Wat houdt je BMI in?

Wanneer je om je heen kijkt, dan zie je steeds meer mensen met overgewicht en met obesitas. Er bestaat al jaren een sterk stijgende trend in overgewicht in Nederland en in het buitenland. Inmiddels is meer dan 50% van onze bevolking te dik en heeft 10% van de Nederlanders zelfs te kampen met obesitas. Overgewicht leidt tot tal van degenererende ziekten. Hierbij kun je denken aan het sneller slijten van je gewrichten, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaataandoeningen, diabetes 2, diverse typen kanker, depressie, Alzheimer, staar enzovoort.

Berekenen van de BMI

Je hebt overgewicht wanneer je Body Mass Index (BMI) hoger is dan 25. Je berekent de BMI door de volgende formule: Lichaamsgewicht : Lengte² = BMI.

De BMI. Meer over gezond gewicht en gezond leven weten? Lees ook het e-boek Gezond in 10 stappen.

De BMI zit in een goede range wanneer deze tussen de 20 en de 25 ligt. Ligt je BMI onder de 20, dan weeg  je te licht, is je BMI hoger dan 25, dan is er sprake van overgewicht. Ligt je BMI op 30 of hoger, dan heb je obesitas en is het verstandig een arts te consulteren.

Bij de range van 20 – 25 dient wel opgemerkt te worden dat, de overgangszone zich bevindt tussen 23 – 25. Wanneer je dus in die zone zit, qua gewicht, ben je eigenlijk al aan de zware kant.

Obesitas

Wanneer je BMI dus meer dan 30 bedraagt, dan ben je zo zwaar dat je aan obesitas leidt. Obesitas leidt tot vele vervelende en ongezonde fysieke ongemakken. Wie het programma Obese wel eens heeft gezien, weet dat de deelnemers zich zelfs in levensbedreigende situaties bevinden. Dat overgewicht heeft vele nadelige gevolgen. Je conditie is niet goed, je bent snel moe, je voelt je niet fit, je gewrichten slijten eerder en je hart wordt zwaarder belast. Daarnaast zijn die vele vetcellen een ideale plaats voor kankercellen om zich te ontwikkelen. Ook ligt diabetes 2 op de loer.

Waar zit dat vet?

Bij overgewicht is er sprake van een te hoge vetmassa. Dit vet kan zich in je buikwand bevinden, onder je huid, onder je kin, rond je nek, je heupen, billen en rond je organen. Het vet rond je buik en het vet rond je organen zijn erg gevaarlijk. In de vorige alinea kon je al lezen dat kankercellen zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen in tussen je vetcellen. Je ziet en merkt wel of je een overschot aan buikvet hebt. Dat is met het blote oog te zien. Het vet rond je organen is moeilijker vast te stellen. Dat zie je niet goed aan de buitenkant, maar kan zich vertalen in je gewicht. Het is dus belangrijk je BMI onder de 25 te houden.

De oplossing

Hoe los je het probleem van een te hoge BMI op? Daar is een gemakkelijk antwoord op. Het vraagt wat aanpassingen in je gewoonten, zodat je een gezonde levensstijl gaat leiden. Deze gezonde levensstijl bestaat uit gezonde voedingsmiddelen en genoeg beweging. Dit is geen rocket science, het is gewoon een kwestie van andere voedingsmiddelen kopen en dagelijks een uur bewegen. Het is ook gewoon een kwestie van gewoon beginnen, volhouden en doorgaan bij tegenslag. Meer is het eigenlijk niet.

Ik heb inmiddels 2 e-boeken geschreven: Afvallen Veranderen en Gezonde Voeding. Die e-boeken geven je handvatten over een gezond voedingspatroon, je streefgewicht te bereiken en op dat gewicht te blijven, het verlegen van mentale barrières, fitter worden en je lekkerder voelen om maar wat te noemen. Beide e-boeken zijn praktisch van aard en je kunt de theorie vrij gemakkelijk in de praktijk toepassen. Je zult merken, indien je er echt mee aan de slag gaat, dat je stapje voor stapje je lekkerder en gezonder gaat voelen. Je kunt beide titels (Afvallen Veranderen en Gezonde Voeding) ook bij bol.com verkrijgen

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

3 reacties

  1. Matthijn01 schreef:

    Oops, dank voor je oplettendheid Sanne! Heb het direct aangepast.

  2. Annika schreef:

    Dit vind ik dus zo’n klote berekening BMI….ik zit met mijn lengte 1.60 en 67 kilo in klasse overgewicht….maaaar train 7 dagen pw paar uur, heb goed vetpercentage en zit in hoogste fitheidsniveau met hoogste startbelasting. Voeding let ik op….ben veel afgevallen heb daardoor huid over. Buik is al geopereerd maar armen en benen niet….daarom gok ik nog hoger bmi plus veel spiermassa. Al met al ben ik niet met bmi eens gezien mijn botuitstekels bij mijn heupen enzo!

  3. Annette schreef:

    Ik denk dat je niet alleen moet kijken naar de BMI voor een gezond lichaamsgewicht. Een goede observatie van de persoon zegt eigenlijk al genoeg. Iemand met ontzettend veel spiermassa kan een ongezonde BMI hebben. Maar ook mensen met lipoedeem hebben een ongezonde BMI. Tegenwoordig wordt de BMI gecombineerd met de centimeter methode. Dit geeft een beter beeld. Zeker bij mensen met lipoedeem waarbij er extreme vetophopingen zijn onder de taille (die vaak slank is)