Het gaat fout bij enkelvoudige koolhydraten en transvetten.

Je weet vaak niet welke stoffen er in je eten zitten. Enkelvoudige koolhydraten en transvetten zijn beiden ongezond. Toch is de kans vrij groot dat je er dagelijks onbewust een paar van binnen krijgt. Hoe kan dat? zou je zeggen. Op etiketten staat toch welke stoffen er in je eten zitten. Dit staat weliswaar vermeld op het etiket, maar dat lees je ook niet altijd. Daarnaast worden producten waarin enkelvoudige koolhydraten en transvetten zijn verwerkt, veelvuldig aangeboden. Ons westerse voedingspatroon bestaat helaas uit meerdere voedingsstoffen, dan de gebruikelijke natuurlijke stoffen. Naast de traditionele voedingsstoffen eiwitten, dierlijke en plantaardige vetten en complexe koolhydraten, eten we ook uit transvetten en enkelvoudige koolhydraten. Daar gaat het fout. De transvetten en de enkelvoudige koolhydraten leiden tot ongezonde reacties in je lichaam.

In wat voor producten vind je transvetten en enkelvoudige koolhydraten?

Je vindt transvetten en enkelvoudige koolhydraten in industrieel bereidde producten als fastfood, junk food, snacks, koek, snoep, taarten, kant-en-klaar maaltijden, afbakbrood, bladerdeeg, frisdrank, vruchtensappen uit pak, kant-en-klaar producten zoals sauzen en soepen uit pak en gefrituurde producten. Dat is dus best wel een lijst en je kunt ze gewoon vinden in de reguliere winkels. Ook bevatten veel van dit soort producten E-nummers, zoals E951, aspartaam en E621, glutamaat. Deze additieven dragen ook niet echt bij aan je gezondheid.

E-nummers

Even een kort intermezzo om de bovenstaande E-nummers te beschrijven. Hoewel we het niet hebben over transvetten en enkelvoudige koolhydraten, is het wel handig om deze E-nummers kort te beschrijven. E-nummers zijn sowieso niet heel gezond voor je. Deze E-nummers slaan werkelijk alles. E951, ofwel aspartaam is een zoetstof en zit in veel “light”producten en is ronduit gif. Bij grote hoeveelheden is het zelfs kankerverwekkend. E621, ofwel glutamaat heeft als doel je smaakpapillen te stimuleren, zodat je meer zin hebt om te eten. Het zit onder andere in chips, soep uit pak, dieetproducten, kant-en-klaar maaltijden en nog vele andere producten. Glutamaat is medeverantwoordelijk voor de trend in overgewicht. Het is ronduit vreemd, dat glutamaat in dieetproducten voorkomt.

Terug naar waar het fout gaat

Zo’n 95% van de producten in de supermarkt bestaan uit een mix van de traditionele voedingsstoffen, en producten als transvetten, enkelvoudige koolhydraten, E-nummers, tarwe, maïs, soja en melk. Daar gaat het fout. Maar het gaat ook fout in de stationsrestauratie, de sportkantine, de snoepautomaat, de bedrijfskantine, het fastfood restaurant op de weg naar huis, de winkel van de benzinepomp. Dit soort producten worden dagelijks overal om je heen aangeboden. Jij denkt een lekkere koek te scoren, of een lekker broodje. Maar helaas zit dat product dus boordevol met ongezonde stoffen. Je bent verleid door de geur, kleur en het feit dat je op dat moment trek had. Zou het kunnen zijn dat je trek kreeg, op het moment dat je in aanraking kwam met het product?

Gezonde VoedingGezonde VoedingHet is dus eigenlijk zo, dat je niet goed weet waar die ongezonde stoffen inzitten en ze worden overal om je heen, non stop, aangeboden. Daar gaat het fout. Het is erg vreemd dat wij in een maatschappij leven van overvloed, maar dat die overvloed dus wel je gezondheid aantast. Wat heb je dan eigenlijk aan die overvloed? Je kunt hier veel meer over lezen in het e-book Gezonde Voeding. Deze kun je downloaden, maar is ook via bol.com verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

  1. Geert schreef:

    Het zijn veeleer de industriële suikers die een probleem vormen; enkelvoudige suikers uit onder meer fruit kan je bezwaarlijk een probleem noemen.
    Sommige winkelketens (ik denk bvb aan Bio-planet) verkopen degelijke alternatieven zonder kunstmatige zoet stoffen…

    • Matthijn schreef:

      Industriële suikers zijn idd een groot probleem. Je vindt ze op het etiket op de positie onder koolhydraten (waarvan suikers).