Wat doen E nummers met je?

Ons westerse voedingspatroon bevat veel bewerkte en gemanipuleerde voedingsmiddelen. Van conserveringsmiddelen halen we onze schouders niet meer op en de E nummers maken een vast bestanddeel uit van ons dagelijkse menu. Maar dit betekent echter niet dat dit gezond is. E nummers zijn ontwikkeld in laboratoria en zijn derhalve geen natuurlijke stoffen. Het zijn chemische stoffen en je lever, die je lichaam zuivert, heeft er veel werk aan deze chemische stoffen uit je lichaam te halen.

E nummers

E nummers, of smaakversterkers, prikkelen je receptoren zodat je een bepaalde smaak ervaart. Zo smaakt een natuurlijk gekweekte asperge, naar asperge. Maar wanneer je een pakje aspergesoep koopt en het etiket eens bestudeert, dan zul je merken dat er weinig echte asperges inzitten. De aspergesoep uit het pakje bestaat dan ook niet uit echte asperges, maar uit E nummers en andere ingrediënten zoals gemodificeerd zetmeel, maïs en tarwe. E nummers bootsen natuurlijke smaakmakers na, maar ze werken in veel gevallen een stuk heftiger. Je vindt E nummers in veel industrieel bereidde producten. Heb je je weleens afgevraagd waarom je bijvoorbeeld nooit 1 chipje kunt nemen? Je eet vaak de hele zak leeg.

E621

Dat komt door het stofje E621. In veel kunstmatige voeding, zoals chips, is het E nummer E621 verwerkt. Wanneer je een product eet, waarin dit E-nummer is verwerkt raken je hersenen, door dit stofje enorm geprikkeld. Je hersenen schreeuwen om er meer van te nemen. E621 verandert kinderen ook in stuiterballen. Je hebt dit zelf waarschijnlijk ook wel eens meegemaakt op een kinderverjaardag. Als gevolg van alle snoep, chips en frisdrank stuiteren de kinderen door de kamer. Voor een keer is het geen ramp, maar E621 is wel de medeveroorzaker van ADHD en overgewicht.

ADHD, overgewicht en degenererende ziektes

Al dat bewerkte eten veroorzaakt naast ADHD en overgewicht ook allerlei degenererende ziektes. Hierbij kun je denken aan Alzheimer, de ziekte van Crohn, reuma, diabetes 2, diverse kankers, botontkalking, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een verstoorde cholesterolbalans. Het is niet de bedoeling in deze blog al te belerend over te komen. Het doel van deze post is je te laten beseffen waaruit onze voeding bestaat en vooral wat het met je doet.

Wanneer merk je resultaat?

Het westerse voedingspatroon kan dus leiden tot overgewicht, allerlei degenererende aandoeningen en verstoringen in de hersenen, waardoor bijvoorbeeld ADHD kan ontstaan. Het moeilijke aan het veranderen van je voedingspatroon is dat je niet direct resultaat ziet. Zo merk je morgen ook weinig van de voedingsmiddelen die je vandaag tot je neemt. Als je vandaag frisdrank drinkt, een hamburger en een candy bar eet, dan merk daar morgen weinig tot geen resultaat van. Wanneer je structureel ongezond eet, dan manifesteren de resultaten zich na 10 of 20 jaar pas.

Na 10 of 20 jaar van ongezond leven; een leven met veel stress, alcohol, koolhydraatrijk eten met veel transvetten, weinig slaap, kant-en-klaar maaltijden, fastfood etc. krijg je onherroepelijk de rekening gepresenteerd. Wellicht ben je ben je inmiddels al diverse keren naar de huisarts geweest voor je darmen, chronische vermoeidheid, depressieve gevoelens of een spierblessure.

Wellicht heb je al het plan opgevat om je levensstijl anders in te richten. Kijk dan eens met een kritisch oog naar je voedingspatroon. Daar ligt waarschijnlijk de eerste stap naar een gezonde levensstijl. Het e-boek Gezonde Voeding geeft je de nodige handvatten om de eerste stap te nemen. Heb je liever de paperback? Deze kun je via bol.com bestellen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!