Hoe los je obesitas op?

Hoe los je obesitas op? Obesitas is niet zomaar op te lossen. Het duurt ook immers een behoorlijke periode voordat iemand het obese stadium heeft bereikt. In principe kan iedereen obees worden. De oorzaken van obesitas liggen voor een belangrijk deel aan een enorme onbalans in calorie-inname en calorieverbruik. De diepere oorzaken kunnen liggen op mentaal, opvoedkundig en cultureel vlak. Ook het gebrek aan kennis en de sociale omgeving kunnen leiden tot overgewicht en obesitas. In de voorgaande 2 posts kon je lezen over de effecten van suiker en fructosestroop, transvetten en bloem. Deze post gaat in op alcohol, medicijnen en vlees.

De effecten van alcohol op obesitas

Alcohol wordt door je lichaam omgezet in suikers en in vet. Wanneer je 1 of 2 consumpties per avond drinkt, is er niet veel aan de hand. Maar als je dagelijks meer dan dat binnen krijgt, dan ga je dit merken aan je gewicht. 1 Glas wijn of bier bevat wel 120 Kcal.

Obesitas. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Wanneer je dagelijks 1 glas bier of wijn neemt, dan krijg je dus maandelijks 120 Kcal. x 30 is 3.360 calorieën binnen. Dit aantal calorieën is het equivalent van een halve kilo aan vetmassa. Bij alcohol hoort een dilemma; het is de meest gebruikte, legale harddrug ter wereld.

Alcohol veroorzaakt vele problemen en de oorzaken van overmatige alcoholconsumptie kun je vaak zoeken in mentale aspecten. Zo kan iemand een laag zelfbeeld van zichzelf hebben, vroeger niet geaccepteerd zijn, zich onzeker voelen over zichzelf etc.

Gebruik van medicijnen

Vaak zijn er oplossingen voorhanden en een coach kan je daar prima mee helpen. Je mentale blokkades zijn vaak groter dan het daadwerkelijke probleem. Het kost alleen tijd, doorzettingsvermogen en moed om die blokkades op te heffen en nieuwe gewoontes aan te wennen.

Helaas gebruiken we in het westen maar al te vaak een medicijn om iets te verhelpen. Dit is lang niet altijd goed. Medicijnen hebben bijwerkingen, zo kunnen ze je hormonale huishouden in de war gooien, waardoor bijvoorbeeld je lichaam anders omgaat met het verwerken van je voeding.

Je kunt dit vergelijken met mensen die een schildklierprobleem hebben. Deze mensen hebben grote kans op overgewicht omdat die schildklier niet naar behoren werk. Veelvuldig medicijngebruik kan ook leiden tot overgewicht. Medicijngebruik is een gewoonte geworden van veel mensen om een of ander symptoom te bestrijden.

De meest geslikte medicijnen in Nederland zijn antidepressiva en cholesterolverlagers. Beiden gaan ze in miljoenen over de toonbank. Is dit zomaar op te heffen? Los je obesitas op door minder medicijnen te slikken? Wellicht, lees de bijsluiter van een medicijn eens, of lees de volgende alinea.

Door bezuinigingen minder zorgconsumptie

In België worden, van Europa, de meeste medicijnen geslikt. Toen hierop een aantal maatregelen werden genomen, omdat de regering en diverse instanties het hoge medicijngebruik geen gezonde situatie vonden, daalde het gebruik, terwijl de klachten niet stegen.

Iets soortgelijks kun je in Nederland zien. In Nederland consumeren we minder zorg door onder andere de bezuinigingen. Het feit dat je premie voor eigen risico ook is gestegen zal hier ook aan hebben bijgedragen. Los je obesitas op, op deze manier?

Los je obesitas op met Omega 3?

Laten we dat verband eens uitvergroten bij het medicijngebruik om depressies, cholesterol en diabetes 2 te behandelen. Deze medicijnen worden het meest verkocht. Maar bestaat er geen natuurlijk alternatief voor die medicijnen? Er bestaat wetenschappelijk onderzoek, weliswaar niet veel, dat de positieve effecten aantoont van omega 3 supplementen op de bovenstaande aandoeningen.

Ook Kris Verburgh maakt hier melding van in zijn boek De Voedselzandloper. Wat is dit nu? vraag je jezelf wellicht af. Kan een capsule omega 3, dat overal verkrijgbaar is en niet veel kost, een medicijn vervangen dat depressies, cholesterol en diabetes 2 behandelt? Helaas is hier niet gemakkelijk een antwoord op te geven.

Er zijn patiënten die genazen van hun diabetes 2 aandoening, door het gebruik van omega 3. Zo waren er ook patiënten die minder last hadden van hun depressieve gevoelens. Maar je kunt niet direct stellen dat het dan ook maar zo is. In mijn e- boek Gezonde Voeding geef ik tips over hoe je overgewicht kunt voorkomen, door het kiezen van de juiste voedingsmiddelen. Dit boek is ook als hardcopy te koop bij bol.com.

Wetenschappelijke claims

Hiervoor is wetenschappelijk onderzoek vereist. Wetenschappelijk onderzoek kenmerkt zich door het feit dat het duur is, uitgestrekt wordt over een langere termijn van soms wel 30 jaar en meer en dat de hypothese aangepast of verworpen kan worden.

Omega 3 is voor de levensmiddelen- en gezondheidsindustrie niet interessant, omdat het niet patenteerbaar is. Wanneer een middel niet patenteerbaar is, is het commercieel ook niet interessant om te exploiteren. Niemand kan dus een claim leggen op omega 3, want niemand heeft het ontwikkeld. Het komt gewoon uit de natuur. In omega 3 bevinden zich dus tal van gezonde stoffen die je goedkoop kunt verkrijgen en die een veel kunnen bijdragen aan je gezondheid.

Vlees

Dan komen we aan het einde van deze drieluik over obesitas en besluiten we met vlees. Los je obesitas op door minder vlees te eten? Vlees is op zich niet ongezond, het bevat stoffen die je nodig hebt. Maar de hoeveelheid die wij in het westen verorberen ligt veel te hoog.

Vlees bevat veel energie, dus veel calorieën. 2 Ons vlees per dag is voldoende. Echter, wij eten wel een halve tot 1 kilo vlees per dag. Er zijn meerdere redenen te bedenken dat dit niet duurzaam is. Wanneer je overgewicht hebt, is het wel raadzaam om minder vlees te eten.

Obesitas is dus niet zomaar op te lossen. Het vergt een enorme mentale inspanning en het bereiken van een gezond gewicht bereikt de patiënt stapje voor stapje. Het ontkomen van obesitas is niet een kwestie van 1 ding veranderen, bijvoorbeeld minder eten. Het is een kwestie van vele veranderingen in voeding, beweging en op mentaal vlak.

Veel mensen, die leiden aan obesitas willen ook wel veranderen, maar ze weten niet waar te beginnen. Dat is ook logisch, want ze kunnen overal beginnen. Ze gooien hun hele leven overhoop en starten aan een zwaar, emotioneel proces, waarin ze continu met zichzelf worden geconfronteerd en waarvan ze het eindresultaat niet kennen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!