Het tekort van de Schijf van Vijf

De overheid en de voedingsmiddelenindustrie hebben in de jaren ’60 een voedingsparadigma ontwikkeld, die in Nederland bekend staat als de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf biedt mensen structuur en houvast om dagelijks voldoende voedingsmiddelen van een bepaalt soort binnen te krijgen. Echter, sinds de introductie van de Schijf van Vijf bestaat er al kritiek op de indeling. Zo hebben koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals brood, rijst en pasta en groter aandeel dan groente en fruit en zou je vet beter kunnen vermijden.

Het type vet is belangrijk

Dit zijn misvattingen. Wetenschappelijk onderzoek toont juist aan dat het consumeren van veel koolhydraatrijke voeding leidt tot overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes 2 en bepaalde vormen van kanker. Groenten kennen die relatie niet en bij vetten dien je te bekijken waar ze vandaan komen. Vet in margarine bijvoorbeeld, bestaat voor een deel uit transvet en dat is bijzonder slecht voor je. Maar de vetten uit vis, de omega 3 vetten, zijn bijzonder gezond voor je.

Meer degenererende aandoeningen

Het westerse voedingspatroon leidt tot ongezonde situaties. De generatie die na 1980 is geboren zal, naar schatting, niet ouder worden dan hun ouders. Dit is een negatieve mijlpaal in de menselijke geschiedenis. Elke, hiervoor gaande generatie werd namelijk wel iets ouder dan hun ouders. Daarnaast komen degenererende ziektes en aandoeningen veel meer voor. Dit zijn ziektes als Alzheimer, diabetes 2, diverse typen kanker, hoog cholesterol gehalte en hart- en vaataandoeningen.

Verleiding

Weet ook dat je dagelijks talloze keren wordt verleid om eten te kopen. Dagelijks ontvang je tienduizenden prikkels die je uitnodigen om een hamburger te kopen, een candy bar te eten of een frisdrank te drinken. Niet alleen via reclameborden en advertenties, maar ook via de producten die uitgestald liggen bij de benzinepomp, de snoepautomaat op je werk, het fastfood restaurant in de winkelstraat of langs de snelweg. Het is overal om je heen. Het is dus best moeilijk om weerstand te bieden tegen die verleiding, zeker wanneer je, na een dag werken naar huis gaat.

Te weinig voedingsstoffen in de Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf geeft je een advies over de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), die je dagelijks van alle vitaminen en mineralen dient te eten. Echter de ADH van de Schijf van Vijf is gericht op het minimum aan vitaminen en mineralen. Wanneer je de Schijf letterlijk naleeft, dan loop je het risico gewoonweg te weinig voedingsstoffen binnen. Je lichaam zal hier, na verloop van tijd, op reageren. Je kunt er dus ziek van worden. “Waarom adviseert de Schijf van Vijf dan het minimum?” vraag je je af. Dit kan te maken hebben met de angst, van de opstellers, om mensen teveel voedingsstoffen te laten eten. Er was toentertijd nog weinig bekend over de effecten van een voedingspatroon met teveel voedingsstoffen.

In het e-boek Gezonde Voeding lees je meer de rol van koolhydraten, vetten en eiwitten en waarom het westerse voedingspatroon niet bijdraagt aan je gezondheid. Als je het koopt, dan kun je er een GRATIS recepten e-boek bij downloaden. Kun je gelijk aan de slag.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!