obesitas wanneer je BMI boven de 30 ligt. Een normale BMI ligt tussen de 20 en de 25. Je BMI kun je berekenen met de volgende formule: lichaamsgewicht : lengte² = BMI. De BMI, ook wel Quetelet Index genoemd, naar een Belgische wetenschapper, die leefde in de 19de eeuw, wordt wereldwijd gebruikt om, voor de gemiddelde mens, de verhouding tussen lengte en gewicht te bepalen. Je begrijpt dat deze index niet geheel nauwkeurig is. Een bodybuilder, met veel spiermassa, zal een hogere BMI hebben dan een leeftijdsgenoot met dezelfde lengte die veel aan duursporten doet. En zo bestaat er nog wel meer kritiek op de BMI. Maar goed, deze index wordt dus al meer dan een eeuw gebruikt en je kunt er dus bepaalde conclusies uit trekken.

Je kunt natuurlijk ook zelf op de weegschaal gaan staan en naar het getal kijken dat tussen je voeten verschijnt. Wanneer je van het getal schrikt, dan weet je dat het niet goed zit. Voor een second opinion kun je plaats nemen voor de spiegel. Wanneer je daar een fit en atletisch persoon ziet staan, dan zit het in de regel wel goed. Maar zie je daar een alles behalve fitte persoon staan, met veel overtollige kwabben en onderkinnen, dan weet je dus dat er iets zal gaan veranderen in je leven. Tenminste, wanneer je er iets aan wilt doen.

Dikmakers

Ligt het nu aan jou, al dat extra gewicht? Dat is niet gemakkelijk te zeggen. Overgewicht en vooral obesitas ontstaat wanneer je energiebalans positief uitslaat. Je eet dus meer calorieën, dan dat je er daadwerkelijk nodig hebt. Dagelijks sla je dus overtollige calorieën op als lichaamsvet. Dit heeft voor een deel te maken met de voeding die je eet. Helaas is de voeding, sinds de 1980 veel energierijker geworden. Dit komt door allerlei dikmakers. Die dikmakers zijn suiker, fructosestroop, bloem, vlees, transvetten, alcohol en medicijnen. Dat suiker een dikmaker is zal je weinig verbazen, maar dat het in allerlei producten is verwerkt, zodat jij suiker eet, zonder dat je het weet, zal je wellicht meer verbazen. Suiker is toegevoegd aan vele bewerkte voedingsproducten.

Fructosestroop

Dit geldt ook voor het nog schadelijkere fructosestroop. Deze dikmaker is afkomstig van maïs en is goedkoper dan suiker. Voor de producten van voedingsmiddelen, zoals frisdrankproducenten, was het dus goedkoper om fructosestroop in hun drankje te stoppen. Dat leverde mooie winsten op. Alleen werkt fructosestroop nog meer verslavend en herbergt het nog meer energie als suiker. Daarnaast bestaat frisdrank uit zogenaamde holle calorieën. Er zit veel energie in een blikje fris, maar het stilt je honger niet. Ofwel, door frisdrank krijg je weer extra calorieën binnen.

Hoe ga je obesitas te lijf?

De andere dikmakers, vlees, bloem, transvetten, alcohol en medicijnen worden in de volgende blog besproken. Ook zij verdienen een uitleg, maar deze post wordt dan wel heel lang. Nu gaat het erom wat je aan obesitas kunt doen. Hoe ga je obesitas te lijf? Het bestrijden van obesitas is een zwaar en lang proces. Mensen hebben niet van de ene op de andere dag een kilo of 30 extra aan hun lijf hangen. De oorzaken van obesitas zijn te vinden in een heel breed spectrum. Zo kunnen er psychische oorzaken zijn, culturele en opvoedkundige. Zo kan een kind altijd worden beloond en getroost worden met een snoepje. Hierdoor leert deze persoon zich automatisch aan, dat er bij emoties als blijheid of verdriet iets te eten hoort. Dit neurologische pad is heel moeilijk te doorbreken.

Verandering van beweeg- en voedingspatroon

Gezonde VoedingMaar goed, niets doen is geen optie. Obesitas brengt vele vervelende gevolgen met zich mee. Wanneer mensen hun obesitas willen aanpakken is een bezoek aan de specialist meestal noodzakelijk. Deze zal, als het goed is, een aantal aanpassingen in levensstijl aanbevelen. De voeding- en beweegpatronen van de cliënt zullen veranderen. Het moge duidelijk zijn dat de dikmakers, hier genoemd in de blog, (grotendeels) van het menu geschrapt zullen worden. Deze kunnen vervangen worden door onbewerkte voedingsmiddelen als hele granen, peulvruchten, groenten, fruit, quinoa, zilvervliesrijst (in plaats van witte rijst), biologisch volkoren brood, zuurdesem brood (het meeste brood uit supermarkten is wit brood, van de bloem, met een bruin verfje), kip, vis, zaden (zoals lijnzaad) en noten. In het e-boek Gezonde Voeding kun je hier meer over lezen. Gezonde Voeding is ook verkrijgbaar als gewoon boek, veel mensen vinden dat prettiger lezen.

Meer bewegen

Dit soort voedingsmiddelen bevatten vitaminen, mineralen en vezels waardoor je verzadigd raakt. Dit betekend dat je er minder van hoeft te eten, ze voeden nu eenmaal meer. Ook je beweegpatroon zal veranderen. Matig intensief bewegen heeft vele positieve effecten op je vetverbranding. Waar begin je?, zullen sommige lezers zich nu misschien afvragen. Gewoon, ga vanavond eens een half uur wandelen en koop wat gezonde voedingsmiddelen, die je morgen kunt eten. Herhaal dit ritueel een aantal weken en je zult vanzelf resultaten bemerken.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!