De kracht van een gezond eetpatroon.

Wanneer je een gezond eetpatroon hebt, eet je veel fruit, groente, noten, vis, peulvruchten, knolgewassen, olijfolie en aanvullingen zoals tarwegras. Dat gezonde eetpatroon heeft een positieve uitwerking op je lichaam. Je voelt je goed, je bent gezond en je bent fit. Dat komt voor een belangrijk deel doordat je de juiste brandstof hebt genomen. Neem je nu de verkeerde brandstof, bestaande uit fastfood, kant-en-klaar maaltijden, frisdrank, koek, gebak, snoep, zuivel en candy bars dan ervaar je het tegengestelde. Je voelt je lamlendig, je komt aan en je voelt je niet lekker in je vel. Hoe zit dat, wat is de kracht van een gezond eetpatroon?

Feedback

Deze feedback ontvang je van je eigen lichaam. Wanneer je gezond eet, voel je je lekker, wanneer je ongezond eet, voel je je niet lekker. Je lichaam vertelt je alles. Je eet jaarlijks voor ongeveer 10 keer je eigen lichaamsgewicht. Al die voedingsmiddelen, gezond of ongezond, laten een resultaat achter. In je lichaam speelt zich, na het eten een complex proces af; alle voeding wordt naar je lichaamscellen getransporteerd, waar het wordt gebruikt. Dagelijks worden je lichaamscellen opgebouwd en afgebroken en daarvoor gebruiken ze de voedingsstoffen die je middels je voeding binnen krijgt. Het is een continu proces.

Wat doet een gezond eetpatroon?

Je voeding zorgt ervoor dat je cellen zich kunnen ontwikkelen. Sommige lichaamscellen vormen je nagels, anderen vormen je hersenen en weer anderen je spieren. Wanneer je gezonde voedingsmiddelen tot je hebt genomen, kunnen je lichaamscellen, die bijvoorbeeld je hersenen vormen, zich goed ontwikkelen. Je hersenen zijn bijvoorbeeld dol op omega 3 vetten. Deze zijn onder andere afkomstig uit vette vis en olijfolie. Door het eten van deze voedingsmiddelen, ontwikkelen je hersenen zich goed en verlaag je de kans dat je een depressie krijgt. tarwegras kan je bijvoorbeeld een gezonde boost geven. Slechts een klein glaasje van 100 ml. bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als 2,3 kilogram groente. Niet gek toch? Echter, wanneer je veel transvetten eet, zoals in fastfood, junk food en candy bars, verhoog je de kans juist op een depressie.

Wat wetenschap weet en business doet

Besef echter wel dat er een groot verschil bestaat tussen datgene wat wetenschap weet en wat business doet. Wetenschappers hebben aangetoond dat er een relatie bestaat tussen een koolhydraatrijke voeding en degenererende ziektes als kanker, diabetes 2, osteoporose en Alzheimer. Daarnaast bestaat er ook een sterke relatie tussen een koolhydraatrijke voeding en overgewicht. Dit betreft vooral de enkelvoudige koolhydraten. je vindt deze koolhydraten in onder andere in wit brood, pasta, donuts en rijst. Deze leveren snel energie, waardoor je bloedsuikerspiegel omhoog schiet. In navolging schiet ook je insulineproductie omhoog. Je insuline zorgt er namelijk voor dat die bloedsuikers in je lichaamscellen komen.

Diabetes 2

Die pieken, die enkelvoudige koolhydraten veroorzaken, zijn ongezond voor je. In de eerste plaats zijn ze ongezond omdat je alvleesklier snel insuline dient te produceren. Je alvleesklier draait dan overuren. Dit kan leiden tot insuline resistentie, zodat je aan diabetes 2 gaat lijden. Daarnaast veroorzaken die bloedsuiker- en glucosepieken ook weer hongergevoelens. Bij een overschot aan insuline in je bloed, gaat je lichaam automatisch weer om eten vragen. Dit heeft tot gevolg dat je weer “honger” krijgt.

Eigen keuze

Een gezonde levensstijl met de juiste voeding is dus erg belangrijk voor je gezondheid op korte en lange termijn. Gezonde voeding leidt tot allerlei positieve gevolgen, terwijl ongezonde voeding leidt tot allerlei kwalen. Hoewel er nog veel onbekend is over de gezonde effecten van een gezond voedingspatroon, is iedereen het er wel over eens dat een stronk broccoli gezonder is dan een willekeurige candy bar. Het is aan jou zelf om de juiste keuzes te maken. Het e-boek Gezonde Voeding geeft je meer inzichten, waar je je voordeel mee kunt doen. Het is ook als paperback verkrijgbaar.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!