Voorkom degenererende aandoeningen door gezonde voeding.

In de westerse samenlevingen degenererende aandoeningen veel meer voor, dan dat een aantal decennia geleden, gebruikelijk was. Degenererende aandoeningen zijn ziektes als Alzheimer, diabetes 2, diverse typen kanker, hoog cholesterol gehalte en hart- en vaataandoeningen. Er bestaan sterke aanwijzingen dat het voedingspatroon hier debet aan is. Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde zei 2.500 jaar geleden al;”Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”. Hiermee doelde hij op de vele positieve en gezonde effecten voeding op je kan hebben.

Degenererende aandoeningen

In de tijd van Hippocrates bestonden natuurlijk nog geen transvetten, enkelvoudige koolhydraten en E-nummers. Nu zijn die stoffen, wel in ons voedsel verwerkt en dit leidt niet tot gezonde situaties. Het gaat zelfs zover dat de generatie die na 1980 is geboren zal, naar schatting, niet ouder worden dan hun ouders.

Degenererende aandoeningen voorkomen. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Dit is een behoorlijk negatieve mijlpaal in de menselijke geschiedenis. Waartoe al die degenererende aandoeningen wel niet toe kunnen leiden.

Waar komen die degenererende aandoeningen vandaan?

De film “Supersize Me” van de Canadese documentairemaker Morgan Spurlock, brengt in beeld wat fastfood met je doet. Nu staat fastfood wellicht niet direct in relatie tot wat jij dagelijks eet. Maar bestaan wel parallellen tussen fastfood en de producten die je in de supermarkt koopt.

Veel van onze voeding, zijn producten, afkomstig uit een industrieel proces. Zo worden dieren in (te)korte tijd, groot gebracht voor de slacht. Hiervoor worden allerlei middelen gebruikt, variërend van hormonen tot antibiotica. De sporen van al die stoffen vind je terug in het vlees.

Supersize me

Voor deze documentaire heeft Morgan zichzelf, gedurende 30 dagen op een dieet gezet van fastfood. Hij verving zijn gezonde ontbijt, lunch en avondeten voor driemaal daags hamburgers, patat en frisdrank.

Gevolgen Supersize me

Aan het begin van de film zie je een gezonde, fitte , slanke en energieke man van in de 30. Nog niet halverwege de film is dit beeld totaal veranderd. Het resultaat van het fastfood dieet is schrikbarend.

De dokter, die gedurende het experiment zijn waardes, als vetpercentage, gewicht en conditie controleerde, raadde Morgan zelfs sterk af zijn experiment te staken. De kans bestond namelijk op onherstelbare schade en zelfs dat hij stierf, als gevolg van fastfood.

Gelukkig leeft de beste man nog steeds en heeft hij weer ander interessante documentaires gemaakt.

Wat dan wel?

Zoals wij, in het westen, omgaan met onze voeding heeft dus eigenlijk niets meer te maken met de woorden van Hippocrates. Onze voeding is geen medicijn, je hebt eerder een medicijn nodig om de gevolgen van voeding te bestrijden.

Het is dus hoog tijd om zelf het initiatief te nemen en bepaalde voedingsproducten gewoon niet meer te kopen. Wanneer je voortaan kiest voor complexe koolhydraten en onverzadigde vetten, kom je al een eind in de goede richting. Je vindt deze voedingsstoffen onder andere in volkoren producten, bladgroenten, knolgewassen, peulvruchten, noten, zaden, olijfolie, vis, kip en nog veel meer.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond leven en vind je het niet altijd even makkelijk om hetgeen wat je weet om te zetten in de praktijk? Tussen weten wat goed voor je is en doen wat goed voor je is, zit vaak een hele grote stap. Lees daarom het e-boek Gezond in 10 stappen omdat dit e-boek je daar daadwerkelijk bij helpt.

Meer weten over gezond eten? Download dan het e-boek Gezonde Voeding eens. Gezonde Voeding combineert de moderne inzichten over voeding vanuit het perspectief van de wetenschap, voedingsjournalistiek, economie en marketing.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

2 reacties

 1. Frank Buijs schreef:

  Mooie site Matthijn!
  Er kan niet genoeg nadruk gelegd worden op het belang van goede voeding en bewustwording wat deze voeding met ons doet.

  Hartelijke groet,

  Frank

  • Matthijn schreef:

   Dank je wel Frank! Voeding is inderdaad cruciaal voor een goede gezondheid

   Vriendelijke groet,

   Matthijn