De gezonde effecten van tarwegras
De afgelopen maanden is tarwegras steeds populairder geworden als voedingssupplement. Tarwegras is gezond, het zit namelijk bomvol met vitaminen en mineralen. Ook geeft tarwegras je energie, het ontgift je lichaam, het versterkt je immuunsysteem en draagt bij aan je algehele gezondheid. Het smaakt echter wel behoorlijk penetrant. Daar zul je even aan wennen.
Wat zijn de gezonde effecten van tarwegras?
Tarwegras bevat zo’n beetje 90% van alle vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt. Een shot tarwegrassap bevat bijna net zoveel vitaminen en mineralen als een kilo fruit en groenten. Dagelijkse consumptie van een glaasje tarwegras kent vele voordelen.
Zo werkt tarwegras ontgiftend voor je lichaam. Dit komt door een bepaald stofje in het sap, dat zware metalen en pesticiden aan zich bindt en deze via je urine weer uitscheidt. Daarnaast verlaagt tarwegras je bloedsuikerspiegel. Dit is goed nieuws voor diabetes 2 patiënten.
Goed voor je bloed
Tarwegras is ook goed voor je bloed. De gezonde stoffen van het sap bevatten elementen die bloedklontertjes tegen gaan, waardoor je de kans op een trombose verlaagd. Ook bevordert tarwegras de aanmaak van bloedplaatjes en werkt het ontstekingsremmend op de wanden van je bloedvaten.
Een van de gezonde effecten hiervan is dat cholesterol zit er dan moeilijker op kan hechten. Tarwegras is dus erg gezond voor je hart- en vaatstelsel. Een ander gezond effect van tarwegras is dat het je DNA herstelt en het remt ongewenste groei van tumoren.
Tarwegras bevat namelijk stoffen die ongewenste celmutaties verminderd en tegengaat. Bij ongewenste celmutaties kun je denken aan het ontstaan van een kanker.
Waarom drinkt niet iedereen het?
Tarwegras wordt al duizenden jaren lang geconsumeerd, door talloze bevolkingsgroepen. Het groeit zowel in ijskoude gebieden, als in Groenland, als in heel warme gebieden. Het is een sterk plantje. Je hebt zojuist een aantal argumenten gelezen die de gezonde effecten van tarwegras onderschrijven. Waarom drinkt dan niet iedereen dagelijks een glaasje tarwegras? Als het dan zo gezond is, waarom schrijft de huisarts het dan niet voor?
Niet patenteerbaar
Het antwoord hierop is tweeledig; tarwegras is niet patenteerbaar en er is nog niet heel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Wat betekent dit? Dat tarwegras niet patenteerbaar is, houdt in dat een bedrijf het niet kan claimen en er zodoende rechten aan kan verbinden er er geld mee kan verdienen.
Medicijnen zijn stuk voor stuk gepatenteerd, dus er valt geld aan te verdienen voor de onderneming. Tarwegras is, net als omega 3, lijnzaad en talloze andere gezonde voedingsstoffen, gewoon een natuurproduct, dus niemand kan er aanspraak op maken.
Weinig wetenschappelijk onderzoek
De werking van medicijnen zijn allen wetenschappelijk onderzocht. Je kunt aantoonbaar maken dat een medicijn, zoals een cholesterol verlagende pil, het effect sorteert waarvoor het is gemaakt. Voor voedingsmiddelen ligt die relatie anders. Veel ingewikkelder.
Tarwegras bevat vele vitaminen en mineralen, die vele gezonde effecten sorteren, zoals het voorkomen van diabetes 2 en kanker. Maar dat wil echter nog niet zeggen dat dit wetenschappelijk is aangetoond. En daar wringt de schoen.
Commercieel voordeel
Er bestaat nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar de gezonde effecten van tarwegras. En het zal ook nog wel even duren voordat dit er is. Omdat tarwegras niet patenteerbaar is, kunnen ondernemingen er geen commercieel voordeel uithalen. Dit kunnen ze wel uit stoffen die ze hebben onderzocht en onder hun naam op de markt kunnen brengen.
Het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van voedingsstoffen kost veel geld en neemt veel tijd in beslag. Wanneer een onderneming de gedane investeringen niet kan terugverdienen, beginnen ze er dus niet aan. En dat is logisch ook.
Eigen onderzoek
Tarwegras wordt, ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, wel succesvol ingezet voor talloze kwalen en ziektes. Zo wordt tarwegras, naast de eerder genoemde kanker en diabetes 2 succesvol ingezet bij vermoeidheid, ter preventie van Alzheimer en Parkinson, stress, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen zoals staar, allerlei ontstekingen, zoals ontsteking van je tandvlees, darm- en darmwand en alvleesklier.
Het wordt zelfs ingezet bij onfrisse adem en lichaamsgeur, pijn in je spieren en gewrichten. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat 1 drankje zoveel gezonde effecten sorteert.
Wellicht kun je het voor jezelf eens onderzoeken. Wanneer je dat doet, bekijk het onderdeel Top voedingsmiddelen van NLbewustgezond.nl eens. Daar vind je een overzicht van gezonde en goedkope producten. Je kunt de gezonde effecten van tarwegras zelf ook uitproberen.
Meer weten?
Wil je meer weten over gezond leven? Lees dan ook het e-boek Gezond in 10 stappen.
Dat tarwegras een superfood is wordt zeker steeds populairder, wordt steeds meer verkocht in biologische en natuurwinkels maar ook online en in sapbarretjes en via webwinkels. Zou goed zijn als iedereen tarwegrassap zou drinken, gaat de ziektekosten premie flink omlaag.