Waarom is een gezonde levensstijl niet gemakkelijk?

gezonde levensstijl niet gemakkelijkWaarom is een gezonde levensstijl niet gemakkelijk te ontwikkelen voor veel mensen? De meeste mensen weten inmiddels wel welke producten niet bijdragen aan hun gezondheid. Zo weet iedereen wel dat een kiwi gezonder is dan snoep. Een van de verklaringen kun je vinden in onze evolutie. We vinden zoet en vettig eten gewoon lekker. Doordat onze omgeving enorm is veranderd, is dit nu een probleem geworden. Hoe kan dat?

Educatie en evolutie

Veel mensen hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet en vettige voedingsmiddelen en juist een aversie tegen de smaak bitter. Dit heeft te maken met onze evolutie. Ons lichaam werkt nog voor 99,5% hetzelfde als pakweg 150.000 jaar geleden. Toen aten we bessen, noten, knollen, rauwe groenten en soms een stuk vlees of vis. Om nu te bepalen of iets eetbaar was, proefden of roken onze voorouders aan het voedingsmiddel. De smaak zoet betekende dat een stuk fruit rijp was, de smaak of geur van bitter hield in dat het giftig was of bedorven. We hebben een voorkeur voor vettig eten omdat wij, net als dieren, vet opslaan, om het later aan te wenden als brandstof. Dit was het geval tijdens voedselschaarste.

Werkt ons brein hetzelfde als 150.000 jaar geleden? Ja, aan ons brein en aan ons lichaam is niet veel veranderd sinds die tijd. Wel is onze omgeving enorm veranderd. Tot aan de Industriële Revolutie hebben onze voorouders zich voornamelijk in leven gehouden door zelf eten te verbouwen. Door de Industriële Revolutie, in Europa rond 1880 begon, verplaatsten veel mensen zich naar de stad om in fabrieken te werken. Er ontstonden grote steden en daar konden geen agrarische activiteiten of veeteelt meer plaats vinden. Boeren werden dus arbeiders en besteedden derhalve de productie van hun eten uit.

Marketeers

Zo is het nog steeds. Nederland is al lang al geen agrarische samenleving meer en ons voedsel komt uit de hele wereld. Wij hebben er zelf alleen geen feeling meer mee. Alleen de voorkeur voor smaken als zoet en vettig en de aversie tegen bitter, bestaat nog steeds. En dat weten de marketeers van voedingsmiddelenindustrie. Die smaken zoet en vettig zijn verwerkt in tal van voedingsproducten, zoals candy bars, fast food, junk food, kant-en-klaar maaltijden, vruchtenyoghurt, koek, snacks en natuurlijk snoep.

Onze omgeving is behoorlijk veranderd

Marketeers weten ook dat ons lichaam zichzelf heeft aangeleerd om zoveel mogelijk te eten, indien eten voorhanden is. De afgelopen 150.000 jaar hoefde ons lichaam namelijk geen rem te ontwikkelen, omdat dit tot zo’n beetje 1980 niet nodig was. Er bestond altijd schaarste. Er bestaat een grote kans dat een oud-oom of tante, van een jaar of 70-80 armoede en honger hebben gekend. De afgelopen 33 jaar kenmerken zich door overvloed. Echter in 33 jaar verandert ons lichaam niet. Ons lichaam verandert en de loop van de decennia. Het duurt dus nog wel even voordat ons lichaam een antwoord heeft gevonden op de huidige situatie.

Wat kun je doen?

Aangezien je niet de tijd hebt om te wachten op die lichamelijke aanpassing, de kans dat je dat meemaakt 0%, kun je er nu wat aan doen. Het feit is natuurlijk wel dat die producten overal te koop zijn. Daar is al een en ander over geschreven in andere blogs. Het is dus zaak dat je ze niet meer koopt. Ik heb het hier natuurlijk over voorbewerkte en verpakte producten die allerlei E-nummers, transvetten, suikers, zout en allerlei onbegrijpelijke, niet te snappen ingrediënten bevatten. Op het etiket kun je dit aflezen.

“Vandaag begin ik”

Het is handig wanneer je daar vandaag mee kan te starten. Waarom is dat handig? Omdat er altijd “morgen” is. “Morgen begin ik”, zeg je vandaag en morgen zeg je het nog een keer. Overmorgen zeg je het weer en voordat je het weet is er weer een week voorbij. Zeg dus niet: “Morgen begin ik”, maar zeg tegen jezelf: “Vandaag begin ik”. Wat voor ergs kan je er vandaag nou overkomen, wanneer je die gevulde koek niet eet, of die drinkbouillon uit pakje niet neemt? Hoewel je vandaag niet wordt beloond met je gezonde keuzes, en morgen ook niet, is het toch raadzaam om vandaag te beginnen. Sterker nog, je wordt amper beloond voor het leiden van een gezonde levensstijl. Nou ja, je voelt je wat beter en er bestaat een grote kans dat je niet ziek wordt. Echter de gevolgen van een ongezonde levensstijl zijn pas merkbaar over een aantal jaren.

De e-boeken Gezonde Voeding en Afvallen Veranderen helpen je goed op weg. Je vindt ze in de webshop. Wanneer je ze allebei koopt, dan profiteer je van een leuke pakketkorting.

Lees je Afvallen Veranderen liever als een gewoon boek, bestel dan de paperback. Ook Gezonde Voeding is als paperback te verkrijgen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!